Sałatka z pomidorów
Piękna, przepyszna, bardzo zdrowa i super prosta do zrobienia sałatka z pomidorami, to jedna z lepszych propozycji sałatkowych na lato. To przepis, który sprawdzi się idealnie do wielu obiadów.
- błyskawiczna do zrobienia i niskokaloryczna
- jedna z lepszych sałatek o uniwersalnym zastosowaniu
- w przepisie wiele porad na pyszne dodatki i propozycje podania
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 570 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
45 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g dojrzałych, ulubionych pomidorów
- 30 g czerwonej cebuli - mały kawałek
- po dwie łyżki świeżo siekanej bazylii i natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub z limonki
- 2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
- 10 g tartego parmezanu
- 1 łyżka ulubionej oliwy
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sałatka z pomidorów
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 470 gramów sałatki z pomidorów.
Przed szykowaniem sałatki z pomidorów zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. koperek zamiast natki lub też kilka listków świeżej mięty.
Sałatka z pomidorów przepis
Około pół kilograma ulubionych, soczystych, pachnących latem i dojrzałych pomidorów umyj, usuń ewentualne twarde szypułki i pokrój na kawałki na jeden kęs. Może to być jedna odmiana pomidorów, a możesz też mieszać ze sobą kilka całkowicie różnych odmian. Sięgaj śmiało po mini pomidorki, jak i po pomidory malinowe, czy też bawole serca lub podłużne pomidory Lima. Jeśli masz pomidory czerwone, żółte, pomarańczowe - super. Im więcej kolorów, tym ciekawszy wygląd i smak sałatki.
Posiekaj i dodaj do pomidorów po dwie łyżki świeżej natki pietruszki i tyle samo listków bazylii. Mały kawałek cebuli czerwonej pokój w cienkie piórka i również dorzuć do miski z pomidorami.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą: 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki; 2 łyżeczki octu winnego (białego lub czerwonego) albo jabłkowego; 1 łyżkę ulubionej oliwy lub ewentualnie oleju rzepakowego; sporą szczyptę najlepiej świeżo mielonego pieprzu. Sos wymieszaj i polej nim składniki sałatki.
Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj odrobiną tartego parmezanu, który nie jest niezbędnym składnikiem sałatki i możesz go też śmiało pominąć lub zastąpić rozdrobnionymi orzechami włoskimi, czy też orzeszkami pinii.
Porady: Jeśli nie masz natki, to daj koperek. Dla urozmaicenia warto dołożyć tez kilka listków świeżej mięty. Cebulę czerwoną można zamienić na cebulę szalotkę, cebulę cukrową lub szczypior. Parmezan można zamienić na inny twardy ser typu podpuszczkowego.
Sałatkę można jeść od razu po zrobieniu lub też odłożyć ją do lodówki na 30-60 minut, a następnie delikatnie wymieszać i podawać. Sałatka z pomidorów może być podana jako dodatek warzywny do tradycyjnych, polskich obiadów. Będzie świetna na stół do dań z grilla. Stanowi też świetną bazę do tworzenia rozmaitych sałatek np. przez dodanie grillowanej piersi z kurczaka, czy też awokado i orzechów.
Smacznego.