Sałatka ziemniaczana do grilla
Sałatka ziemniaczana do grilla to prawdziwy hit w sezonie na imprezy w plenerze. Przepis jest bardzo prosty, a sałatka niezwykle pyszna i tania w przygotowaniu.
- tylko kilka najważniejszych składników
- rewelacyjna do mięs z grilla i nie tylko
- świetna również jako samodzielne danie
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1350 g sałatki
Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg ziemniaków - około 8 średnich sztuk
- 250 g ogórków kiszonych - około 6 średnich sztuk
- 60 g czerwonej cebuli - około pół średniej sztuki
- 6 łyżek siekanego szczypiorku
- 180 g śmietany kwaśnej 18 % - około 6 łyżek
- 60 g ulubionego majonezu - około 2 pełne łyżki
- około 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Sałatka ziemniaczana do grilla
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1350 gramów sałatki.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do sałatki kilak marynowanych pieczarek lub też więcej szczypiorku zamiast cebuli.
Sałatka ziemniaczana z ogórkami
Kilogram ładnych (najlepiej młodych) ziemniaków obierz, pokrój na kawałki jak do zupy (u mnie większe kawałki) i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki i odłóż do wystudzenia. Ogórki kiszone pokrój w kostkę (jeśli mają twardszą skórkę, to najpierw je obierz). Kawałek czerwonej cebuli obierz i pokrój w cieniutkie piórka lub w kostkę. Szczypior posiekaj. Dodaj pieprz.
Porady: Cebulę czerwoną można zastąpić dymką lub cebulą cukrową, czy też czosnkową. Oprócz ogórków kiszonych można też dołożyć około 50 gramów marynowanych pieczarek. Sprawdzą się tez kurki. do tej sałatki pasują też jajka gotowane na twardo oraz gotowane szparagi.
Kolejno dodaj również około 180 gramów kwaśnej śmietany (może być mniej procentowa: 10-12 %) oraz 60 gramów dobrej jakości majonezu. Całość wymieszaj i sprawdź smak sałatki. W razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub odrobinę soli (nie ma jej w składnikach). Sałatkę udekoruj siekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj ją w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.
Smacznego.