Sałatka kanadyjska
Pyszna, słodko kwaśna sałatka kanadyjska z kozim serem, orzechami pekan, szpinakiem i jabłkiem. Polana sosem z dodatkiem syropu klonowego smakuje świetnie.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na orzechy w karmelu
- 100 g orzechów pekan
- łyżka roztopionego masła
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Składniki na sos winegret
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżka musztardy – np. Dijon
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę
- 4 duże garście świeżego szpinaku
- 200 g koziej roladki serowej
- 1 jabłko
- 1 cebula
Sałatka z orzechami pekan
Orzechy umieść w misce. Dodaj roztopione masło oraz cukier i szczyptę soli. Zamieszaj lekko orzechy. Mieszankę przełóż na papier do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Praż 10-15 minut na rumiano. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
Do szklanej miseczki dodaj po kolei musztardę, syrop klonowy, oliwę, ocet oraz sól i pieprz. Wymieszaj sos.
Szpinak umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W "dorosłym" szpinaku oderwij ogonki. Jeśli masz szpinak baby, możesz użyć go w całości. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Ser kozi rwij na kawałki wielkości orzecha laskowego. Układaj na talerzach - szpinak, cebula, ser.
Posyp porcje prażonymi orzechami. Ułóż pokrojone w cienkie plasterki kawałki jabłka. Plasterki możesz wcześniej umieścić w wodzie z octem jabłkowym, by zapobiec ich brązowieniu.
Na koniec polej sałatkę sosem winegret.
Zobacz też film na moim kanale YouTube.
Z orzechami polecam też przepis na surówkę z selera - bardzo dobra surówka do obiadu! Zachęcam wypróbuj też mój przepis sałatka gyros.
Smacznego.
Inspiracja: savingdessert.com