Koktajl bananowy
Super pyszny koktajl bananowy, który zrobisz w niecałe 10 minut. To sprawdzony i prosty przepis na najlepszy bananowy napój dla całej rodziny. A do tego to tylko cztery składniki! Smacznego życzę.
- niecałe 10 minut szykowania
- cudowny koktajl z 4 składników
- super napój na każdą porę roku
- bez potrzeby dosładzania cukrem
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 900 ml koktajlu
Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml koktajlu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie dojrzałe banany - 280 g pulpy (rozgnieciony banan)
- 1 szklanka soku jabłkowego - 250 ml
- 1 szklanka jogurtu naturalnego - 300 g
- sok z połówki cytryny - 3 łyżki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet jogurt lub sok jabłkowy mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Do zrobienia tego koktajlu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego.
Z podanych składników wychodzą dwie duże lub cztery małe porcje koktajlu bananowego.
Koktajl bananowy to świetny sposób na najszybsze wykorzystanie dojrzałych bananów, których nikt nie chce już jeść. To niesamowite jak niewiele trzeba, by wyczarować w kuchni pyszne danie lub napój. Kuchnia to niewątpliwie magiczne miejsce... prawda? :)
Koktajl bananowy
Najlepsze będą banany dojrzałe, jednak nie przejrzałe (nie czerniejące). Wybierz dwa średniej wielkości banany i obierz je ze skóry i cienkich włókien. Do naczynia z bananami wlej też sok jabłkowy. Użyłam soku jabłkowego z kartonu. Jeśli jednak masz sokowirówkę, to polecam wycisnąć świeży sok z jabłek. Będzie mniej słodki i naturalnie mętny.
Banany z sokiem jabłkowym zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Możesz teraz dodać szklankę jogurtu naturalnego, który możesz już wmieszać w koktajl bananowy przy pomocy łyżki. Z jogurtem naturalnym koktajl będzie dość gęsty. Możesz zatem dolać jeszcze pół szklanki mleka lub napoju: ryżowego, sojowego lub migdałowego. Ja zostałam przy wersji z samym jogurtem. Uwaga.. jeśli masz dobry i nie za kwaśny kefir lub maślankę, to możesz uch użyć zamiast jogurtu.
Na koniec wyciskam jeszcze trzy łyżki soku z cytryny lub limonki. Mieszam koktajl i sprawdzam jego smak. Zazwyczaj jest on wystarczająco wyraźny oraz słodki i nie dodaję już nic więcej.
Gotowy koktajl bananowy od razu rozlewam do szklanek i podaję do wypicia.
Co jeszcze można dodać do koktajlu?
- Aby był słodszy i bajecznie waniliowy możesz do niego dodać 2-3 gałki lodów waniliowych oraz domowy cukier waniliowy lub esencję/pastę waniliową.
- Bardzo dobrze smakuje też koktajl bananowy z samym mlekiem zamiast jogurtu i soku z jabłek. Dodaj wówczas jeszcze trochę miodu płynnego lub cukru waniliowego i szczyptę gałki muszkatołowej lub cynamon.
- Świetna jest też wersja czekoladowa koktajlu bananowego. Szykuję ją z bananów oraz mleka podgrzanego z cukrem i łyżką kakao. Po przestudzeniu kakao miksuję je z bananami i gotowe.
Którą wersję koktajlu wybierasz?
Polecam też sprawdź moje inne koktajle. Np. koktajl z ananasa.
Smacznego!