Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki bananowe

Placki bananowe

Zapraszam po wymarzone placuszki bananowe dla dzieci. W jednym wpisie znajdziesz dwa przepisy do wyboru. Wersja z mąką lub też bez. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

- szybkie i proste do zrobienia
- dwie wersje przepisu do wyboru
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 24 placki średnicy 10 cm

Kaloryczność kcal: 30 w jednym placku
Dieta: wegetariańska

Składniki na placki bananowe bez mąki

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 4 średnie jajka

Składniki na placki bananowe z mąką i nabiałem

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
  • 3 średnie jajka - 150 g (waga po rozbiciu)
  • 2 łyżki cukru drobnego - 30 g
  • 3 małe banany - 200 g (waga bananów bez skórki)
  • pół szklanki kremowego jogurtu naturalnego - 160 g
  • pół szklanki mleka - 125 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Placuszki bananowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Banany kupujemy przez cały rok, więc domowe placuszki bananowe cieszą się ogromną popularnością. To świetny pomysł na śniadanie lub na kolację. Zapraszam po dwa przepisy na placki z bananami. Pierwszy przepis składa się tylko z dwóch składników, czyli bananów i jajek. Drugi zaś zawiera już w składnikach mąkę oraz nabiał. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kalorie oraz czas szykowania liczone były do przepisu na placki bananowe z dwóch składników. Przed szykowaniem placków polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki. 

Poniżej zdjęcie gotowych placków z pierwszej wersji - placki bananowe bez mąki:

Placki bananowe, 1

Poniżej zdjęcie gotowych placków z drugiej wersji - placki bananowe z mąką i nabiałem:
Placki bananowe, 2

Przepis na placki bananowe bez mąki i nabiału

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 
Z podanej ilości składników wychodzi do 24 placki o średnicy około 10 cm.
Do smażenia placków bananowych potrzebujesz też: 1 łyżkę oleju kokosowego lub delikatnego oleju roślinnego, patelnię, małą chochlę oraz łopatkę do przewracania placów. 

Obierz dwa średniej wielkości, dojrzale banany i zmiksuj je na gładką papkę. Możesz to zrobić widelcem, jednak polecam użyć ręczny blender typu żyrafa. Powinien Ci powstać gładki mus bananowy. Możesz do niego dodać odrobinę esencji lub pasty waniliowej.

Placki bananowe, 3

Do większej miski wbij dobrze umyte jajka (4 średnie jajka). Jajka roztrzep bardzo dokładnie ręczną trzepaczką lub użyj miksera. Powinna Ci powstać puszysta piana. Ja jajka ubijam mikserem przez około 2-3 minuty. 
Placki bananowe, 4

Do piany jajecznej od razu dodaj papkę z bananów i całość dokładnie (delikatnie i nie za długo) wymieszaj rózgą lub łyżką. 
Placki bananowe, 5

Nagrzej patelnię z grubym dnem. Nie ustawiaj jednak dużej mocy. Lepiej ustawić średnią moc palnika i chwilę poczekać, aż cała patelnia się nagrzeje. Przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego ostrożnie natłuść patelnię olejem. Przy pomocy małej chochelki wylewaj porcje na placki. Ciasto jest delikatne i puszyste.

Odrobinę zmniejsz moc palnika. Placki z jednej strony powinny się podpiekać około 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie przełóż je na drugą stronę. 
Placki bananowe, 6

Tutaj zdecydowanie nie zrobisz tego samym widelcem. Użyj płaskiej łopatki. Druga strona piecze się szybciej. Po minucie zdejmuj już placki na talerz. 
Placki bananowe, 7

W ten sposób usmaż/upiecz na patelni wszystkie placki z bananów i jajek. Przy drugiej lub trzeciej serii dodaj odrobinę oleju na patelnię. Na wszystkie placki nie potrzeba więcej niż jedna łyżka oleju kokosowego. 
Placki bananowe, 8

Te placki bananowe dla dzieci wychodzą super delikatne i puszyste. Aby je zjeść nie potrzebujesz noża. Można je "kroić" łyżką lub widelcem. Wydają wówczas dźwięk pękających bąbelków (to pęcherzyki powietrza). 
Placuszki bananowe można jeść same lub podać owocami lub dowolnym syropem. Kalorie zostały wyliczone bez dodatków w postaci syropu, jogurtów czy też świeżych owoców. Wszystkie placki będą miały około 700 kcal. 

Przepis na placki bananowe z mąką i nabiałem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt i mleko muszą być wcześniej wyjęte z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 
Z podanej ilości składników wyszło mi 16 sporych placuszków o średnicy około 12 cm. 

Placki bananowe w wersji z mąką i nabiałem są super proste do zrobienia. Nie potrzebujesz nawet miksera, ponieważ wszystkie składniki wystarczy dobrze wymieszać razem w misce. Przygotuj sobie sporą miskę. Wsyp do niej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli nie więcej niż 240 gramów mąki. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj mąkę z proszkiem (możesz też przesiać mąkę z proszkiem bezpośrednio do miski). Dodaj szczyptę soli (niekoniecznie, ale zazwyczaj daję) i wsyp dwie łyżki, czyli około 30 gramów drobnego cukru (jedną łyżkę zwykłego cukru możesz zamienić na cukier wanilinowy lub domowy cukier waniliowy). Do miski wbij trzy, średniej wielkości jajka (150 gramów jajek już bez skorupki). Wlej pół szklanki lekko ciepłego mleka oraz dodać pół szklanki kremowego jogurtu naturalnego. 
Placki bananowe, 9

Całość wymieszaj bardzo dokładnie przy pomocy łyżki lub nawet ręką. Jeśli ciasto wydaje Ci się za gęste, to dodaj trochę więcej lekko ciepłego mleka. Ciasto nie powinno być gęstsze niż ciepły budyń. Obierz dwa małe banany i pokrój je w kosteczkę nie większą niż 8 mm. Kawałki bananów wymieszaj dokładnie z ciastem. 
Placki bananowe, 10

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Na patelnię wyłóż kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia, masła klarowanego lub oleju kokosowego. Tłuszcz rozprowadź po całej patelni. Pozwól, by olej dobrze się nagrzał. Dzięki temu placki bananowe nie chłoną tłuszczu. 

Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcje na i kładź na patelnię. Na jeden placek kładę dwie łyżki ciasta. Na patelni o średnicy 26 cm umieszczałam po cztery placki na raz. Placuszki bananowe smaż na średniej mocy palnika, by nie rumieniły się za szybko i miały czas na dosmażenie w środku. Po około dwóch minutach ostrożnie przełóż każdy placek na druga stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Placki z bananami są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte. Jeśli placuszki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Placki wyrastają jeszcze w trakcie smażenia, wiec daj im trochę czasu na dosmażenie.

W ten sposób usmażyłam cztery partie placków, czyli łącznie 16 sporych i grubych placuszków z bananami. 



Placki bananowe, 11

Placki bananowe, 12

Placki bananowe smakują świetnie nawet bez żadnych dodatków. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub też polać ulubionym syropem. Będą pyszne podane z ulubionym dżemem lub jogurtem.
Którą wersję placków z bananami wybierasz?

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (4153 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki bananowe

A zatem zacznijmy od pierwszej wersji na bananowe placuszki. Prawdziwe placuszki bananowe fit, bo robisz je tylko z dwóch składników. Placki z bananów, czyli placuszki z bananów i jajek robi się błyskawicznie. Są to zatem idealne placki bananowe bez mąki. To tego jest to przepis na placki z bananami bez proszku do pieczenia. Moje placki bananowe przepis, który poleciłam już wielu Mamom. Bardzo często dzieci uczulone są na mleko oraz mąkę pszenną. Jeśli szukasz idealnych placków z owocami dla dzieci, to polecam Ci ten właśnie przepis oraz mój przepis na racuchy z jabłkami. Koniecznie sprawdź też jak upiec ciasto bananowiec. Dzieciaki uwielbiają wszelkie małe wypieki. Zobacz więc mój ulubiony przepis na babeczki bananowe. Sprawdź też przepis na domowe placuszki bananowe bez użycia miksera. 

Placuszki bananowe

Do zrobienia tych placów bananowych nie używamy cukru ani mąki, które dostarczą najwięcej kalorii i węglowodanów. Moje placuszki bananowe to placki dietetyczne. Polecam jako pyszne bananowe placuszki na super śniadanie. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz też inne przepisy np. przepis na naleśniki. Niesamowicie pyszne są też racuchy drożdżowe - wspaniałe! Jeśli lubisz szykować ciekawe i proste placki, to koniecznie sprawdź mój przepis na pyszne placki na mleku. Oczywiście placki bananowe można też zrobić zarówno z dodatkiem mąki, jak i proszku do pieczenia i np. jogurtu naturalnego. Bardzo ważne jest jednak to, by do placków bananowych używać dojrzałych, mięciutkich i słodkich bananów. Placuszki bananowe na śniadanie lub na kolację posmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Placki bananowe śniadaniowe można też jeść na zimno lub też zabrać do szkoły na obiad lub do pracy na lunch. 

Placki bananowe dla dzieci

Taki super prosty przepis na placuszki bananowe jest też bardzo łatwy do zapamiętania. Moje placki z banana i jajka to tylko dwa składniki. Należy tylko zapamiętać, by dać dwa średnie dojrzałe banany oraz cztery średnie jajka. Pamiętaj o tym, by zawsze najpierw dobrze, ale z cierpliwością nagrzać patelnię. Oznacza to, że nie możesz ustawić od razu bardzo wysokiej mocy palnika. Ustaw trochę wyższą niż mała moc i cierpliwie czekaj aż patelnie stopniowo się nagrzeje. Powierzchnia patelnie nie może być tez zniszczona ani zanieczyszczona innym jedzeniem. Zapraszam po przepis na super szybki i prosty przepis na placki bananowe. 

Placki z bananów

A teraz pora na druga wersję na pyszne, domowe i pachnące placuszki bananowe. Jest to świetna wersja na placki bananowe dla dzieci z dodatkiem mąki i nabiału. Jeśli wiec nie jesteście na specjalnej diecie, to ten przepis na placuszki bananowe jest idealnie dla Was. Takie placki bananowe robi się super szybko. Aby je zrobić nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy Ci jedna miska, ponieważ musisz tyko wymieszać razem wszystkie składniki. Warto szykować takie placki bananowe na śniadanie dla dzieci. Na weekend też są rewelacyjnie.