Babka budyniowa czekoladowa

Babka budyniowa czekoladowa

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Babka czekoladowa z dodatkiem proszku budyniowego.. po prostu najlepsza :-)

Czas przygotowywania: do 40 minut
Czas pieczenia: około 50 minut
Ilość: średnia forma na babkę lub średnia keksówka

Składniki:
• pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
• 5 średnich jaj
• niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
• niepełna szklanka słodkiej śmietanki 30 %
• 2 budynie czekoladowe bez cukru - 2 x 40 g
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kapelusz z bitej śmietany:
• 150 ml śmietanki słodkiej 36%
• 2 łyżki drobnego cukru
• łyżeczka cukru pudru


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym oraz kakao. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

babka-budyniowa-czekoladowa-1

Babka upiecze się z wystającym grzybkiem. Odetnij go nożem i pokrusz w miseczce. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na ciasto. Całość udekoruj pokruszonym "grzybkiem". Na koniec możesz babkę oprószyć również cukrem pudrem.

babka-budyniowa-czekoladowa-2

babka-budyniowa-czekoladowa-3

babka-budyniowa-czekoladowa-4

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-14 11:32
Czytamy "budyniowa" i już nam ślinka cieknie :D Już czas na wszelkie babki i babeczki :D
Stewawkuchni
2017-03-14 21:21
Piękna! Na pewno skorzystam :)
Ania
2017-03-15 11:56
Dziękuję i polecam!
Vaxiorka
2017-03-16 12:07
Fajny przepis. Wszystko co czekoladowe albo budyniowe jest obłędnie pyszne :D
Ania
2017-03-16 12:15
:-) Dobre podejście :-)