Babka z budyniem czekoladowym
Moja babka z budyniem czekoladowym powstaje na bazie kakao i budyniu czekoladowego.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: średnia forma na babkę
Dieta: wegetariańska
Składniki na babkę
- pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
- 5 średnich jaj
- niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
- niepełna szklanka słodkiej śmietanki 30 %
- 2 budynie czekoladowe bez cukru - 2 x 40 g
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kapelusz z bitej śmietany
- 150 ml śmietanki słodkiej 36%
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżeczka cukru pudru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.
Babka czekoladowa z budyniem
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym oraz kakao. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka upiecze się z wystającym grzybkiem. Odetnij go nożem i pokrusz w miseczce. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na ciasto. Całość udekoruj pokruszonym "grzybkiem". Na koniec możesz babkę oprószyć również cukrem pudrem.



Z budyniem polecam moje dwa ulubione przepisy: karpatka oraz ciasto z rabarbarem. A z babek sprawdź mój przepis babka jogurtowa.
Smacznego!