Babka z budyniem czekoladowym

Babka z budyniem czekoladowym

Babka czekoladowa z dodatkiem proszku budyniowego.. po prostu najlepsza :-)

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: średnia forma na babkę

Składniki na babkę

  • pełna szklanka mąki pszennej tortowej - 200 g
  • 5 średnich jaj
  • niecałe pół szklanki cukru (około 100 g)
  • niepełna szklanka słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru - 2 x 40 g
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na kapelusz z bitej śmietany

  • 150 ml śmietanki słodkiej 36%
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • łyżeczka cukru pudru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę i jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem ciasta.

Babka czekoladowa z budyniem

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym oraz kakao. Wsyp do miski z kremem z jajek. Dodaj również śmietankę i wymieszaj całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlej ciasto.

Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Babka z budyniem czekoladowym, 1

Babka upiecze się z wystającym grzybkiem. Odetnij go nożem i pokrusz w miseczce. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem i wyłóż na ciasto. Całość udekoruj pokruszonym "grzybkiem". Na koniec możesz babkę oprószyć również cukrem pudrem.

Babka z budyniem czekoladowym, 2

Babka z budyniem czekoladowym, 3

Babka z budyniem czekoladowym, 4

Z budyniem polecam moje dwa ulubione przepisy: karpatka oraz ciasto z rabarbarem.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (18 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷