Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka cytrynowa wielkanocna

Babka cytrynowa wielkanocna

Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna. Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.

Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta. Wystarczy wówczas polewę cytrynową i wielkanocne cukrowe ozdoby zastąpić innymi słodkościami i owocami. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma z kominem śr. 25 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 150 g cukru - ponad pół szklanki
  • 200 g masła - 1 kostka
  • 4 średnie jajka
  • 1 cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Babka cytrynowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia babki użyłam formy okrągłej z kominem o pojemności 2 litrów. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobinę masła oraz 2 łyżki bułki tartej.

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło i można je było bez problemu miksować. Jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam:
- lukier - lukier przepis
- mini jajka czekoladowe w cukrowej skorupce 
- cukrowe dropsy w kształcie motylków
- pokruszone bezy (zobacz jak zrobić bezy)

Babka cytrynowa wielkanocna, 1

Jak zrobić babkę cytrynową:

Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do osobnej, czystej i suchej miski. W jednej misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka jajek. Całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się w niej rozpuści.

Babka cytrynowa wielkanocna, 2

Babka cytrynowa wielkanocna, 3

Jeśli posiadasz mikser z misą obrotową, to w trakcie ubijania masła z cukrem i żółtkami możesz przygotować sobie sok i skórkę z cytryny. Z dobrze umytej i wyszorowanej sporej cytryny zetrzyj część skórki. Wyciśnij też cały sok i połącz ze skórką. Sok ze skórką możesz też przygotować sobie wcześniej. 
Babka cytrynowa wielkanocna, 4

Do miski ze słodkim kremem z masła i żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką. Połącz całość w gęste ciasto przy pomocy miksera. 
Babka cytrynowa wielkanocna, 5

Do czterech białek możesz dodać szczyptę soli. Zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko powinno wyglądać jak piana z kąpieli w wannie. 
Babka cytrynowa wielkanocna, 6

Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę. 
 
Babka cytrynowa wielkanocna, 7

Foremkę wysmaruj resztkami masła i obsyp drobną bułką tartą. Nadmiar bułki wysyp do zlewu. Ciasto na babkę cytrynową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
Babka cytrynowa wielkanocna, 8
Babka cytrynowa wielkanocna, 9

Babkę cytrynową umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z trybem grzania góra/dół. Formę umieść na środkowej półce. Babkę piecz około 40 minut. Już pod 35 minutach możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika i drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ciasto już się upiekło. Nie obawiaj się, jeśli ciasto bardzo nie wyrasta. Wilgotna babka cytrynowa z masłem nie będzie bardzo wysoka. 

Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, to możesz wyłączyć piekarnik. Uchyl odrobinę drzwi piekarnika (wystarczy niewielka szparka zablokowana np. rękawicą kuchenną). Po 5 minutach otwórz drzwi pieca i po chwili wyjmij ciasto. Formę odłóż na blat kuchenny. Po około 20 minutach możesz wyjąć ciasto z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego przestudzenia.

Ja dodatkowo zdejmuję z babki pozostałą bułkę tartą, by lukier oraz cukrowe ozdoby ładniej się na niej trzymały i prezentowały. Używam do tego kuchennego pędzelka.
Babka cytrynowa wielkanocna, 10

Jak ozdobić babkę cytrynową wielkanocną:

Na przestudzoną babkę wylewaj lukier cytrynowy. Rób to powoli, łyżka po łyżce, by kontrolować zacieki i stopnień krycia lukru. Od razu ułóż na lukrze cukrowe jajeczka oraz inne cukrowe ozdoby i posypki w klimacie wielkanocnym. Jeśli zostawisz lukier na dłużej, to po zaschnięciu nie będzie już możliwości zatopienia w nim cukrowych ozdób.

Babka cytrynowa wielkanocna, 11

Oczywiście babkę cytrynową można również ozdobić w zupełnie inny sposób. Jeśli użyjesz lukier do pierników oraz posypiesz babkę cukrowymi śnieżynkami i białymi nimi bezami, to powstanie Ci piękne ciasto w zimowym charakterze. 

Jeśli polejesz babkę lukrem malinowym (lukier malinowy) i ułożysz na niej świeże maliny, truskawki, borówki i listki mięty, to otrzymasz cudowną babkę w letnich klimatach. Wszystko zależy od tego jaką mamy aktualnie porę roku oraz okazję.

Babka cytrynowa wielkanocna, 12

Bardzo gorąco polecam Ci również babkę piaskową. Babka piaskowa jest jedną z popularniejszych babek, jakie piecze się na Wielkanoc, ale i na co dzień.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3242 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka cytrynowa 

To jest jedna z piękniejszych i smaczniejszych babek cytrynowych jaki piekłam. Jeśli zostanie wyłączona w odpowiednim momencie i nie będzie się piekła za długo, to będzie wyjątkowo wilgotna i delikatna. Do upieczenia babki cytrynowej na maśle używam tylko naturalnego soku z cytryny oraz otartej z niej skórki. Po upieczeniu i przestudzeniu warto wylać na babkę lukier cytrynowy, który dodatkowo podbije smak ciasta. Ciasto na którym obowiązkowo musi się znaleźć lukier, to oczywiście makowiec zawijany, który coraz częściej pieczemy nie tylko na Boże Narodzenie, ale i na Wielkanoc. Polecam Ci również przepis na coś wspaniałego, czyli mazurek kajmakowy

Babka cytrynowa wielkanocna

Moja puszysta babka cytrynowa zazwyczaj piecze się na wiosnę i na Wielkanoc. Jeśli jednak masz ochotę na podobną babkę, ale w klimacie letnim, to polecam zamiast soku z cytryny użyć sok i skórkę z pomarańczy. Na babkę wylej wówczas lukier malinowy i ułóż świeże owoce: maliny, truskawki, borówki. Babka cytrynowa wygląda wspaniale. Nie musisz jej piec w foremce z kominem. Taka babka cytrynowa wygląda świetnie również pieczona w zwykłej keksówce. Moja babka cytrynowa wielkanocna przepis - sprawdzony i najlepszy. Zapraszam również po inne przepisy na domowe ciasta