Ciasto orzechowe na łyżki
Ciasto dla każdego!
- nie potrzebujesz wagi, ani miarki
- nie potrzebujesz miksera, bo mieszasz wszystko łyżką
- składa się z niewielu, łatwo dostępnych składników
- szybko się robi i piecze
- jest puszyste, wilgotne i cudownie orzechowe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: tortownica do 22 cm
Dieta: wegetariańska
- 6 pełnych łyżek (z czubem) mąki pszennej tortowej
- 4 średnie jajka
- pół kostki masła - 100 g
- 6 pełnych łyżek masła orzechowego*
- 3 łyzki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
*Polecam masła orzechowe z dużą zawartością mielonych orzechów. U mnie było to masło z zawartością 92% mielonych orzechów ziemnych (fistaszków). W moim słoiku były również orzechy w kawałkach, co widać na zdjęciach gotowego ciasta :-)
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. Masło możesz rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na małej mocy palnika.
W misce umieść jajka, masło, cukier i masło orzechowe. Wymieszaj całość łyżką na jednolitą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z łyżką (całą łyżką) proszku do pieczenia i ponownie wymieszaj wszystko do osiągnięcia jednolitej masy.
Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i oprósz mąką. Wyłóż ciasto i wyrównaj wierzch łyżką.
Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż temperaturą się wyrówna.



Wypróbuj też przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
Smacznego!