Ciasto orzechowe na łyżki

Ciasto orzechowe na łyżki

Ciasto dla każdego!

- nie potrzebujesz wagi, ani miarki
- nie potrzebujesz miksera, bo mieszasz wszystko łyżką
- składa się z niewielu, łatwo dostępnych składników
- szybko się robi i piecze
- jest puszyste, wilgotne i cudownie orzechowe

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: tortownica do 22 cm

Składniki:
  • 6 pełnych łyżek (z czubem) mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • pół kostki masła - 100 g
  • 6 pełnych łyżek masła orzechowego*
  • 3 łyzki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

*Polecam masła orzechowe z dużą zawartością mielonych orzechów. U mnie było to masło z zawartością 92% mielonych orzechów ziemnych (fistaszków). W moim słoiku były również orzechy w kawałkach, co widać na zdjęciach gotowego ciasta :-)

Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. Masło możesz rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku na małej mocy palnika.

W misce umieść jajka, masło, cukier i masło orzechowe. Wymieszaj całość łyżką na jednolitą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z łyżką (całą łyżką) proszku do pieczenia i ponownie wymieszaj wszystko do osiągnięcia jednolitej masy.

Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i oprósz mąką. Wyłóż ciasto i wyrównaj wierzch łyżką.

Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż temperaturą się wyrówna.

Ciasto orzechowe na łyżki, 1

Ciasto orzechowe na łyżki, 2

Ciasto orzechowe na łyżki, 3

Wypróbuj też przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷