Mazurek kajmakowy
Pyszny i piękny mazurek kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie pyszny.
- niezapomniany smak
- idealne ciasto pod mazurka
- atrakcyjne i super pyszne dekoracje
Czas przygotowania: 3 godziny
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: mazurek długości 22 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na kruche ciasto
- szklanka mąki pszennej - 180 g
- pół kostki masła - 100 g
- 3 łyżki cukru drobnego
- 2 żółtka dużych jajek
- łyżeczka zimnej wody
Składniki na mini bezy
- 2 białka dużych jajek - 85 g
- pół szklanki cukru drobnego - 120 g
- szczypta soli
Składniki na masę kajmakową
- 150 g kajmaku - mleczny krem
- 40 g masła - odrobinę mniej niż 1/4 kostki
- pół płaskiej łyżeczki soli
Mazurek kajmak
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może mieć też inny kształt. Polecam wówczas tortownicę o średnicy 22 cm lub blaszkę wielkości 20/20 cm.
Mazurek kajmakowy
Oddziel żółtka od białek. Dwa żółtka odłóż do upieczenia kruchego spodu. Białka umieść w czystej i suchej misce. Wybierz miskę szklaną lub stalową. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Nie ubijaj białek dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru). Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Krem bezowy przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz jednorazowego rękawa i wyciąć na końcu otwór średnicy 5 mm lub użyć rękawa wielokrotnego użytku z tylką w kształcie gwiazdki. Na dwie blaszki do pieczenia wyłóż pergamin. Zacznij wyciskać mini beziki nie większe niż 2 cm średnicy. Wyciskaj je jedna obok drugiej w niewielkich odstępach.
Obie blaszki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni z termoobiegiem. Między blaszkami zachowaj odstęp. Jeśli nie masz termoobiegu ustaw 130 stopni z grzaniem góra dół i co 30 minut zamieniaj blaszki miejscami. Beziki piecz/susz 90 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i dosuszaj je jeszcze 10 minut.
U mnie wyszło ponad 200 mini bezików. Do ozdobienia mazurka wystarczałoby zrobić bezy z połowy jednego białka, jednak warto wykorzystać całe dwa białka z przepisu i upiec więcej bezików dla ozdoby.
Aby zrobi ciasto kruche w misce umieść szklankę mąki, 3 łyżki cukru, 2 żółtka jajek, pół kostki masła oraz łyżeczkę zimnej wody. Całość wyrób dokładnie, ale szybko w zwarte ciasto. Ciasto spłaszcz lekko i zawiń w folię. Odstaw je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zwarte ciasto wyłóż na stopnicę lub na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na kształt jajka i grubość do 1 cm. Jeśli masz foremkę w kształcie jajka o długości 22 cm oraz mini foremkę do jajek (4-6 cm) wystarczy, że najpierw wytniesz kształt dużego jajka. Z pozostałego ciasta wytnij 5 mini jajek.
Jeśli nie masz formy, to najpierw odrysuj kształt pisanek na pergaminie. Następnie wytnij wzór i przyłóż do rozwałkowanego ciasta. Ostrym nożem wytnij duże jajko. Z reszty ciasta wytnij małe jajka.
Widelcem nakłuj wszystkie jajka. Pisanki przełóż razem z pergaminem na mniejszą deskę i odłóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczenie góra/dół. Schłodzone ciasto od razu umieść razem z pergaminem na blaszkę - środkowa półka. Kruche pisanki piecz 20 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i odłożyć na kratę do przestudzenia.
Mazurek kajmak
Przyszła pora na krem kajmakowy pod mazurek wielkanocny. W misce umieść 150 gramów kremu kajmakowego (dolce de leche, masa korówkowa, mleczny krem) oraz pół płaskiej łyżeczki soli i bardzo miękkie masło (40 g). Masło lekko podgrzewam wcześniej w mikrofalówce, by było półpłynne. Całość ubijaj chwilę przy pomocy miksera na gładki krem.
Krem kajmakowy do mazurka możesz odłożyć na kilka minut do lodówki, by lekko zgęstniał i ułatwił dekorowanie mazurka.
A na koniec jeszcze słodkie ozdoby.. Na przestudzony spód mazurka wyłóż większość masy kajmakowej. Rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Na małe jajka też wyłóż trochę kremu. Pisanki z kremem ułóż na dużym jajku.
Na masę kajmakową wyłóż kilka mini bezików.
Część mini bez możesz dodatkowo pokruszyć i posypać mini ciasto wielkanocne. Mazurka możesz też udekorować kolorowymi jajkami z czekolady w cukrowej skorupce. Bardzo ładnie wygląda również cukier o grubej rafinadzie.
Smacznego.