Mazurek kajmakowy z bezami

Mazurek kajmakowy z bezami

Pyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie!

Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może mieć też inny kształt. Polecam wówczas tortownicę o średnicy 22 cm lub blaszkę wielkości 20/20 cm. 

Reklama

Czas przygotowania: 3 godziny
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: mazurek długości 22 cm

Składniki na kruche ciasto

Składniki na mini bezy

Składniki na masę kajmakową

  • 150 g kajmaku - mleczny krem
  • 40 g masła - odrobinę mniej niż 1/4 kostki
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić mini beziki do mazurka:

Oddziel żółtka od białek. Dwa żółtka odłóż do upieczenia kruchego spodu. Białka umieść w czystej i suchej misce. Wybierz miskę szklaną lub stalową. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Nie ubijaj białek dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier drobny Diamant. Po każdej łyżce miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru). Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Mazurek kajmakowy z bezami, 1

Krem bezowy przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz jednorazowego rękawa i wyciąć na końcu otwór średnicy 5 mm lub użyć rękawa wielokrotnego użytku z tylką w kształcie gwiazdki. Na dwie blaszki do pieczenia wyłóż pergamin. Zacznij wyciskać mini beziki nie większe niż 2 cm średnicy. Wyciskaj je jedna obok drugiej w niewielkich odstępach.
Mazurek kajmakowy z bezami, 2

Obie blaszki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni z termoobiegiem. Między blaszkami zachowaj odstęp. Jeśli nie masz termoobiegu ustaw 130 stopni z grzaniem góra dół i co 30 minut zamieniaj blaszki miejscami. Beziki piecz/susz 90 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i dosuszaj je jeszcze 10 minut.

U mnie wyszło ponad 200 mini bezików. Do ozdobienia mazurka wystarczałoby zrobić bezy z połowy jednego białka, jednak warto wykorzystać całe dwa białka z przepisu i upiec więcej bezików dla ozdoby. 

Mazurek kajmakowy z bezami, 3

Jak zrobić ciasto kruche do mazurka:

W misce umieść szklankę mąki, 3 łyżki cukru drobnego Diamant, 2 żółtka jajek, pół kostki masła oraz łyżeczkę zimnej wody. Całość wyrób dokładnie, ale szybko w zwarte ciasto. Ciasto spłaszcz lekko i zawiń w folię. Odstaw je na godzinę do lodówki.


Po tym czasie zwarte ciasto wyłóż na stopnicę lub na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na kształt jajka i grubość do 1 cm. Jeśli masz foremkę w kształcie jajka o długości 22 cm oraz mini foremkę do jajek (4-6 cm) wystarczy, że najpierw wytniesz kształt dużego jajka. Z pozostałego ciasta wytnij 5 mini jajek. 

Jeśli nie masz formy, to najpierw odrysuj kształt pisanek na pergaminie. Następnie wytnij wzór i przyłóż do rozwałkowanego ciasta. Ostrym nożem wytnij duże jajko. Z reszty ciasta wytnij małe jajka. 
Mazurek kajmakowy z bezami, 5

Widelcem nakłuj wszystkie jajka. Pisanki przełóż razem z pergaminem na mniejszą deskę i odłóż na 30 minut do lodówki. 
Mazurek kajmakowy z bezami, 6

W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczenie góra/dół. Schłodzone ciasto od razu umieść razem z pergaminem na blaszkę - środkowa półka. Kruche pisanki piecz 20 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i odłożyć na kratę do przestudzenia. 
Mazurek kajmakowy z bezami, 7

Jak zrobić krem kajmakowy do mazurka:

W misce umieść 150 gramów kremu kajmakowego (dolce de leche, masa korówkowa, mleczny krem) oraz pół płaskiej łyżeczki soli i bardzo miękkie masło (40 g). Masło lekko podgrzewam wcześniej w mikrofalówce, by było półpłynne. Całość ubijaj chwilę przy pomocy miksera na gładki krem. 

Mazurek kajmakowy z bezami, 8

Krem kajmakowy do mazurka możesz odłożyć na kilka minut do lodówki, by lekko zgęstniał i ułatwił dekorowanie mazurka.
Mazurek kajmakowy z bezami, 9

Jak ozdobić mazurka kajmakowego:

Na przestudzony spód mazurka wyłóż większość masy kajmakowej. Rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Na małe jajka też wyłóż trochę kremu. Pisanki z kremem ułóż na dużym jajku.

Mazurek kajmakowy z bezami, 10

Na masę kajmakową wyłóż kilka mini bezików.
Mazurek kajmakowy z bezami, 11

Część mini bez możesz dodatkowo pokruszyć i posypać mini ciasto wielkanocne. Mazurka możesz też udekorować kolorowymi jajkami z czekolady w cukrowej skorupce. Bardzo ładnie wygląda również cukier o grubej rafinadzie. 
Mazurek kajmakowy z bezami, 12

Mazurek kajmakowy z bezami, 13

Do wyrobienia ciasta kruchego idealnie sprawdza się cukier drobny Diamnat. Składniki szybciej i lepiej się łączą. Ciasto wychodzi gładkie i dobrze się wałkuje. 

Cukier drobny Diamant to zdecydowanie nr. 1 do robienia bez i bezików. Drobna rafinada oraz bardzo szybki czas rozpuszczania się w pianie białkowej sprawia, że krem bezowy ubija się znacznie szybciej, zachowując jednocześnie perfekcyjną strukturę. Masa bezowa jest gęsta, lśniąca i gładka.
Powodzenia i smacznego.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 5.0 / 5 (30 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Mazurek kajmakowy z mini bezami

Mazurek ze spodu z ciasta kruchego w kształcie pisanki to wspaniały pomysł na jedno z wielkanocnych ciast. Ciasto mazurek można robić na wiele sposobów. Mazurek tradycyjny jako taki nie istnieje. Co region to tradycja, co dom to inna tradycja. Bardzo ciekawy jest mazurek cygański pieczony na biszkopcie. Wspaniale smakuje też mazurek czekoladowy z orzechami

Mazurek na kruchym spodzie

Jeśli zdecydujesz się piec mazurka na kruchym cieście, to zazwyczaj składa się on z cienkiego spodu w kształcie pisanki, koła lub kwadratu. Na kruche ciasto wykłada się krem do mazurka. Ja wybrałam tym razem bardzo prosty do zrobienia krem kajmakowy z dodatkiem soli. Taka masa kajmakowa do mazurka jest szybka i pyszna. Na krem można wysypać prażone orzechy, suszone owoce lub mini beziki domowe. Zobacz też inne moje przepisy na tradycyjne dania wielkanocne