Babka piaskowa cytrynowa
Najlepsza babka piaskowa cytrynowa, która zawsze się udaje. Przygotowuję ją na prawdziwym maśle. Dzięki czemu ciasto jest pyszne i pachnące.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 średniej wielkości jajka
- 125 g masła
- niepełna szklanka cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml świeżego soku z cytryny (dwie cytryny)
Ciasto piaskowe cytrynowe
Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny osiągnąć temperaturę pomieszczenia.
Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce. Warto je razem przesiać do miski. W drugiej misce umieść miękkie masło, cukier, żółtka z jajek oraz sok z cytryn i ucieraj wszystko przy pomocy miksera około 5 minut. Po tym czasie wsyp mieszankę mąk i jeszcze chwilę miksuj ciasto. Będzie dość gęste.
Mieszadła dobrze umyj i osusz. W szklanym naczyniu ubij na sztywno trzy białka z jajek. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Zacznij od małych obrotów i stopniowo zwiększaj aż do maksymalnych. Białka miksuj około 3 minuty. Ubite białka delikatnie wmieszaj szpatułką w ciasto.
Formę wysmaruj od środka resztkami masła. W wyłóż gęste ciasto i wyrównaj.
Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piecz je około 55 minut do tzw. suchego patyczka. Pamiętaj, by najpierw lekko uchylić drzwi piekarnika na kilka minut. Potem możesz wyjąć i studzić babkę na kratce.
Jeśli lubisz piec babki, to zachęcam do spróbowania przepisów: babka drożdżowa z majonezem, tradycyjna babka drożdżowa oraz babka budyniowa.
Smacznego.