Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Świetny przepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. 

Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 5 minut
Ilość porcji: blaszka 27/18 cm - 1400 g ciasta

Kalorie: 340 w 100 gramach

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g twardszych śliwek

Składniki na kruszonkę

  • pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej - 65 g
  • 1/4 szklanki cukru - około 70 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 27/18 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

Aby zrobić to proste ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam najpierw roztopić kostkę masła i odstawić do przestudzenia. Ja roztapiam masło w mikrofalówce. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam średniej wielkości formy prostokątnej o wymiarach 27/18 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 1

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie śliwek i pozostałych składników. W momencie gdy szykowałam ten przepis, śliwki węgierki dopiero zaczęły się pojawiać na targu (koniec lipca). Zakupiłam więc większe śliwki. Wybrałam śliwki twarde i nie bardzo soczyste. Może poznacie po zdjęciu co to za odmiana?

Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 2

Śliwki te są prawie dwa razy większe od węgierek, więc po umyciu, osuszeniu i usunięciu pestki podzieliłam każdą sztukę na cztery kawałki. Śliwki węgierki wystarczy podzielić na pół. Na tym etapie możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia - góra/dół.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 3

W małej misce umieść mąkę pszenną tortową lub zwykłą - dwie szklanki o pojemności 250 ml, czyli 320 gramów mąki. Dodaj też dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ja mąkę z proszkiem przesiałam, ale wystarczy je wymieszać. 

Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp 3/4 szklanki cukru - około 170 gramów. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 4

Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać przestudzone, roztopione masło. Odstaw mikser. Do miski dodawaj teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką. W ten sposób wmieszaj całą mąkę. 
 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 5

Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 6

Ćwiartki śliwek lekko oprósz mąką i wyłóż po całej powierzchni ciasta. Wykładaj je skórką do ciasta.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 7

Na śliwki rozłóż też kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruszonkę - kruszonka do ciasta. Do przykrycia kruszonką ciasta ze śliwkami użyłam połowy porcji z przepisu z linka. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 8

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny.. maksymalnie do 70 minut. Moje ciasto piekło się równo 65 minut. Sprawdzenie patyczkiem tego ciasta bywa kłopotliwe, ponieważ śliwki są soczyste. Nie obawiaj się jednak, że ciasto się nie dopiekło i nie wydłużaj za mocno czasu pieczenia. Za długo pieczone ciasto może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 9

Ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Można je kroić jeszcze lekko ciepłe. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 10

Ciasto ze śliwkami i kruszonką , 11

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (70 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-07-21 21:22
Będę robić pewnie w poniedziałek ;) super, uwielbiam Twoje przepisy, są tak prosto i jasno wytłumaczone ;) ❤
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo i powodzenia!🙂
2018-07-25 10:30
Kuś, kuś tak dalej a my pod koniec lata będziemy wyglądały jak Twoje pączusie. Chciałaś to masz ciasto, dziękuję za przepisy, przesyłam zdjęcie🙂
zdjecie uzytkownika
2018-07-25 10:31
W trakcie robienia😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-25 10:42
Ale duża blacha - prawie czuję zapach ciasta Basiu! Pysznie wygląda 😍
2018-07-25 13:25
Czy zamiast masła można użyć margaryny np. Kasia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-25 14:50
Tak, możesz.. jednak ja zawsze polecam masło. Ciasto wychodzi smaczniejsze 🙂
2018-07-25 22:19
Ja używam zawsze pół na pół (masło/ margaryna).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-26 10:19
Dobry pomysł Asiu 👍
2018-07-25 22:17
Ciasto w smaku dobre, choć robiłam z podanego przepisu na dużą blachę i też jest ok. Dziękuje za przepis.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę🙂
2018-07-26 17:11
Dziękuję za smaczny i przede wszystkim prosty przepis. Znajomym bardzo smakowało - a to najlepsza recenzja. Uwielbiam tego typu ciasta, tzn. ze śliwkami czy rabarbarem, jednak zawsze raczyłam się nimi u innych. W tym roku postanowiłam sama zabrać się za ciasta z owocami i trafiłam na Pani przepis. Właśnie po raz kolejny włożyłam go do pieca :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-27 09:59
Dziękuję Agnieszko.. Pieczesz moje ciasto ze śliwkami i kruszonką już kolejny raz.. a to dla mnie najlepsza rekomendacja 🙂
2018-07-27 08:50
Wczoraj zrobiłam. Dzisiaj tak samo pyszny jak zaraz po upieczeniu. U mnie w tortownicy 28 i wyrósł bardzo wysoki. W 24 by mi wyskoczył 😉Dziękuję za przepis. Napewno będzie podstawą pod różne owoce, a i z dżemem myślę, że będzie wyśmienite.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-27 10:02
Super! Faktycznie pięknie Ci wyrosło😍
2018-07-27 15:01
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - Właśnie się upiekło😄pachnie cudownie😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Renatko!
Reklama
2018-07-28 16:21
Wersja z jagodami.👌❤️✔️🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 15:14
Super! Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie👌👏️
2018-08-02 09:16
Ciasto na pewno pyszne, chętnie spróbuję. 👍🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 😍
2018-08-04 12:53
Zrobione+ porzeczka czerwona pycha:-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 09:16
Ciasto wygląda rewelacyjnie! Brawo 👏️
2018-08-05 11:07
Aniu ja upiekłam ciasto ze śliwkami i kruszonką z Twojego przepisu...Pycha!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!
2018-08-08 08:33
Ciasto ze śliwkami i kruszonką❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowne🙂
2018-08-08 22:02
Mam i Ja👍🙂
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-09 09:21
Brawo! Ciasto wygląda idealnie. Super, że pomyślałeś o zdjęciu.. nawet jeszcze przed pokrojeniem 🌼❤️
2018-08-09 13:58
Przepis naprawdę super,ciasto pyszne,pozdrawiam🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-09 16:54
Brawo! 👏️👏️ Piękny kawał pysznego ciacha 🌼🌼

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 

To zdecydowanie najlepszy przepis na super proste i szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. To ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz zrobić z dowolnych śliwek. Ważne jest jednak to, by Śliwki nie były mocno dojrzałe i soczyste. Sok z takich wodnistych śliwek może tworzyć lekki zakalec na górze ciasta. To ciasto ze śliwkami i kruszonką na maśle, nie na oleju. W przypadku tego ciasta bardziej smakuje mi masło. Idealnie pasuje do śliwek i maślanej kruszonki. 

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 

Moje szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam wszystkim, którzy bardzo chcieliby upiec coś pysznego, ale boją się wypieków. To ciasto dla początkujących, które zawsze wychodzi. Trzeba się trzymać kilku prostych zasad i wszystko się uda. Najważniejsze jest bardzo dobre ubicie jajek z cukrem na puch i stopniowe dodawanie do puchu roztopionego i przestudzonego masła. Równie ważne są też śliwki. Mają być lekko twarde i nie za dojrzałe. Z pewnością nie mogą być bardzo soczyste. Polecam zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką duża blach. Jeśli masz naprawdę dużą blachę, to wystarczy, że podwoisz ilość składników z przepisu. Bardzo gorąco polecam mój uniwersalny przepis na kruszonkę. Jest rewelacyjny i bardzo uniwersalny. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowe ciasta oraz najlepszy przepis na biszkopt. Koniecznie zrób też ciasto kruche ze śliwkami! Serowa klasyka - sernik wiedeński.