Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Świetny przepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe.
Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 5 minut
Liczba porcji: blaszka 27/18 cm - 1400 g ciasta
W 100 gramach :
Wartość energetyczna
340 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
- kostka masła - 200 g
- 5 średnich jajek
- około 3/4 szklanki cukru - 170 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g twardszych śliwek
Składniki na kruszonkę
- pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej - 65 g
- 1/4 szklanki cukru - około 70 g
- 1/4 kostki masła - 50 g
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 27/18 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Aby zrobić to proste ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam najpierw roztopić kostkę masła i odstawić do przestudzenia. Ja roztapiam masło w mikrofalówce. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam średniej wielkości formy prostokątnej o wymiarach 27/18 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Ciasto śliwkowe z kruszonką przepis
Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie śliwek i pozostałych składników. W momencie gdy szykowałam ten przepis, śliwki węgierki dopiero zaczęły się pojawiać na targu (koniec lipca). Zakupiłam więc większe śliwki. Wybrałam śliwki twarde i nie bardzo soczyste. Może poznacie po zdjęciu co to za odmiana?
Śliwki te są prawie dwa razy większe od węgierek, więc po umyciu, osuszeniu i usunięciu pestki podzieliłam każdą sztukę na cztery kawałki. Śliwki węgierki wystarczy podzielić na pół. Na tym etapie możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia - góra/dół.
W małej misce umieść mąkę pszenną tortową lub zwykłą - dwie szklanki o pojemności 250 ml, czyli 320 gramów mąki. Dodaj też dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ja mąkę z proszkiem przesiałam, ale wystarczy je wymieszać.
Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp 3/4 szklanki cukru - około 170 gramów. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać przestudzone, roztopione masło. Odstaw mikser. Do miski dodawaj teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką. W ten sposób wmieszaj całą mąkę.
Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ćwiartki śliwek lekko oprósz mąką i wyłóż po całej powierzchni ciasta. Wykładaj je skórką do ciasta.
Na śliwki rozłóż też kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruszonkę - kruszonka do ciasta. Do przykrycia kruszonką ciasta ze śliwkami użyłam połowy porcji z przepisu z linka.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny.. maksymalnie do 70 minut. Moje ciasto piekło się równo 65 minut. Sprawdzenie patyczkiem tego ciasta bywa kłopotliwe, ponieważ śliwki są soczyste. Nie obawiaj się jednak, że ciasto się nie dopiekło i nie wydłużaj za mocno czasu pieczenia. Za długo pieczone ciasto może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Można je kroić jeszcze lekko ciepłe.
Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego.