Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Świetny przepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. 

Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 5 minut
Liczba porcji: blaszka 27/18 cm - 1400 g ciasta

Kaloryczność kcal: 340 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g twardszych śliwek

Składniki na kruszonkę

  • pół szklanki mąki pszennej krupczatki lub zwykłej - 65 g
  • 1/4 szklanki cukru - około 70 g
  • 1/4 kostki masła - 50 g

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 27/18 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

Aby zrobić to proste ciasto ze śliwkami i kruszonką polecam najpierw roztopić kostkę masła i odstawić do przestudzenia. Ja roztapiam masło w mikrofalówce. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam średniej wielkości formy prostokątnej o wymiarach 27/18 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. 

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 1

Ciasto śliwkowe z kruszonką przepis

Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie śliwek i pozostałych składników. W momencie gdy szykowałam ten przepis, śliwki węgierki dopiero zaczęły się pojawiać na targu (koniec lipca). Zakupiłam więc większe śliwki. Wybrałam śliwki twarde i nie bardzo soczyste. Może poznacie po zdjęciu co to za odmiana?

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 2

Śliwki te są prawie dwa razy większe od węgierek, więc po umyciu, osuszeniu i usunięciu pestki podzieliłam każdą sztukę na cztery kawałki. Śliwki węgierki wystarczy podzielić na pół. Na tym etapie możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia - góra/dół.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 3

W małej misce umieść mąkę pszenną tortową lub zwykłą - dwie szklanki o pojemności 250 ml, czyli 320 gramów mąki. Dodaj też dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ja mąkę z proszkiem przesiałam, ale wystarczy je wymieszać. 

Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp 3/4 szklanki cukru - około 170 gramów. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 4

Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać przestudzone, roztopione masło. Odstaw mikser. Do miski dodawaj teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką. W ten sposób wmieszaj całą mąkę. 
 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 5

Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 6

Ćwiartki śliwek lekko oprósz mąką i wyłóż po całej powierzchni ciasta. Wykładaj je skórką do ciasta.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 7

Na śliwki rozłóż też kruszonkę. Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruszonkę - kruszonka do ciasta. Do przykrycia kruszonką ciasta ze śliwkami użyłam połowy porcji z przepisu z linka. 
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 8

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny.. maksymalnie do 70 minut. Moje ciasto piekło się równo 65 minut. Sprawdzenie patyczkiem tego ciasta bywa kłopotliwe, ponieważ śliwki są soczyste. Nie obawiaj się jednak, że ciasto się nie dopiekło i nie wydłużaj za mocno czasu pieczenia. Za długo pieczone ciasto może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 9

Ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Można je kroić jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 10

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, 11

Przestudzone ciasto zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Świeżość zachowa przynajmniej przez dwa dni. Jeśli planujesz trzymać ciasto dłużej, to przechowuj je w lodówce pod kloszem.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2949 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 

Zdecydowanie najlepszy przepis na super proste ciasto ze śliwkami i kruszonką, który możesz przygotować z dowolnych śliwek. Ważne jest jednak to, by śliwki nie były mocno dojrzałe i soczyste. Sok z takich wodnistych śliwek może tworzyć lekki zakalec na górze ciasta.  Mój przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką przygotowuję na maśle, a nie na oleju. W przypadku tego ciasta bardziej smakuje mi masło. Idealnie pasuje do śliwek i maślanej kruszonki. 

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Moje ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką polecam wszystkim, którzy bardzo chcieliby upiec coś pysznego, ale boją się wypieków. To ciasto dla początkujących, które zawsze wychodzi. Trzeba się trzymać kilku prostych zasad i wszystko się uda. Najważniejsze jest bardzo dobre ubicie jajek z cukrem na puch i stopniowe dodawanie do puchu roztopionego i przestudzonego masła. Równie ważne są też śliwki. Mają być lekko twarde i nie za dojrzałe. Z pewnością nie mogą być bardzo soczyste. Polecam zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką duża blacha. Jeśli masz naprawdę dużą blachę, to wystarczy, że podwoisz ilość składników z przepisu.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowe, pyszne ciasta oraz najlepszy przepis na biszkopt. Koniecznie zrób też ciasto kruche ze śliwkami! Serowa klasyka - sernik wiedeński.