Zupa kurkowa
Wczesnojesienna zupa kurkowa to jeden z przepisów, które po prostu trzeba zaliczyć przynajmniej kilka razy w roku. Zupa kurkowa z koperkiem i ziemniakami jest wyjątkowo prosta do zrobienia.
Ma przyjemny, delikatny smak. Serdecznie polecam również mój przepis na dietetyczną zupę - zupa kapuściana jest nie tylko pyszna, ale i szybka oraz bardzo zdrowa i lekka.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2 kg zupy
W 100 gramach zupy :
Wartość energetyczna
50 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 300 g kurek
- 300 g ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 litr wywaru/bulionu warzywnego
- mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła np. klarowanego
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany np. 18 %
Zupa kurkowa na delikatnym wywarze warzywnym, to świetna zupa, którą polecam nie tylko osobom które nie jadają mięsa. Taka zupa jest bardzo dobra na pierwsze danie.
Zupa kurkowa
Do garnka wlej wywar warzywny. Zacznij go podgrzewać. Obierz i pokrój w kostkę umyte ziemniaki. Dodaj do wywaru. Cały czas gotuj na małej mocy palnika.
Kurki dobrze przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Usuń ziemię. Większe sztuki przekrój na pół. Osusz na ręczniku papierowym. Nagrzej patelnię i dodaj masło oraz kurki. W trakcie podsmażania obierz dwa ząbki czosnku. Pokrój je w plasterki i dodaj do grzybów. Po 10 minutach podsmażania dodaj sól oraz pieprz.
Całą zawartość patelni dodaj do garnka z wywarem. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubych oczkach. Również dodaj do zupy. Gotuj całość dalej, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj również poszatkowany koperek.
Zmniejsz moc palnika do minimum. W małej misce umieść śmietanę. Dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Zamieszaj. Wlej jeszcze pół szklanki wywaru i znów zamieszaj. Tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy i zamieszaj całość. Możesz również dodatkowo dodać tak zahartowaną śmietanę przez sitko.
Smacznego.