Zupa kurkowa z koperkiem

Zupa kurkowa z koperkiem

Wczesnojesienna zupa kurkowa to jeden z przepisów, które po prostu trzeba zaliczyć przynajmniej kilka razy w roku. Zupa kurkowa z koperkiem i ziemniakami jest wyjątkowo prosta do zrobienia. 

Ma przyjemny, delikatny smak. Serdecznie polecam również mój przepis na dietetyczną zupę - zupa kapuściana jest nie tylko pyszna, ale i szybka oraz bardzo zdrowa i lekka. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2 kg zupy

Kalorie: 50 w 100 gramach zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 300 g kurek
  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 litr wywaru/bulionu warzywnego
  • mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła np. klarowanego
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany np. 18 %

Zupa kurkowa na delikatnym wywarze warzywnym, to świetna zupa, którą polecam nie tylko osobom które nie jadają mięsa. Taka zupa jest bardzo dobra na pierwsze danie. 

Zupa kurkowa

Do garnka wlej wywar warzywny. Zacznij go podgrzewać. Obierz i pokrój w kostkę umyte ziemniaki. Dodaj do wywaru. Cały czas gotuj na małej mocy palnika. 

Kurki dobrze przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Usuń ziemię. Większe sztuki przekrój na pół. Osusz na ręczniku papierowym. Nagrzej patelnię i dodaj masło oraz kurki. W trakcie podsmażania obierz dwa ząbki czosnku. Pokrój je w plasterki i dodaj do grzybów. Po 10 minutach podsmażania dodaj sól oraz pieprz.

Całą zawartość patelni dodaj do garnka z wywarem. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubych oczkach. Również dodaj do zupy. Gotuj całość dalej, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj również poszatkowany koperek.

Zmniejsz moc palnika do minimum. W małej misce umieść śmietanę. Dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Zamieszaj. Wlej jeszcze pół szklanki wywaru i znów zamieszaj. Tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy i zamieszaj całość. Możesz również dodatkowo dodać tak zahartowaną śmietanę przez sitko. 

Zupa kurkowa z koperkiem, 1

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-09-07 17:20
Zupka jest wyśmienita, doskonała :) Wszyscy zachwyceni którzy ją jedli :) Gorąco polecam!
2018-08-02 13:55
Wczoraj zrobiłam. U nas na bulionie indyko- warzywnym, z dużą ilością koperku i zaprawiona słodką śmietanką. Pyszna, lekka zupka, akurat na tak koszmarny upał. Bardzo dziękujemy za przepis!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-02 17:35
Bardzo proszę! Cieszę się.. tym bardziej, że zupa kurkowa to jedna z moich ulubionych zup z grzybami. A na upały polecam Ci też przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów 🍅
2018-08-02 22:48
Czy zamiast smietanki mozna dodac jogurt naturalny ? 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 09:28
Musisz bardzo uważać, by jogurt się nie zwarzył podczas dodawania go do zupy. Musisz go bardzo ostrożnie hartować. Ogólnie jest to dość ryzykowne nawet z lekką śmietaną 12 %.

Zupa kurkowa

Bardzo lubię gotować zupy z dodatkiem grzybów. A mój uniwersalny sos grzybowy to przepis, który wykorzystuję zawsze na kilka sposobów. Dodaję go do makaronu, polewam nim mięsa pieczone, czy umieszczam w rosole i w kilka minut mam już pyszną zupę grzybową. Wracając jednak do zupy z kurkami.. zazwyczaj gotuję ją na wywarze warzywnym. Zależy mi na tym, by smak kurek był dominujący w zupie. Zupa kurkowa wyjdzie tak samo smaczna zarówno z kurek świeżych, jak i tych mrożonych. 

Zupa kurkowa z koperkiem

Zupa kurkowa z koperkiem i masłem smakuje wspaniale. Polecam podawać ją dzieciom. Taką zupę kurkową można też zmiksować przy pomocy blendera i podać jako zupa krem z kurek. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe zupy