Botwinka z mleczkiem kokosowym
Pyszna na botwinka z mleczkiem kokosowym w wersji na ostro z chilli.
- bez bulionu
- bez mięsa
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 duży pęczek koperku
- 1 średnia marchewka
- 3 średnie, młode ziemniaki
- 1,5 litra wody
- puszka mleczka kokosowego 400 ml
- ostre dodatki: łyżka tartego imbiru, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka chilli, łyżeczka gałki muszkatołowej
- inne przyprawy 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli
Botwinka z chilli
Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Botwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.
Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, czosnek w plasterkach, puszkę mleka kokosowego oraz pozostałe przyprawy (ostre i inne) z listy. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej ulubionych przypraw.
Jeśli wolicie botwinkę w wersji delikatniejszej, to polecam Wam przepis botwinka wegańska. W wersji z mięsem pyszna będzie zupa z botwiny na mięsie zabielana śmietaną.
Dwie najbardziej znane i lubiane zupy z burakami to oczywiście barszcz czerwony oraz barszcz ukraiński. Polecam oba sprawdzone przepisy!
Smacznego!