Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem podawana na ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.
Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję w towarzystwie ziemniaków z wody i kotletów lub smażonej ryby. Polecam mój przepis na buraczki zasmażane.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 22 minut
Liczba porcji: 1200 gramów dania
Kaloryczność kcal: 75 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
- 1 kg marchewki - około 8 większych sztuk
- puszka groszku o pojemności 400 ml
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki pszennej
- szklanka wody - 250 ml
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Marchewka z groszkiem
Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml.
Marchew ważona była przed obraniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1200 gramów marchewki z groszkiem.
Do zrobienia marchewki z groszkiem na słodko użyłam groszku z puszki. Możesz też użyć groszku, który czasem sprzedawany jest w słoikach. W puszce o pojemności 400 ml jest zazwyczaj około 240 gramów groszku. Zalewa z puszki nie będzie potrzebna.

Marchew z groszkiem przepis
Umyj jeden kilogram świeżej marchewki. Możesz użyć zarówno marchewki młodej, jak i starej.

Odetnij końce i cienko obierz każdą marchewkę. Następnie przetnij je wzdłuż na pół oraz w razie potrzeby jeszcze raz wzdłuż, by otrzymać słupki marchewki mniej więcej podobnej grubości. Marchewki pokrój w drobną kostkę nie większą niż 1,5 cm. Po obraniu wyszło mi około 825 gramów marchewki.
Pokrojoną w kostkę marchewkę umieść w garnku. Wlej też szklankę wody, czyli 250 ml kranówki. Wsyp łyżeczkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli.

Zamieszaj marchewkę. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wysoką moc palnika. Gdy tylko marchew zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość garnka tylko lekko się bulgotała. Gotuj tak marchewkę przez 20 minut. Po tym czasie powinna być już miękka. Jeśli nie jest miękka, to gotuj ją jeszcze chwilę.
Do miękkiej marchewki dodaj dwie łyżki masła (może być klarowane). Łyżkę mąki pszennej wsyp do marchewki przy pomocy sitka. W tym samym czasie powoli mieszaj w garnku, by nie powstały grudki z mąki.

Na sam koniec dodaj odsączony z zalewy groszek. Całość wymieszaj i po minucie spróbuj. W razie potrzeby dodaj trochę cukru lub soli. Marchew bowiem może być bardzo słodka, ale może też nie mieć w sobie słodyczy i trzeba ją lekko dosłodzić.

Jeśli zaś lubisz marchew z groszkiem na gęsto, to możesz śmiało gotować ją trochę dłużej. Możesz też dodać jej gęstości szykując zasmażkę z masła z odrobiną mąki. W tym celu roztop na patelni dwie łyżki masła. Gdy masło zacznie się pienić dodaj tez płaską łyżkę mąki i całość energicznie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Zawartość patelni od razu przełóż do garnka z marchewką z groszkiem.

Smacznego!