Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem podawana na ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy. 

Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję w towarzystwie ziemniaków z wody i kotletów lub smażonej ryby. Polecam mój przepis na kotlety z cukinii

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 22 minut
Ilość porcji: 1200 gramów dania

Kalorie: 75 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg marchewki
  • puszka groszku o pojemności 400 ml
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka wody - 250 ml
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. 
Marchew ważona była przed obraniem. 

Do zrobienia marchewki z groszkiem na słodko użyłam groszku z puszki. Możesz też użyć groszku, który czasem sprzedawany jest w słoikach. W puszce o pojemności 400 ml jest zazwyczaj około 240 gramów groszku. Zalewa z puszki nie będzie potrzebna. 

Marchewka z groszkiem, 1

Marchewka z groszkiem

Umyj jeden kilogram świeżej marchewki. Możesz użyć zarówno marchewki młodej, jak i starej. 

Marchewka z groszkiem, 2

Odetnij końce i cienko obierz każdą marchewkę. Następnie przetnij je wzdłuż na pół oraz w razie potrzeby jeszcze raz wzdłuż, by otrzymać słupki marchewki mniej więcej podobnej grubości. Marchewki pokrój w drobną kostkę nie większą niż 1,5 cm.

Pokrojoną w kostkę marchewkę umieść w garnku. Wlej też szklankę wody, czyli 250 ml kranówki. Wsyp łyżeczkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli. 
Marchewka z groszkiem, 3

Zamieszaj marchewkę. Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wysoką moc palnika. Gdy tylko marchew zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość garnka tylko lekko się bulgotała. Gotuj tak marchewkę przez 20 minut. Po tym czasie powinna być już miękka. Jeśli nie jest miękka, to gotuj ją jeszcze chwilę. 

Do miękkiej marchewki dodaj dwie łyżki masła (może być klarowane). Łyżkę mąki pszennej wsyp do marchewki przy pomocy sitka. W tym samym czasie powoli mieszaj w garnku, by nie powstały grudki z mąki. 
Marchewka z groszkiem, 4

Na sam koniec dodaj odsączony z zalewy groszek. Całość wymieszaj i po minucie spróbuj. W razie potrzeby dodaj trochę cukru lub soli. Marchew bowiem może być bardzo słodka, ale może też nie mieć w sobie słodyczy i trzeba ją lekko dosłodzić. 
Marchewka z groszkiem, 5

Przed samym podaniem marchewkę z groszkiem można dodatkowo udekorować świeżym koperkiem.
Marchewka z groszkiem, 6

Marchewka z groszkiem, 7

Jeśli zaś lubisz marchew z groszkiem na gęsto, to możesz śmiało gotować ją trochę dłużej. Możesz też dodać jej gęstości szykując zasmażkę z masła z odrobiną mąki. W tym celu roztop na patelni dwie łyżki masła. Gdy masło zacznie się pienić dodaj tez płaską łyżkę mąki i całość energicznie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Zawartość patelni od razu przełóż do garnka z marchewką z groszkiem. 
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (22 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/128701

Komentarze

2018-09-29 23:55
Czysta poezja! Nawet moja córka zjadła dziś cały obiad (mielone, marchewka z groszkiem i ziemniaki), a w przypadku dwudziestoczteroletniej "niejadki" było to miodem na sercu. Dodam, że córka przyjmuje od kilku lat dużą dawkę neurologicznych leków, które psują jej apetyt.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-01 10:34
Doskonale Cię rozumiem Anetko..ta ciągła walka i ten uśmiech, gdy jest dobrze. Bardzo się cieszę, że przepisz trafił w gust smakowy córki.. Dużo zdrowia dla niej i dla Ciebie!

Marchewka z groszkiem

Słodziutka i pyszna.. wręcz uzależniająca marchewka z groszkiem na ciepło, którą można jeść samą prosto z garnka. Marchewka z groszkiem jest jednym z popularniejszych dodatków do polskich obiadów, które zazwyczaj składają się kotletów, kaszy lub ziemniaków oraz dodatku warzyw. Bardzo często do obiadu potajemy surówki. Popularna jest surówka do obiadu z białej kapusty. Dodatki na ciepło też są pyszne. Duszona marchewka z groszkiem na slodko to super pyszne danie, które nie zawsze pojawia się z obiadem. Bardzo często jadana jest sama lub z gotowanym ryżem. 

Marchewka z groszkiem z puszki

Groszek z puszki lub ze słoika bardzo ułatwia szykowanie marchewki z groszkiem. Najdłużej zazwyczaj kroi się marchewkę w kostkę. Warto jednak poświęcić chwilę, by rozkloszować się potem smakiem marchewki na ciepło. Jeśli zostanie Ci z obiadu marchewka z groszkiem, to możesz ją nawet dodać do bulionu i w pięć minut zrobić zupę marchwiową. Do takiej zupy możesz dodać ziemniaki lub ryż. Możesz ją też zmiksować na krem. Zobacz też inne moje przepisy na zupy. Jeśli lubisz marchew, to i dynia Ci posmakuje. Zapraszam po sprawdzony przepis na placki z dyni i ziemniaków. A po obiedzie deser.. jabłecznik z kruszonką!