Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego, czyli super pyszna i super zdrowa propozycja dla każdego miłośnika sałatek i warzywnych dodatków do obiadów. Przepis na tę zieloną sałatkę jest niezwykle prosty i wart zapamiętania.
- super zdrowa i pyszna sałatka uniwersalna
- idealna do obiadu, na grilla, do wrapów..
- szybki pomysł na wykorzystanie selera naciowego
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 470 g sałatki
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 średni ogórek typu wąż - 150 g
- garść sałaty rukoli
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki oleju z pestek winogorn
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Sałatka z selerem naciowym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój ser może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 470 gramów sałatki z selera naciowego.
Moja sałatka z selera naciowego jest prosta i szybka do zrobienia. Traktuję ją jako przepis uniwersalny, bowiem sałatka pasuje do wielu dań. Świetnie sprawdza się jako jedna z sałatek do dań z grilla oraz jako dodatek warzywny do obiadu. Czasem nawet kładę ją na kanapki lub zawijam we wrapie razem ze smażonym kurczakiem i pomidorami.
Przepis na sałatkę z selera naciowego
Łodygi selera naciowego umyj i odetnij po kawałku z obu końców. Od czubka seler naciowy może być lekko zasuszony, zaś na końcu ma jaśniejszy i bardziej łykowaty odcinek. Po oczyszczeniu otrzymałam około 200 gramów gotowego do pokrojenia selera naciowego. Każdą łodygę pokrój w cienkie "plasterki".
Garść sałaty rukoli umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Umyj też i obierz świeżego ogórka. Odetnij oba końce a ogórka pokrój wzdłuż a następnie jeszcze na pół. Jeśli nasiona są przerośnięte i środek zbyt wilgotny, to polecam go wyciąć. Słupki ogórka pokrój w drobną kostkę.
Do małej miseczki wlej trzy łyżki oleju z pestek winogron. Możesz też użyć delikatną oliwę lub też olej ryżowy. Wyciśnij dwie lub nawet trzy łyżki sou z cytryny lub limonki i dodaj łyżeczkę ulubionej musztardy. Całość zamieszaj.
Składniki sałatki umieść w jednej misce. Na koniec dodaj też żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Wybierz swój ulubiony żółty ser. 100 gramów wystarczy.
Wymieszaj dokładnie sałatkę z selerem naciowym i sprawdź jej smak. Będzie delikatna, chrupiąca.. orzeźwiająca. Ze szczyptą mielonego pieprzu smakuje mi najlepiej. Żeby sałatka była ostrzejsza można do niej dodać więcej musztardy lub przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku.
Smacznego.