Frytki z dyni
Chrupiące frytki z dyni to pomysł na pyszną i bardzo prostą przekąskę. To przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje oraz na przyjęcia.
- kilka pomysłów na pyszne podanie frytek
- najlepsze wychodzą z dyni Hokkaido lub Piżmowej
- można sięgnąć po gotowe mieszanki ulubionych przypraw
Czas przygotowania: 20 minut
Czas moczenia pokrojonej dyni: 1 godzina
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 750 g dania
Kaloryczność kcal: 100 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 mała dynia Hokkaido - około 1100 g
- 4 łyżki ulubionej oliwy z oliwek
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, oregano i słodkiej papryki; pół łyżeczki czosnku; po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- do podania: natka pietruszki i ulubiony sos, np. majonezowy lub jogurtowy
Frytki z dyni
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 750 gramów pysznych i chrupiących frytek z dyni. Będą to cztery duże, lub sześć mniejszych porcji.
Temperatura pieczenia: 200 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry.
Czas pieczenia: 30 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kaloryczności, nie uwzględniłam ewentualnych dodatków typu: sos jogurtowy. Dynia ważona była przed wydrążeniem i pokrojeniem. Do zrobienia frytek z dyni można też śmiało użyć dyni Piżmowej. Z innymi typami dyni nie próbowałam jeszcze szykować frytek z piekarnika.

Frytki z dyni przepis
Umyj dokładnie i osusz dynię. Dynie są bardzo twarde, dlatego też do ich krojenia używaj ostrego noża z szerokim, ale cienkim ostrzem. Powoli i ostrożnie przekrój dynię Hokkaido lub dynię Piżmową na dwie połówki. Przy pomocy np. łyżki usuń ze środka całe gniazdo nasienne z miękkimi włóknami. Jeśli masz dynię piżmową, to musisz ją cienko obrać ze skórki. Dyni Hokkaido nie obieramy. Możesz pokroić połówki dyni na mniejsze kawałki, by łatwiej Ci było dzielić je na słupki w kształcie frytek.
Nieduże kawałki krój w plasterki nie szersze niż na jeden centymetr. Plastry kładź na płasko i wycinaj cienkie frytki. Niech każda frytka ma nie więcej niż 1,2 x 1,2 cm grubości. Frytki umieść w naczyniu i przepłucz je zimną wodą. Na koniec zalej je bardzo zimną wodą i odstaw na godzinę.


Po tym czasie odlej całą wodę, a kawałki dyni pokrojone w cienkie słupki umieść na czystym i suchym ręczniku kuchennym lub też na ręczniku papierowym. Bardzo dokładnie osusz je z wody. Przełóż je do szerokiego naczynia. Wlej do niego cztery łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Przy pomocy szczypiec wymieszaj frytki z olejem. Niech olej bardzo dokładnie pokryje całą powierzchnię słupków z dyni.
W małej miseczce umieść razem mieszankę przypraw: po płaskiej łyżeczce, oregano i słodkiej papryki; pół łyżeczki czosnku; po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Do przypraw dodaj również łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Wymieszaj przyprawy i skrobię w miseczce i posyp nimi oblepione w oleju słupki z dyni. Ponownie wymieszaj wszystko dokładnie przy pomocy szczypiec. Nie będziesz jednak piec frytek z dyni w naczyniu, w którym frytki stykają się ze sobą i leżą jeden na drugim.
Gotowe do pieczenia frytki z dyni umieść na szerokiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz użyć blachy z wyposażenia piekarnika. Pamiętaj o tym, by użyć pergaminu do pieczenia, który jest odporny na wysoką temperaturę.
Bardzo ważne jest też to, by frytki nie stykały się ze sobą, a tym bardziej nie leżały jedna na drugiej. To kolejny bardzo istotny krok dzięki, któremu upieczesz chrupiące frytki z dyni. Blaszkę z gotowymi do pieczenia frytkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Całkowity czas pieczenia to około 30 minut (lub krócej). W połowie pieczenia możesz ostrożnie wysunąć blachę i każdą frytkę przekręcić na druga stronę. Dzięki temu będą one podpieczone z obu stron. Jeśli zajmie Ci to dłuższą chwilę, to zapewne temperatura w piekarniku trochę spadnie. Być może Twoje frytki będą wówczas potrzebowały kilku dodatkowych minut na podpieczenie.
Polecam po około 20 minutach pieczenia ustawić opcję grillowania o góry, by frytki z dyni były bardziej podpieczone i zrobiły się idealnie chrupiące. Należy pamiętać o tym, że stopnień wypieczenia frytek zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Zalecam kontrolować cały czas stopień podpieczenia i w razie potrzeby przenieść blaszkę o półkę niżej (jeśli za szybko się pieką) lub też podnieść temperaturę pieczenia (jeśli frytki się nie rumienią).
Porada: Do mieszanki przypraw możesz też dodać trochę gotowej przyprawy curry, Za’atar, czy przyprawę do gyros. Możesz też użyć wyłącznie ulubionej mieszanki przypraw (bez soli).


Od razu po upieczeniu możesz wyjąć blaszkę z piekarnika. Nie zdejmuj jednak od razu frytek z blaszki. Poczekaj około pięciu minut i dopiero nakładaj porcje frytek. Dzięki temu dasz im czas na lekkie przestudzenie i frytki będą sztywniejsze i bardziej chrupiące. Gotowe frytki obsyp solą oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Świetnie smakują z ketchupem lub z sosem czosnkowym albo jogurtowym. Można je zajadać jako samodzielne danie lub też podawać do obiadu.
Co zrobić, by frytki z dyni wyszły chrupiące:
- Frytki kroimy w jak najcieńsze, długie słupki o tej samej średnicy.
- Słupki z frytek płuczemy i moczymy w zimniej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.
- Przed przyprawami najpierw obtaczamy frytki w tłuszczu.
- Nie dodajemy soli do przypraw podczas pieczenia frytek z dyni.
- Do mieszanki przypraw dodajemy skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.
- Frytki z dyni pieczemy w wysokiej temperaturze, ale kontrolujemy stopień wypieczenia.
- Frytki solimy dopiero po upieczeniu, a zdejmujemy je z blachy 5 minut po wyjęciu z pieca.
Smacznego.