Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku

Wafle z mlekiem w proszku to pyszny deser, który można szykować na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a wafelki o smaku kakaowym wyglądają i pachną wspaniale.

- tylko kilka składników
- błyskawiczne przygotowanie 
- w treści pomysły na inne smaki

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia masy w waflach: 2 godziny
Liczba porcji: 16 wafli 7 x 7 cm

Kaloryczność kcal: 270 w 1 wafelku

Składniki:
  • 1 opakowanie suchych wafli - 4 sztuki 28 x 28 cm (146 g)
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 2 szklanki mleka w proszku - 320 g
  • 3 płaskie łyżki kakao - około 20 g
  • pół szklanki mleka - 125 ml

Wafle z mlekiem w proszku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 wafelków o wymiarach 7 x 7 cm. Wafle kakaowe można jednak kroić całkowicie dowolnie, na mniejsze, czy większe kawałki. Możesz też użyć zupełnie innych suchych wafli, nie tylko tych pakowanych w formie dużych blatów. Zanim zaczniesz szykować wafelki z mlekiem w proszku, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Wafle z mlekiem w proszku, 1

Wafle z mlekiem w proszku przepis

Do rondelka wlej pół szklanki dowolnego mleka (może być też roślinne), czyli około 125 ml mleka. Zacznij podgrzewać je na niskiej mocy palnika. Od razu dodaj też 200 gramów prawdziwego masła (warto je wcześniej pokroić), a także około 150 gramów cukru (cukier zwykły lub cukier puder) i trzy płaskie łyżki kakao. 

Porada: Możesz dać też znacznie mniej kakao, bo np. jedną łyżkę. Masa kakaowe wyjdzie wówczas delikatniejsza. Kakao można zastąpić czekoladą deserową lub gorzką w ilości 20-40 gramów. Czekoladę zalecam  pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej roztopiła się w gorącym mleku. W czekoladzie jest cukier, tak więc wafle wyjdą słodsze. Chyba, że dasz mniej cukru do mleka. 

Wafle z mlekiem w proszku, 2

Cały czas mieszając zawartość rondelka np. przy pomocy drewnianej łyżki czekaj, aż wszystko połączy się w jednolity płyn (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Możesz nieco zwiększyć moc palnika i doprowadzić słodkie mleko kakaowe do wrzenia, a następnie od razu zdjąć rondelek z palnika. 

Porada: Do studzącego się płynu warto dodać dwie łyżki ulubionego masła orzechowego, by otrzymać krem czekoladowo orzechowy. Ciekawym dodatkiem jest też kajmak z puszki. Wystarczy dołożyć 2-3 łyżki lub też dowolną masą korówkową zastąpić kakao. 
Wafle z mlekiem w proszku, 3

Mleko w proszku dajemy do kremu dopiero wtedy, gdy ten ostygnie. Zawartość rondelka może być jeszcze lekko ciepła, ale temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni. Mleko w proszku (pełnotłuste i nie granulowane) oddawaj łyżka po łyżce, cały czas miksując całość na niskich obrotach miksera. W ten sposobów do rondelka dodaj łącznie 320 gramów mleka w proszku. Pod koniec miksowania powinna Ci powstać bardzo gęsta, jednolita masa. Jeśli w masie zostały jakieś mini grudki z mleka proszku, to rozetrzyj je spodem łyżki. 

Na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego umieść jeden wafel (u mnie duże kwadraty 28 x 28 cm). Większe otwory wafla mają się znaleźć "od góry". Bardzo ostrożnie nakładaj porcjami krem (może być jeszcze lekko ciepły, co ułatwi jego rozsmarowywanie). Wafel na spodzie jest delikatny, więc nakładanie pierwszej warstwy zajmuje najwięcej czasu i wymaga większej cierpliwości. Krem rozprowadzaj tak, by wypełnić nim wszystkie dziurki wafla. Powinna powstać w miarę równa warstwa, która pokryje całą powierzchnię wafla. 
Wafle z mlekiem w proszku, 4

Wafle z mlekiem w proszku, 5

Na wafel z kremem od razu wyłóż drugi wafel (również głębszymi dziurkami do góry). Dociśnij lekko jeden wafel do drugiego. Tak samo jak wcześniej, nałóż na górę kolejną warstwę kremu. Znowu wafel i ostatnia porcja kremu. Na górze umieść ostatni, czwarty wafel. Na waflu połóż arkusz pergaminu lub papieru śniadaniowego oraz coś płaskiego i ciężkiego, by docisnąć do siebie wszystkie wafle. Może być gruba deska lub kilka desek albo książki. 

Porada: Nie trzeba tworzyć wysokich wafli. Możesz też śmiało przygotować tylko jednowarstwowe, czyli cieńsze wafelki. 
Wafle z mlekiem w proszku, 6

Wafla trzymaj w chłodnym i suchym pomieszczeniu lub w lodówce (bez wilgoci). Już po dwóch godzinach można pokroić go na mniejsze wafelki (ostry nóż). Mogą to być kwadraty, prostokąty, czy trójkąty. Z wafla o wymiarach 28 x 28 cm składającego się z trzech warstw masy wychodzi np. 16 wafli o wymiarach 7 x 7 cm. 

Wafle z mlekiem w proszku, 7

Wafle z mlekiem w proszku, 8

Domowe wafle z mlekiem w proszku zawiń luźno w papier śniadaniowy i umieść w worku strunowym, spożywczym lub w przezroczystej torbie. Trzymaj je w chłodnym i suchym miejscu (może być lodówka). Najświeższe  są do dwóch dni od zrobienia. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (118 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Wafle z mlekiem w proszku

Bardzo lubię smak wafelków o najróżniejszych smakach, jednak jadam je dość rzadko. Gdy mam ochotę na wafle z nadzieniem, to szykuję partię domowych wafli. W przepisie podałam składniki na wafle czekoladowe, które szykuję z dodatkiem kakao. Pewnie śmiało można do ich zrobienia użyć też czekolady gorzkiej. Trzeba jednak pamiętać wówczas o tym, że czekolada też zawiera cukier. Co za tym idzie, wafle z masą z mleka w proszku będą nieco słodsze. Domowe wafle z masą kakaową są dość mocno kaloryczne. Jeśli jednak masz ochotę na pyszne wafle kakaowe, to warto zrobić je w domu i mieć pewność co do tego, z jakich składników się składają. Na wafle z mlekiem w proszku przepis jest bardzo prosty. Aby zrobić wafle z mlekiem w proszku potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych i popularnych składników. Moje przepisy na wafle z mlekiem w proszku zawitają zawsze mleko w proszku, a nie w granulkach. Kupuję też tylko dwa mleka w proszku. Jest to mleko w proszku pełne Siedlce 26 % lub też takie samo mleko Mlekovita lub Łaciate. Z tymi mlekami w proszku moje wafle z mlekiem w proszku i kakao zawsze wychodzą idealne. A tutaj jeszcze przepis na śmietankowe andruty. Pyszna, słodka bawarka może być ciekawa do podania z takimi domowymi wafelkami. 

Przepis na wafle z mlekiem w proszku

Domowe wafle z mlekiem w proszku to super pomysł na słodką przekąskę dla wszystkich. Wafelki z mlekiem w proszku można kroić na dowolne kształty. Wafle z mlekiem w proszku w kształcie małych cegiełek, prostokątów, czy trójkątów spodobają się dzieciom. Można szykować wafle czekoladowe tylko z jedną warstwą mady lub też znacznie grubsze. Na moim Blogu Kulinarnym jest już domowa masa do wafli o smaku mlecznym, śmietankowych, czyli klasycznym. Tym razem mam dla moich Czytelników przepis na wafle z mlekiem w proszku o smaku kakaowym. W treści przepisu podam jeszcze na szybko kilka porad dotyczących innych smaków. Można bowiem z tej samej masy pod wafle przygotować wafle o smaku orzechowo czekoladowym lub też wafle kajmakowe. Przy okazji polecam też mój przepis na pyszne ciasteczka pieguski pieczone na maśle. Bardzo zdrowe są też ciasteczka owsiane bez pieczenia. Zapraszam i smacznego.