Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to pyszny deser, który można szykować na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a wafelki o smaku kakaowym wyglądają i pachną wspaniale.
- tylko kilka składników
- błyskawiczne przygotowanie
- w treści pomysły na inne smaki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia masy w waflach: 2 godziny
Liczba porcji: 16 wafli 7 x 7 cm
Kaloryczność kcal: 270 w 1 wafelku
- 1 opakowanie suchych wafli - 4 sztuki 28 x 28 cm (146 g)
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 200 g masła - 1 klasyczna kostka
- 2 szklanki mleka w proszku - 320 g
- 3 płaskie łyżki kakao - około 20 g
- pół szklanki mleka - 125 ml
Wafle z mlekiem w proszku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 16 wafelków o wymiarach 7 x 7 cm. Wafle kakaowe można jednak kroić całkowicie dowolnie, na mniejsze, czy większe kawałki. Możesz też użyć zupełnie innych suchych wafli, nie tylko tych pakowanych w formie dużych blatów. Zanim zaczniesz szykować wafelki z mlekiem w proszku, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Wafle z mlekiem w proszku przepis
Do rondelka wlej pół szklanki dowolnego mleka (może być też roślinne), czyli około 125 ml mleka. Zacznij podgrzewać je na niskiej mocy palnika. Od razu dodaj też 200 gramów prawdziwego masła (warto je wcześniej pokroić), a także około 150 gramów cukru (cukier zwykły lub cukier puder) i trzy płaskie łyżki kakao.
Porada: Możesz dać też znacznie mniej kakao, bo np. jedną łyżkę. Masa kakaowe wyjdzie wówczas delikatniejsza. Kakao można zastąpić czekoladą deserową lub gorzką w ilości 20-40 gramów. Czekoladę zalecam pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej roztopiła się w gorącym mleku. W czekoladzie jest cukier, tak więc wafle wyjdą słodsze. Chyba, że dasz mniej cukru do mleka.

Cały czas mieszając zawartość rondelka np. przy pomocy drewnianej łyżki czekaj, aż wszystko połączy się w jednolity płyn (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Możesz nieco zwiększyć moc palnika i doprowadzić słodkie mleko kakaowe do wrzenia, a następnie od razu zdjąć rondelek z palnika.
Porada: Do studzącego się płynu warto dodać dwie łyżki ulubionego masła orzechowego, by otrzymać krem czekoladowo orzechowy. Ciekawym dodatkiem jest też kajmak z puszki. Wystarczy dołożyć 2-3 łyżki lub też dowolną masą korówkową zastąpić kakao.

Mleko w proszku dajemy do kremu dopiero wtedy, gdy ten ostygnie. Zawartość rondelka może być jeszcze lekko ciepła, ale temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni. Mleko w proszku (pełnotłuste i nie granulowane) oddawaj łyżka po łyżce, cały czas miksując całość na niskich obrotach miksera. W ten sposobów do rondelka dodaj łącznie 320 gramów mleka w proszku. Pod koniec miksowania powinna Ci powstać bardzo gęsta, jednolita masa. Jeśli w masie zostały jakieś mini grudki z mleka proszku, to rozetrzyj je spodem łyżki.
Na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego umieść jeden wafel (u mnie duże kwadraty 28 x 28 cm). Większe otwory wafla mają się znaleźć "od góry". Bardzo ostrożnie nakładaj porcjami krem (może być jeszcze lekko ciepły, co ułatwi jego rozsmarowywanie). Wafel na spodzie jest delikatny, więc nakładanie pierwszej warstwy zajmuje najwięcej czasu i wymaga większej cierpliwości. Krem rozprowadzaj tak, by wypełnić nim wszystkie dziurki wafla. Powinna powstać w miarę równa warstwa, która pokryje całą powierzchnię wafla.


Na wafel z kremem od razu wyłóż drugi wafel (również głębszymi dziurkami do góry). Dociśnij lekko jeden wafel do drugiego. Tak samo jak wcześniej, nałóż na górę kolejną warstwę kremu. Znowu wafel i ostatnia porcja kremu. Na górze umieść ostatni, czwarty wafel. Na waflu połóż arkusz pergaminu lub papieru śniadaniowego oraz coś płaskiego i ciężkiego, by docisnąć do siebie wszystkie wafle. Może być gruba deska lub kilka desek albo książki.
Porada: Nie trzeba tworzyć wysokich wafli. Możesz też śmiało przygotować tylko jednowarstwowe, czyli cieńsze wafelki.

Wafla trzymaj w chłodnym i suchym pomieszczeniu lub w lodówce (bez wilgoci). Już po dwóch godzinach można pokroić go na mniejsze wafelki (ostry nóż). Mogą to być kwadraty, prostokąty, czy trójkąty. Z wafla o wymiarach 28 x 28 cm składającego się z trzech warstw masy wychodzi np. 16 wafli o wymiarach 7 x 7 cm.


Domowe wafle z mlekiem w proszku zawiń luźno w papier śniadaniowy i umieść w worku strunowym, spożywczym lub w przezroczystej torbie. Trzymaj je w chłodnym i suchym miejscu (może być lodówka). Najświeższe są do dwóch dni od zrobienia.
Smacznego.