Pierniczki przepis prosty
Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia.
- super proste pierniczki
- aromatyczne i pyszne ciastka
- świetne do szykowania razem z dziećmi
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 50 pierniczków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 450 g mąki pszennej np. tortowej
- 1 średnie lub duże jajko
- 200 g miodu naturalnego
- 50 g cukru np. drobnego lub pudru
- 120 g prawdziwego masła
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: 2 łyżki cynamonu, łyżka kakao, płaska łyżeczka kardamonu, po pół łyżeczki imbiru, pieprzu czarnego, kolendry i goździków
Pierniczki przepis prosty
Ilość pierniczków: około 50 dużych, płaskich ludków :)
Możesz użyć gotowej mieszanki przypraw, jednak zwróć uwagę na ich skład. Na pierwszym miejscu nie powinno być mąki i cukru. Polecam Ci zrobić własną mieszankę, którą wykorzystasz jeszcze do wielu innych piernikowych wypieków - przyprawa do piernika. Jeśli użyjesz do tych pierniczków przyprawkę z mojego przepisu, to polecam do 40 gramów (intensywny smak) lub 20 gramów (łagodniejszy smak).
Prosty przepis na pierniczki
Masło, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku. Całość mieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cukier nie musi się całkowicie roztopić.
Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj tylko lekko ciepłą masę z przyprawami z rondelka. Wszystko wyrób mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie do połączenia składników na jednolitą masę.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 1-3 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania pieca, przygotuj sobie blachę z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp lekko mąką i rozwałkuj na cieniutki placek o grubości około 2 mm. Wykrawaj dowolne wzory, przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki dokładanej do wykrawków z ciasta.
Pierniczki piecz do 10 minut (lub odrobinę dłużej) w zależności od ich grubości. Pierniczki jeszcze rosną w trakcie pieczenia. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki będą chrupiące. Z czasem jednak zmiękną.
Po wystygnięciu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.
Smacznego.