Pierniczki przepis prosty

Pierniczki przepis prosty

Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia. 

- super proste pierniczki
- aromatyczne i pyszne ciastka 
- świetne do szykowania razem z dziećmi

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 50 pierniczków

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1 średnie jajko
  • 200 g miodu naturalnego
  • 50 g cukru np. drobnego lub pudru
  • 120 g prawdziwego masła
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: 2 łyżki cynamonu, łyżka kakao, płaska łyżeczka kardamonu, po pół łyżeczki imbiru, pieprzu czarnego, kolendry i goździków

Pierniczki przepis prosty

Ilość pierniczków: około 50 dużych, płaskich ludków :)
Możesz użyć gotowej mieszanki przypraw, jednak zwróć uwagę na ich skład. Na pierwszym miejscu nie powinno być mąki i cukru. Polecam Ci zrobić własną mieszankę, którą wykorzystasz jeszcze do wielu innych piernikowych wypieków - przyprawa do piernika. Jeśli użyjesz do tych pierniczków przyprawkę z mojego przepisu, to polecam do 40 gramów (intensywny smak) lub 20 gramów (łagodniejszy smak). 

Pierniczki przepis prosty, 1

Prosty przepis na pierniczki

Masło, miód, cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku. Całość mieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cukier nie musi się całkowicie roztopić.

Mąkę z sodą przesiej bezpośrednio do miski i dodaj jajko. Następnie dodaj tylko lekko ciepłą masę z przyprawami z rondelka. Wszystko wyrób mikserem na wolnych obrotach lub ręcznie do połączenia składników na jednolitą masę. 

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 1-3 godzin.

Po tym czasie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania pieca, przygotuj sobie blachę z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp lekko mąką i rozwałkuj na cieniutki placek o grubości około 2 mm. Wykrawaj dowolne wzory, przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz do 10 minut (lub odrobinę dłużej) w zależności od ich grubości. Pierniczki jeszcze rosną w trakcie pieczenia. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki będą chrupiące. Z czasem jednak zmiękną. 

Pierniczki przepis prosty, 2

Po wystygnięciu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1872 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Prosty przepis na pierniczki

Bardzo proste i pyszne pierniczki z przyprawami korzennymi. Polecam tworzyć własne kompozycje przypraw do pierniczków. W moim przepisie na pierniczki świąteczne znajdziecie nie tylko cynamon i kakao, ale i kolendrę oraz czarny pieprz. Przepis na pierniki z miodem musi się pojawić wśród ciast na Święta. Takie pierniczki można również śmiało zawiesić na choice. Pierniczki przepis prosty polecam każdemu miłośnikowi korzennych wypieków. Zapraszam też po przepis na piernik świąteczny dekoracyjny. 

Pierniczki przepis prosty

Sprawdzony przepis na pierniki nie zawsze szykuje się tylko i wyłącznie z miodem. Ja często dodaję również zwykły cukier, dzięki któremu pierniczki są chrupiące. Pierniczki miękkie jak na przykład domowe pierniczki alpejskie bardzo lubią być polewane lukrem oraz czekoladą. Jeśli rzadko gotujesz to prosty przepis na pierniczki jest dla Ciebie.