Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są przepyszne, chrupiące i mocno, mocno orzechowe. Zapraszam po super prosty i szybki przepis na te wyjątkowe ciastka z lekko słoną nutką.
- wystarczy wymieszać razem składniki
- ciasteczka idealne do zabrania do pracy lub do szkoły
- jak zawsze bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia jednej partii: 18 minut
Liczba porcji: 11 ciastek średnicy 9 cm
W 1 ciastku :
Wartość energetyczna
205 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g płatków owsianych pełnoziarnistych lub górskich - 1,5 szklanki
- 150 g masła orzechowego - najlepiej bez dodatków
- 70 g cukru trzcinowego - 5 pełnych łyżek
- 2 duże jajka - minimum 120 g po rozbiciu
- 40 g mąki pszennej lub owsianej - 2 czubate łyżki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli
- ewentualne dodatki: garść orzechów arachidowych, łyżka cukru trzcinowego
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przepisu użyłam klasycznych płatków owsianych pełnoziarnistych. Te błyskawiczne oraz górskie również będą idealne.
Pieczenie: 185 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: 15-20 minut.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 ciastek o średnicy około 9 cm i wadze około 50 g.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym przepis
Na początku warto wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Dzięki temu masa pod ciasteczka będzie jednolita i nigdzie nie trafi się więcej cukru, czy mąki. Zatem w misce umieść: 200 gramów płatków owsianych pełnoziarnistych lub górskich, czyli około 1,5 szklanki; 70 gramów cukru trzcinowego, czyli 5 pełnych łyżek; 40 gramów mąki pszennej lub owsianej, czyli 2 czubate łyżki; płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą sypkie składniki.
Porady: Możesz też sięgnąć po płatki owsiane błyskawiczne lub nawet orkiszowe. Ich waga powinna wynosić 200 gramów. Uważaj na płatki owsiane drobne i błyskawiczne, które czasem mają zbyt sypką strukturę. Sięgnęłam po cukier trzcinowy, ale można też śmiało użyć np. zwykłego cukru drobnego lub bardzo urozmaicającego smak cukru trzcinowego muscovado.
Kolejno dodaj też 150 gramów masła orzechowego gładkiego lub crunchy. Wbij też dwa duże jajka. Ponownie mieszaj składniki. W pewnym momencie masa zrobi się zbyt gęsta i klejąca. Warto wówczas ujednolicić ją używając dłoni. Masa powinna wyjść bardzo gęsta i lepiąca, ale idealnie formowalna w kulki, z których można potem szykować ciastka.
Porady: Zapraszam po mój przepis na masło orzechowe z orzechów arachidowych (ziemne, fistaszki). Do tych ciastek możesz też użyć masła orzechowego z dodatkiem kakao. Bardzo często masła takie zawierają jeszcze dodatek miodu. Jeśli masz właśnie takie masło, to do składników sypkich dodaj odpowiednio mniej cukru. Takie ciastka (z miodem) mogą nie wyjść już chrupiące. W razie potrzeby do masy można dodać np. odrobinę wody. Od razu zaznaczę, że przy tych ciasteczkach nie sprawdzałam takich zamienników do cukru jak banany, czy daktyle. Nie podam zatem ile trzeba ich dodać oraz jak wyjdą ciasteczka. Tak samo jajka - nie używałam zamienników.
Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 185 stopni z opcją grzania góra/dół lub z funkcją termoobiegu przy temperaturze około 170 stopni.
Blaszkę np. z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj porcję wielkości średniego orzecha włoskiego. Formuj kulkę o wadze około 50 gramów i średnicy około 4,3 cm. Spłaszczaj ją na papierze.
Aby ciastka owsiane z masłem orzechowym były równe, możesz się wspomóc okrągłą wykrawaczką. Ja użyłam pierścienia metalowego do wycinania kształtów o średnicy niecałych 9 cm. Środek wypełniłam masą i wyrównałam powierzchnię małą łyżką. Podniosłam do góry foremkę i zaczęłam szykować kolejne ciastko. Za każdym razem wycieram foremkę z lepkiego ciasta. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia.
Na każde uformowane i gotowe do pieczenia ciasteczko można jeszcze wyłożyć (i lekko docisnąć) orzechy arachidowe oraz posypać całość odrobiną cukru lub nawet dodatkową mini szczypta soli.
Formę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to od 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek. Ciastka można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Po kilku minutach warto przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków. Dopiero co upieczone ciastka owsiane z masłem orzechowym mogą się wydawać miękkie, ale po przestudzeniu będą idealnie chrupiące.
Porada: Nie umieszczaj formy za blisko górnych grzałek i co kilka minut zerkaj jak się pieką. Nie polegaj wyłącznie na ustawionym czasie pieczenia, ponieważ każdy piekarnik trochę inaczej grzeje. Jeśli Twoje ciastka są mniejsze i cieńsze niż moje, to zapewne upieką się znacznie szybciej.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym można jeść zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są pyszne do mleka lub do ciepłego kakao.
Po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku do kilku dni. Ciastka sprawdzą się świetnie jako przekąska spakowana do szkolonej śniadaniówki lub do pracy. Będą idealne do zabrania na wycieczkę i na piknik. Są też świetnym pomysłem na wypiek przy okazji kiermaszu szkolnego i tego typu imprez.
Smacznego.