Ciasteczka z mąki z amarantusa
Bezglutenowe ciasteczka z mąki z amarantusa z wiórkami kokosowymi. Wyglądają jak mini bochenki chleba, a smakują tak pysznie!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 50 ciasteczek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
- 100 g mleka kokosowego (biała masa z puszki)
- 200 g mąki z amarantusa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 g mleka w proszku
Cukier, wiórki, masło i mleko kokosowe podgrzej lekko w rondelku tylko do rozpuszczenia mała i połączenia składników.
W misce umieść mąkę i jajko i sok z cytryny. Dodaj jeszcze ciepłą masę z rondelka. Wymieszaj całość łyżką lub ręcznie.
Z ciasta formuj kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w misce z mlekiem w proszku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj niewielki odstęp, gdyż ciastka nie rosną.
Ciasteczka umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Sprawdź też mój przepis drugi przepis na ciasteczka z amarantusem. Polecam także smaczne ciasteczka do kawy oraz błyskawiczne ciasteczka makowe.
Smacznego zajadania!