Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Bezglutenowe ciasteczka z mąki z nasion amarantusa, z wiórkami kokosowymi. Wyglądają jak mini bochenki chleba a smakują tak pysznie, że można zjeść całą blaszkę..

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas formowania ciastek: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość ciasteczek: około 50 wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 1 jajko
• 100 g masła
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g cukru
• 100 g mleka kokosowego (biała masa z puszki)
• 200 g mąki z amarantusa
• 2 łyżki soku z cytryny
• 70 g mleka w proszku

Cukier, wiórki, masło i mleko kokosowe podgrzej lekko w rondelku tylko do rozpuszczenia mała i połączenia składników.

W misce umieść mąkę i jajko i sok z cytryny. Dodaj jeszcze ciepłą masę z rondelka. Wymieszaj całość łyżką lub ręcznie.

Z ciasta formuj kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w misce z mlekiem w proszku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj niewielki odstęp, gdyż ciastka nie rosną.

Ciasteczka umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


ciasteczka-kokosowe-z-maki-amarantusowej-1

ciasteczka-kokosowe-z-maki-amarantusowej-2


Smacznego zajadania!

Marzena
2016-05-25 22:07
Cudowne :-) moje ukochane smaki słodkości :-)
Ania
2016-05-26 08:45
Dziękuję Ci Marzenko :-)
Yakie Fayne
2016-05-26 09:08
wyglądają pysznie!
Ania
2016-05-26 09:14
Dzięki wielkie.
Sosna
2016-05-26 09:09
Przeurocze ciasteczka :D
Ania
2016-05-26 09:14
Wiem.. nie w Twoim stylu ;-)
Agnieszka
2016-05-26 10:38
Kokosowe mini bochenki :) Super, zapisuję :)
Ania
2016-05-26 17:58
Polecam :-)
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-05-26 14:31
na początku myślałam, że to bułeczki. fajne ciacha! :)
Ania
2016-05-26 17:58
Dzięki Aniu!
Dominika
2016-05-26 21:20
Jak długo można je przechowywać np w zamkniętym opakowaniu?
Ania
2016-05-27 16:36
Do 7 dni Dominiko. Najlepiej w puszce zawinięte w papier śniadaniowy.
Ola in the kitchen
2016-05-27 21:22
Świetne ciasteczka, chętnie zjadłabym kilka :D
Ania
2016-05-28 08:49
Dziękuję Ci Olu.. chyba też upiekę je ponownie w weekend :-)
Joanna Seta-Pryjomska
2016-05-28 10:32
Wyglądają jak takie mini bułeczki smakowe :) Podbieram przepis do wypróbowania :)
Ania
2016-05-28 12:07
Bardzo proszę Asiu :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-28 17:07
Popękały jak bułeczki :D A ta jedna nadgryziona prezentuje się wprost obłędnie <3
Ania
2016-05-29 09:09
Dziękuję!
Katarzyna
2016-06-12 21:30
Czy mozna czyms zastąpić mleko w proszku? Dziekuje
Ania
2016-06-13 13:07
Kasiu, do obtoczenia kulek możesz użyć mąki kokosowej lub migdałowej.
Ewelina
2017-06-11 21:12
Czy można zastąpić inną mąką?
Ania
2017-06-12 10:17
Kokosową Ewelino.