Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Bezglutenowe ciasteczka z mąki z nasion amarantusa, z wiórkami kokosowymi. Wyglądają jak mini bochenki chleba a smakują tak pysznie, że można zjeść całą blaszkę..

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 50 ciasteczek

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru
  • 100 g mleka kokosowego (biała masa z puszki)
  • 200 g mąki z amarantusa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g mleka w proszku

Cukier, wiórki, masło i mleko kokosowe podgrzej lekko w rondelku tylko do rozpuszczenia mała i połączenia składników.

W misce umieść mąkę i jajko i sok z cytryny. Dodaj jeszcze ciepłą masę z rondelka. Wymieszaj całość łyżką lub ręcznie.

Z ciasta formuj kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtaczaj każdą kulkę w misce z mlekiem w proszku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuj niewielki odstęp, gdyż ciastka nie rosną.

Ciasteczka umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej, 1

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej, 2


Smacznego zajadania!

Średnia 4.8 / 5 (69 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷