Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Polecam Ci mój przepis na domowe pierniczki alpejskie. Są pyszne! Mięciutki i puchate od razu po upieczeniu. Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami. Pierniczki alpejskie czekają na pieczenie :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość porcji: 120 pierniczków

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 2 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g miodu
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego

Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia: 
5 blaszek po 12 min

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.

Miód, kakao, cukier i przyprawy gotuj 10 minut na małej mocy palnika co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.

Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. W piekarniku wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

Pierniczki jak alpejskie, 1

Pierniczki jak alpejskie, 2

Pierniczki jak alpejskie, 3

Pierniczki jak alpejskie, 4

Pierniczki jak alpejskie, 5

Jak ozdobić pierniczki:
- zajadać bez ozdabiania
- lukrować
- oblewać roztopioną czekoladą
- ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką

Smacznego!

Średnia 4.3 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-23 18:57
Już się wystarczająco napiekłyśmy pierników ale poczęstowane chętnie byśmy zjadły :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-28 11:01
To najlepsze pierniczki jakie piekłam do tej pory ;-)
Kasia
2017-10-07 12:16
Czy pierniczki sa mięciutkie po uieczeniu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-07 14:13
Ada
2017-10-07 14:14
Tak, są mieciutkie już po wystudzeniu.
Ag11
2017-12-05 17:34
a ciasto moze leżeć dluzej jak 16 godzin, nic mu nie będzie?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:37
Możesz umieścić ciasto w lodówce. Do pieczenia muszą być wyjęte wcześniej, by ciasto nabrało temperatury pokojowej.

Pierniczki miękkie po upieczeniu

Mój przepis na domowe pierniczki alpejskie ma dłuższą listę składników niż zazwyczaj. Każdy jednak składnik jest ważny. Dzięki nim pierniczki wychodzą idealnie puszyste i mięciutkie, już tego samego dnia po upieczeniu. Pierniczki nie są szybkie, jednak warte pracy. To pyszne świąteczne pierniczki

Najprostszy przepis na pierniczki bez miodu

Moje pierniczki pieczemy bez miodu. Te korzenne ciasteczka z dodatkiem cukru i kakao wychodzą idealne. Znacie to uczucie, kiedy gryziecie pierniczka a on dosłownie rozpływa się ustach? Tak własnie smakują te pyszne świąteczne pierniczki. Polecam również przepis na ciasteczka korzenne do kawy