Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Cudowne pierniczki!
Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami.

- miękkie i pyszne już w dniu pieczenia
- puszyste i delikatne


Czas przygotowywania:
 około 30 minut
Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia:
5 blaszek po 12 min
Ilość pierniczków:
około 120 sztuk

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 4 żółtka jaj
• 2 białka jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżki kakao
• 150 g miodu
• 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
• 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 120 g masła

przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.

Miód, kakao, cukier i przyprawy gotuj 10 minut na małej mocy palnika co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło.

W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.

Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. 
 W piekarniku wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

pierniczki-jak-alpejskie-1

pierniczki-jak-alpejskie-2

pierniczki-jak-alpejskie-3

pierniczki-jak-alpejskie-4

pierniczki-jak-alpejskie-5

Pierniczki możesz:
- zajadać bez ozdabiania
- lukrować
- oblewać rozpuszczoną czekoladą
- ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką

Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-23 18:57
Już się wystarczająco napiekłyśmy pierników ale poczęstowane chętnie byśmy zjadły :D
Ania
2016-12-28 11:01
To najlepsze pierniczki jakie piekłam do tej pory ;-)