Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Polecam Ci mój przepis na domowe pierniczki alpejskie. Są pyszne! Mięciutki i puchate od razu po upieczeniu. Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami. Pierniczki alpejskie czekają na pieczenie :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość porcji: 120 pierniczków

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 2 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g miodu
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego

Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.

Pierniki jak alpejskie

Miód, kakao, cukier i przyprawy gotuj 10 minut na małej mocy palnika co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.

Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. W piekarniku wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

Pierniczki alpejskie, 1

Pierniczki alpejskie, 2

Pierniczki alpejskie, 3

Pierniczki alpejskie, 4

Pierniczki alpejskie, 5

Jak ozdobić pierniczki:
- zajadać bez ozdabiania
- lukrować
- oblewać roztopioną czekoladą
- ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką

Polecam sprawdź też moje pierniki świąteczne.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (142 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pierniczki alpejskie

Mój przepis na domowe pierniczki alpejskie ma dłuższą listę składników niż zazwyczaj. Każdy jednak składnik jest ważny. Dzięki nim pierniczki wychodzą idealnie puszyste i mięciutkie, już tego samego dnia po upieczeniu. Pierniczki nie są szybkie, jednak warte pracy. To pyszne świąteczne pierniczki. 

Pierniki jak alpejskie

Moje pierniczki pieczemy bez miodu. Te korzenne ciasteczka z dodatkiem cukru i kakao wychodzą idealne. Znacie to uczucie, kiedy gryziecie pierniczka a on dosłownie rozpływa się ustach? Tak własnie smakują te pyszne świąteczne pierniczki. Polecam Ci również mój przepis na ciastka korzenne, idealne do kawy.