Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Polecam Ci mój przepis na domowe pierniczki alpejskie. Są pyszne! Mięciutki i puchate od razu po upieczeniu. Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 120 pierniczków

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 2 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g miodu
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego

Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min

Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.

Pierniki alpejskie
Pierniczki alpejskie, 1

Miód, kakao, cukier i przyprawy podgrzewaj 10 minut na bardzo małej mocy palnika, co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło i cała masa przestygła. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.

Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.

Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. W piekarniku wyrastają podwójnie.

Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.

Pierniczki alpejskie, 2
Pierniczki alpejskie, 3
Pierniczki alpejskie, 4
Pierniczki alpejskie, 5

Jak ozdobić pierniczki:
- zajadać bez ozdabiania
- lukrować
- oblewać roztopioną czekoladą
- ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką

Polecam sprawdź też moje pierniki świąteczne.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1112 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pierniczki alpejskie

Mój przepis na domowe pierniczki alpejskie ma dłuższą listę składników niż zazwyczaj. Każdy jednak składnik jest ważny. Dzięki nim pierniczki wychodzą idealnie puszyste i mięciutkie, już tego samego dnia po upieczeniu. Pierniczki nie są szybkie, jednak warte pracy. To pyszne świąteczne pierniczki. 

Pierniki jak alpejskie

Moje pierniczki alpejskie pieczemy bez miodu. Te korzenne ciasteczka z dodatkiem cukru i kakao wychodzą idealne. Znacie to uczucie, kiedy gryziecie pierniczka a on dosłownie rozpływa się ustach? Tak właśnie smakują te pyszne świąteczne ciasteczka. Polecam Ci również mój przepis na ciastka korzenne, idealne do kawy. Bardzo łatwe w przygotowaniu są również pierniczki przepis prosty. Jeżeli szukasz natomiast ciasteczek bezglutenowych to sprawdź pierniczki gryczane.