Ciastka owsiane z czekoladą
To jedne z takich ciastek, które zabierzesz do pracy, szkoły, czy na piknik. Ciastka owsiane z czekoladą są idealnie chrupiące, pięknie pachną, super smakują i nie są tłuste. A do tego zrobisz je w kilka minut!
Jeśli więc lubisz zapach czekolady, lubisz chrupać i zwyczajnie kochasz ciasteczka, to serdecznie zapraszam.. częstuj się tym prostym przepisem. Z płatkami owsianymi w roli głównej znajdziesz też u mnie klasyczne ciastka owsiane oraz ciastka owsiane fit z dodatkiem sezamu.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 20 ciastek o średnicy 6 cm
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
62 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka płatków owsianych - 130 g
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1/4 kostki masła - 50 g
Ciastka kakaowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia ciastek owsianych czekoladowych użyłam klasycznych płatków owsianych. Te błyskawiczne również będą idealne.
Aby zrobić ciastka owsiane z kakao przyda Ci się metalowa obrączka do wykrawania kształtów. Takie wykrawaczki można znaleźć w marketach na dziale z naczyniami i formami do wypieków.
Do ciastek bezglutenowych wybierz płatki owsiane bez glutenu. Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką owsianą bez glutenu lub sprawdzoną mieszanką mąk bezglutenowych. Ciasto pod ciastka owsiane czekoladowe możesz przygotować sobie nawet dzień wcześniej wieczorem i piec ciastka rano. Wystarczy wówczas, że kulę ciasta zawiniesz w folię i odłożysz do lodówki.
Ciastka owsiane czekoladowe
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciastka owsiane z kakao. W pierwszej kolejności wsyp pełną szklankę płatków owsianych zwykłych. Jeśli masz płatki owsiane górskie lub błyskawiczne to również możesz ich użyć. Wsyp też dwie płaskie łyżki mąki pszennej. Trzy płaskie łyżki kakao w proszku np. Decomorreno oraz trzy łyżki cukru. Może to być cukier zwykły lub trzcinowy. Wbij też duże jajko i dodaj 1/4 kostki masła lub 50 gramów oleju kokosowego.
Wszystkie składniki na ciasteczka owsiane kakaowe wymieszaj dokładnie ręką. Jeśli masło było zimne, to wyrabianie zajmie Ci kilka minut wiecej. Jeśli zaś masło było miękkie, to całość szybciej uformuje się w jednolite ciasto. Masło może być też wcześniej roztopione. Jak wolisz..
Takie ciasto pod ciastka jest od razu gotowe do formowania i pieczenia. Przygotuj sobie blaszkę do pieczenia oraz arkusz papieru do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta wielkości czereśni.
Klejące ciasto umieść wewnątrz wykrawaczki o średnicy 6 cm. Ja użyłam pierścienia metalowego do wycinania kształtów o średnicy 6 cm. Środek wypełniłam masą i łyżeczką wyrównałam powierzchnię. Podniosłam do góry foremkę i zaczęłam szykować kolejne ciastko. Odstępy nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia. Ciasteczka wychodzą dość cienkie.
Jeśli użyjesz okrągłej foremki, to ciastka będą równe i tej samej wielkości.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15 minut, do zarumienienia ciastek.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do lekkiego przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie. Po przeniesieniu na kratę do całkowitego wystudzenia ciastka owsiane czekoladowe będą miały idealną strukturę.
Całkowicie przestudzone ciastka można przechowywać zwinięte w pergamin oraz w folię. Dobrze sprawdzają się również puszki na ciastka. Ciastka owsiane czekoladowe można też spakować dzieciom do szkoły, dorosłym do pracy lub dla całej rodziny na piknik lub na rower.
Polecam sprawdź też mój przepis na pyszne ciastka owsiane z bananem.
Smacznego.