Makaron domowy
Zobacz jak zrobić pyszny a do tego bardzo prosty makaron domowy. Mój przepis jest sprawdzony i wart wypróbowania. To prawdziwy jajeczny makaron do rosołu, innych zup, czy też wszelkich dań makaronowych.
- tylko kilka składników
- prawdziwy makaron na jajkach
- tradycyjny sposób szykowania makaronu
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas gotowania makaronu: 3 minuty
Liczba porcji: 400 g ugotowanego makaronu
Kaloryczność kcal: 205 w 100 g ugotowanego makaronu
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanki mąki pszennej - 160 g
- 1 średnie jajko
- 2 żółtka średnich jajek
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
Przepis na makaron
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi około 400 gramów ugotowanego makaronu. Jest to porcja dla czterech osób.
Makaron domowy gotowałam, gdy był jeszcze świeży i nie wysechł całkowicie, dlatego też zajęło to niespełna trzy minuty. Suchy makaron (taki jak ze sklepu) gotuje się mniej więcej dwa razy dłużej.

Makaron domowy
Aby ugotować około 400 gramów makaronu potrzebujesz jedną szklankę mąki pszennej o dużej zawartości glutenu. Są to mąki jasne, bardzo drobno zmielone. Możesz zatem użyć mąkę pszenną tortową typ. 450 lub też mąkę do włoskiej pizzy typ.00. Na stolnicę wysyp zatem 160 gramów takiej mąki.

Na środku zrób dołek. Do mąki wbij jedno całe średnie jajko oraz dodaj dwa żółtka średniej wielkości jajek. Oczywiście im świeższe jajka, tym lepiej. Domowy makaron szykuj wyłącznie na wiejskich jajkach "od szczęśliwej kurki". Takie są najlepsze i najzdrowsze. Jeśli użyjesz dużych jajek, to ciasto będzie luźniejsze i szybciej je wyrobisz.
Do piramidki dołóż jeszcze 1/3 łyżeczki soli oraz wlej łyżkę delikatnej oliwy z oliwek lub ewentualnie inny olej roślinny. Można też wlać tylko łyżeczkę oliwy oraz dodatkowo jedną łyżkę zimnej wody.

Połącz wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto na domowy makaron. Jak tylko uporasz się z połączeniem wszystkich składników w jedną całość, zacznij zagniatać ciasto. Ciasto makaronowe zagniataj do środka tak długo, aż zrobi się jednolite i gładkie. Może to zająć od 20 minut, nawet do godziny.

Do zrobienia tego makaronu użyłam dość małych jajek w średnim rozmiarze, więc zagniatanie zajęło mi około 30 minut. Ciasto było mocno zwarte. Na koniec uformowałam kulę o wadze 240 gramów. Swoją kulę ciasta makaronowego zawiń w przezroczystą folię do żywności i odłóż do lodówki na minimum godzinę. Ciasto ma w tym czasie odpocząć.

Po schłodzeniu kulę ciasta dzielę sobie na trzy kawałki. Kawałki ciasta, których nie wałkuję od razu przykrywam folią, której użyłam do zawinięcie kuli do chłodzenia (aby ciasto nie obeschło z wierzchu). Kawałek ciasta umieszczam na stolnicy lekko oprószonej mąką i rozwałkowuję. Ciasto wałkuję jak najcieniej. Używam wałka, więc trwa to kilka ładnych minut, ale jeśli masz maszynkę do wałkowania ciasta, to śmiało możesz jej użyć.

Cienki placek zawijam w rulonik i kroję kluski przy pomocy bardzo ostrego noża. Szerokość moich klusek wynosiła około 1,5-2 mm. Pokrojone kluseczki przekładałam do miski i jeszcze lekko posypywałam mąką.

W taki właśnie sposób rozwałkowałam i pokroiłam również pozostałe dwa kawałki ciasta. Makaron warto co chwilę unosić do góry i rozdzielać, by lekko podsechł i nie kleił się.

Domowy makaron jest już gotowy do ugotowania. Nie musisz go jednak gotować od razu. Jeśli makaron ma być ugotowany w ciągu dwóch dni, to zostaw go na desce przez godzinę, by się trochę dosuszył. Porozdzielaj go i lekko oprósz mąką a następnie umieść w misce lub woreczku z zamknięciem i odłóż do lodówki.
Taki makaron można też zamrozić. Wówczas przełóż go do woreczka do mrożonek a następnie szczelnie zamknij i odłóż do zamrażarki (do miesiąca).

Ja swój makaron domowy ugotowałam od razu. W dużym garnku zagotowałam niecałe trzy litry wody. Do gotującego się wrzątku wsypałam płaską łyżeczkę soli a po chwili wrzuciłam też cały makaron. Lekko go zamieszałam i zmniejszyłam moc palnika do takiej, by woda delikatnie się gotowała. Mój domowy makaron ugotował się w trzy minuty. To jak szybko zmięknie Twój makaron może zależeć choćby od tego jak grubo został pokrojony. Zalecam zatem już po dwój minutach gotowania sprawdzić, czy jest już wystarczająco miękki, by go odlać na durszlaku.
Po ugotowaniu mój makaron ważył łącznie około 400 gramów.

Świeżo ugotowany makaron domowy dodałam do rosołu. Polecam podawać go również w innych zupach np. pomidorowej lub nawet owocowej. Najprościej jest też polać go sosem pomidorowym z przyprawami i tartym serem, czy też ulubionym sosem grzybowym lub też mięsnym. Propozycji i pomysłów jest naprawdę wiele :)

Smacznego.