Placki z bakłażana
Przepis na te super placki z bakłażana powstał z potrzeby szybkiego wykorzystania w kuchni bakłażana. Biedak "zapodział mi się" w lodówce i trzeba go było jak najszybciej przyrządzić.
Padło na placki.. sama byłam ciekawa jak będą smakowały, dlatego stworzyłam najprostszą wersję praktycznie bez żadnych dodatków smakowych. Jesteście ciekawi, to zapraszam.
Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione placki warzywne?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 12 placków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 bakłażan - około 350 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
Do zrobienia placków z bakłażana potrzebujesz również tłuszcz do smażenia np. olej roślinny. Z przepisu wychodzi około 12 sporych placków.
Bakłażana umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z tartym bakłażanem dodaj pozostałe składniki - czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.
Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je ze świeżymi ziołami oraz z jogurtem naturalnym.
Zapraszam też sprawdź mój przepis na wyśmienity placek po węgiersku oraz pyszne placki ziemniaczane z cukinii.