Placki z bakłażana

Placki z bakłażana

Przepis na te placki powstał z potrzeby szybkiego wykorzystania w kuchni bakłażana. Biedak "zapodział mi się" w lodówce i trzeba go było jak najszybciej przyrządzić ;-)
Padło na placki.. sama byłam ciekawa jak będą smakowały, dlatego stworzyłam najprostszą wersję praktycznie bez żadnych dodatków smakowych. Jesteście ciekawi, to zapraszam.

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione placki warzywne? 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 3-4

Składniki:
  • 1 bakłażan - około 350 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli

Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około  12 sporych placków.

Bakłażana umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.
Do miski z tartym bakłażanem  dodaj pozostałe składniki - czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je ze świeżymi ziołami oraz z jogurtem naturalnym.

placki-z-baklazana-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-09-10 23:26
Pychota, proste składniki- mnóstwo smaku :)