Placki z bakłażana

Placki z bakłażana

Przepis na te super placki z bakłażana powstał z potrzeby szybkiego wykorzystania w kuchni bakłażana. Biedak "zapodział mi się" w lodówce i trzeba go było jak najszybciej przyrządzić.

Padło na placki.. sama byłam ciekawa jak będą smakowały, dlatego stworzyłam najprostszą wersję praktycznie bez żadnych dodatków smakowych. Jesteście ciekawi, to zapraszam.

Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione placki warzywne? 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 12 placków

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 bakłażan - około 350 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli

Do zrobienia placków z bakłażana potrzebujesz również tłuszcz do smażenia np. olej roślinny.  Z przepisu wychodzi około  12 sporych placków.

Bakłażana umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Możesz też użyć melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do miski z tartym bakłażanem  dodaj pozostałe składniki - czosnek przepuszczony przez prasę, mąkę, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj je ze świeżymi ziołami oraz z jogurtem naturalnym.

 

Placki z bakłażana, 1

Sprawdź też inne bakłażan. Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-09-10 23:26
Pychota, proste składniki- mnóstwo smaku :)
2018-05-11 22:32
Czy ten jogurt dodajemy przed smazeniem czy po
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-12 09:28
Po smażeniu.. obok na talerzu 👍
2018-05-12 16:12
Mozna przed czy nie bo ja jak robie plackiz cukini to dodaje przed smarzeniem to w tedy sa bardziej puszyste.
2018-06-17 12:05
Nie dodajesz jogurtu do placków. Podajesz z jogurtem i ziołami
2018-05-14 10:05
Czy mogę bakłażana zetrzeć ze skórką? Czy koniecznie trzeba go obrać? Cukini nigdy nie odbierałam, placki z bakłażana będę robić pierwszy raz. 😀
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-14 11:52
Elu, skóra bakłażana jest cienka, ale twarda. Raczej polecam ją obrać.
2018-07-15 16:52
Robiłam ale dodałam jeszcze 1 cebulkę i zamiast soli ja dałam vegetę i troszkę pieprzu rezultat końcowy ..... pychotka to mało powiedziane 👌👍😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie!
2019-03-08 20:10
Czy ten bakłażan wcześniej trzeba obsypać solą żeby był lepszy smak a potem opłukać przed starciem ??
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-09 13:11
Robiłam go w obu wersjach (zarówno z solą a następnie opłukany zimną wodą, jak i bez soli) i za każdym razem tak samo smakował. Nie było goryczki.
2019-07-02 20:52
Pyszoooota!
Syn wciągnął je migiem 🙈😃.
Mmm... A ten smak. Mniaaam ☺️🔥
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂🔥

Co zrobić z bakłażana?

Bakłażan jest świetnym i zdrowym warzywem. Najchętniej pieczemy go w piekarniku. Super wygląda też upieczony na grillu. Bakłażan jest dobrym dodatkiem do gulaszy warzywnych. Jeśli jednak twój bakłażan leży w kuchni i nie wiesz już co z niego przyrządzić, to polecam zrobić szybkie placki warzywne.  

Kotlety z bakłażana

Kotlety, czy też placki z bakłażana - wszystko jedno jak je nazwiesz. Ważne, by dodać do nich czosnek, dzięki któremu placki będą miały wyraźny i ciekawy smak. Oczywiście polecam zawsze mój ulubiony przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Jeśli lubisz proste dania bez mięsa, to zapraszam po moje przepisy na dania wegetariańskie