Sernik zebra
Jak zrobić sernik pieczony, który z wyglądu przypomina paski zebry? Uwaga, jest na to super prosty sposób. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sernik zebra, który szykuję bez spodu i z twarogu z wiaderka.
Zrobisz go z kilku łatwo dostępnych składników. Po wylaniu do formy obu mas serowych wystarczy umieścić sernik w piekarniku.. i czekać. A może skusisz się też na najprostszy przepis na klasyczny sernik bez spodu oraz niezwykły sernik rosa.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 50 minut
Liczba porcji: tortownica 22 cm - 1700 g
Kaloryczność kcal: 240 w 100 gramach sernika
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 kg twarogu mielonego
- kostka masła - 200 g
- 5 średnich jajek
- 170 g cukru - około 3/4 szklanki
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 3 łyżki kakao
Sernik zebra
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Masło roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej a następnie odłóż do przestudzenia.
Kalorie policzone zostały z użyciem twarogu półtłustego z kubełka Pilos oraz z całą kostką prawdziwego masła, jednak bez dodatku cukru pudru i czekoladowych serduszek oraz posypki.
Sernik zebra upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Jeśli zdecydujesz się na tak małą tortownicę, to zwróć uwagę na to, by ranty były wysokie przynajmniej na 12 cm. Sernik podczas pieczenia wyrasta ponad dwukrotnie a po upieczeniu opada. Pozostaje jednak wyższy niż przed pieczeniem. Możesz też użyć odrobinę większej tortownicy np. o średnicy 25 cm. Sernik będzie jednak po upieczeniu niższy niż mój ze zdjęcia.
Sernik zebra przepis
Do dużej miski wyłóż kilogram twarogu mielonego. Tym razem użyłam twarogu półtłustego Pilos z Lidla. Bardzo dobry będzie również twaróg kubełkowy Piątnica oraz Mlekovita. Pamiętaj o tym, by użyć twarogu, któż został wcześniej wyjęty z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być za rzadki i kwaśny.
Do miski wbij pięć jajek średniej wielkości. Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz cukier i saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem. Jeśli Twój twaróg był bardzo tłusty i zwarty, to możesz użyć pół kostki masła zamiast całej.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić łyżką, ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Konsystencja może być różna i zależy głównie od jakości i wilgotności twarogu.
Część masy serowej odłóż do drugiej miski. Nie dziel masy równo na pół. Do mniejszej miski odłóż mniejszą porcję masy. Wsyp do niej proszek budyniowy czekoladowy oraz trzy łyżki kakao. Masę czekoladową bardzo dokładnie wymieszaj. W ten prosty i szybki sposób masz dwie miski z masą serową. Jedna śmietankowa, druga zaś czekoladowa.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Możesz też śmiało użyć odrobinę większej tortownicy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy koniecznie wyłóż paskami z papieru do pieczenia wyższymi niż ranty formy. Sernik zebra mocno wyrasta podczas pieczenia. Aby paski pergaminu przylegały do wewnętrznych rantów formy, wysmaruj je resztkami masła.
Na środek formy zacznij wykładać masę serową. Ja wykładałam na zmianę: dwie łyżki masy serowej śmietankowej, dwie łyżki masy serowej czekoladowej. Jedna warstwa na druga i zawsze na środek formy. Masy w żaden sposób nie można rozsmarowywać po formie. Każda kolejna warstwa naturalnie rozkłada się po powierzchni tortownicy. Gdy wyłożysz już obie masy, sernik zebra jest gotowy do pieczenia.
Sernik zebra umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli masa serowa nie byłą za gęsta, to nie ma potrzeby umieszczania na dnie piekarnika keksówki z wrzątkiem. Forma z niewielką ilością wrzątku sprawia, że w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka podczas pieczenia.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Sernik od połowy pieczenia zacznie mocno wyrastać. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik zebra piecz około 110 minut. Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki. Po 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca.
Po przestudzeniu formę z sernikiem umieść na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Smacznego.