Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Zapraszam po wspaniały i super prosty przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem. To przepyszne kruche ciasto, które warto chociaż raz upiec w sezonie na polskie śliwki. 

- dwie wersje na budyniowy środek
- rewelacyjne ciasto kruche na żółtkach
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas podpiekania spodu: 15 minut
Czas pieczenia całego ciasta: 45 minut
Liczba porcji: forma 24x34 (wym. wewnętrzne)

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g ciasta

Składniki na ciasto kruche

  • 500 g mąki pszennej - np. tortowa z krupczatką
  • 6 żółtek średnich jajek - około 105 g
  • 250 g prawdziwego masła
  • 4 łyżki cukru pudru - około 60 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru - 3 x proszek budyniowy po 35 g saszetka
  • 4 łyżki cukru drobnego lub zwykłego - około 50 g
  • 3,5 szklanki mleka - 875 ml
  • 600 g małych śliwek - waga przed usunięciem pestek

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to forma 24 x 34 cm cm (wymiary wewnętrzne - spód formy).
Uwaga: trzeba też wziąć pod uwagę to, by ciasto kruche przed pieczeniem musi schłodzić się w lodówce. Będą to dodatkowe dwie godziny. 

Czas podpiekania spodu: około 15 minut i 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z termoobiegiem
Czas pieczenia całego ciasta: do 50 minut i 180 stopni lub 170 stopni z termoobiegiem

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto o wadze około 1850 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Podaję bowiem dwie wersje na warstwę z użyciem budyniu. Wersja klasyczna z budyniem gotowanym została podana w przepisie bazowym. W treści podam jeszcze wersję alternatywną, gdzie zamiast zapiekanego budyniu, można zrobić budyniową piankę z użyciem białek po cieście kruchym. 

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 1

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 2

Ciasto ze śliwkami i budyniem przepis

Zacznij od ciasta kruchego. W jednej misce umieść 500 gramów jasnej mąki pszennej. Polecam użyć mąkę pszenną luksusową typ. 550. Sprawdzi się też mąka typ. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska. Tym razem wymieszałam ze sobą dwa typy mąki pszennej. Dałam więc 300 gramów mąki pszennej tortowej oraz 200 gramów krupczatki. 

W misce z mąką umieść też: 6 żółtek średnich jajek, czyli około 105 gramów samych żółtek; 250 gramów prawdziwego masła; 4 łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. 

Porada: Zdecydowałam się na zrobienie ciasta kruchego na bazie dużej ilości żółtek, by Czytelnik mógł wybrać między dwoma typami budyniowego środka. Pierwszy środek szykujemy tak samo jak ja, czyli z gotowanym gęstym budyniem. Białka polecam wówczas odłożyć np. do lodówki lub zamrozić i użyć innym razem np. do upieczenia bezy, czy mini bezików. Drugi rodzaj budyniowej warstwy, to budyniowa pianka, którą szykuje się z sześciu pozostałych po cieście kruchym białek. Jeśli Czytelnik zdecyduje się na drugą wersję, to poniżej w przepisie opiszę dodatkowo i dokładnie, jak stworzyć taką warstwę. 

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 3

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub na stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Moje ciasto ważyło łącznie około 920 gramów. Na tym etapie należy podzielić ja na dwa kawałki w proporcji 3:2. Większy kawałek ciasta o wadze około 550 gramów oraz mniejszy o wadze około 370 gramów. Z obu kawałków uformuj zgrabne kulki. Zawiń je osobno w przezroczystą folię spożywczą i umieść w lodówce na dwie godziny. 

Porada: Większa kula ciasta zostanie użyta jako kruchy spód o ciasta. Mniejszą kulę zetrzesz na samym końcu, na budyń z owocami, tuż przed pieczeniem całego ciasta. 

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 4

W trakcie chłodzenia się ciasta ugotuj budyń. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp cztery łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki). Szklankę wypełnij mlekiem do połowy, a następnie wsyp trzy opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym. Mają to być trzy budynie bez cukru o wadze 35 gramów na jedną saszetkę. Jeśli nie masz wprawy w szykowaniu gęstszego budyniu, to zalecam dać łącznie całe cztery szklanki mleka (zamiast 3,5 szklanki). 

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tak długo, by otrzymać odpowiednią konsystencję. To będzie bardzo gęsty budyń. Budyń odstaw do przestudzenia, przykrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). 

Porada: Jeśli zamiast zapiekanego budyniu wolisz przygotować budyniową piankę, to pomiń ten etap. Budyniową piankę będziesz szykować po przestudzeniu podpieczonego kruchego spodu. 

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 5

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z termoobiegiem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. U mnie była to forma 24 x 34 cm cm (wymiary wewnętrzne - spód formy). Po dwóch godzinach chłodzenia, z lodówki wyjmij większą kulę ciasta. Ciasto zetrzyj do formy na tarce, na dużych oczkach. Postaraj się w miarę równo rozłożyć całe starte ciasto, a na koniec jeszcze delikatnie uklep je dłonią. 
Ciasto ze śliwkami i budyniem, 6

Formę ze spodem umieść w nagrzanym piekarniku. Spód podpiekaj na rumiano przez 15 minut. Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do całkowitego przestudzenia. 
Ciasto ze śliwkami i budyniem, 7

Przed wyłożeniem na spód warstwy budyniowej, sugeruję by wewnętrzne ranty w formie wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Można to śmiało zrobić, ponieważ upieczony spód zawsze lekko się kurczy i po upieczeniu nie przylega do boków formy. Tak wiec na podpieczony i przestudzony spód wyłóż cały budyń. Dokładnie wypełnij wolne przestrzenie i wyrównaj powierzchnię. Dokładnie umyte o osuszone śliwki (im mniejsze, tym lepiej) przekrajaj na pół. Pestki usuwaj, zaś połówki śliwek układaj jedna obok drugiej na budyniu. Śliwki lekko zatapiaj skórką do budyniu, jak na zdjęciu poniżej. 

Porada: W tym momencie można przygotować budyniową piankę, którą wykładasz na popieczony spód zamiast gęstego budyniu.

Składniki na budyniową piankę:
- 6 białek jajek - około 3/4 szklanki, czyli do 220 gramów białek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x proszek budyniowy po 35-40 g saszetka
- 1 szklanka drobnego cukru - około 240 gramów
- około 1/3 szklanki oleju roślinnego - 80 gramów
- szczypta soli

Białka jajek umieść w misie miksera lub w innym szklanym lub metalowym naczyniu. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru). Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut. Gdy dodasz już cały cukier, łyżka po łyżce wsypuj też proszek budyniowy. Cały czas miksuj bezę na wysokich obrotach. Na koniec cienką strużką wlej też cały olej. Miksuj bezę już tylko chwilę i wyłącz mikser. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa. Wyłóż ją na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię. Następnie wyłóż również połówki śliwek. 
Ciasto ze śliwkami i budyniem, 8

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Z lodówki wyjmij mniejszą kulę ciasta. Ciasto zetrzyj na tarce, na dużych oczkach bezpośrednio na ciasto. Nie uklepuj już startego ciasta, ale postaraj się rozłożyć je równomiernie na całej jego powierzchni. Formę z gotowym do pieczenia ciastem umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz ciasto ze śliwkami i budyniem przez około 45-50 minut.
Ciasto ze śliwkami i budyniem, 9

Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika. Zanim całkiem nie ostygnie nie zalecam go jednak wyjmować z formy i kroić. Masa budyniowa (tak samo budyniowa pianka) potrzebuje się całkowicie przestudzić i lekko schłodzić, by ponownie stężeć. Schłodzone ciasto kruche kroi się idealnie. Sugeruję oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem. 
Ciasto ze śliwkami i budyniem, 10

Ciasto ze śliwkami i budyniem, 11

Jeśli ciasto ze śliwkami i budyniem nie zostanie zjedzone w dniu pieczenia, to do następnego dnia nie trzeba trzymać go w lodówce. Wystarczy całkowicie przestudzone (w formie) owinąć je nie za szczelnie przezroczystą folią spożywczą i trzymać w chłodnym pomieszczeniu. Po drugiej dobie od pieczenia, ciasto należy już przechowywać w lodówce pod przykryciem. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (369 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Zapraszam tym razem po super pyszne, a wręcz uzależniające ciasto kruche ze śliwkami i budyniem. To ciasto jest niezwykle proste do zrobienia, chociaż jak się na nie spojrzy, to mogłoby się wydawać dość trudne. Tak naprawdę, to ciasto ze śliwkami i budyniem jest jednym z prostszych ciast kruchych z owocami. Samo ciasto kruche składa się tylko z kilku składników, które raczej każdy ma w dwoi domu. Przy okazji polecam mój ulubiony przepis na ciasto kruche, które jest takim typowym kruchym ciastem. W tym jednak przepisie postanowiłam dać Czytelnikowi możliwość wyboru co do tego, czy środek ciasta będzie stanowił tylko gęsty budyń zapiekany, czy też budyniowa pianka. Dlatego też ciasto kruche na ciasto ze śliwkami i budyniem zawiera tak dużo żółtek. Biała można bowiem wykorzystać albo do upieczenia drugiego cista, czyli np. bezy Pavlova, czy też zamienić budyniowy środek na budyniową piankę. Polecam przy okazji moje pyszne ciasto z budyniem, które akurat najczęściej piekę z truskawkami. Koniecznie sprawdź też jak zrobić malinowa chmurka przepis doskonały. Zapraszam też po pyszny i szybki przepis na śliwki pod kruszonką. Fantastycznym przepisem jest też ciasto Pychotka

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem

W treści przepisu opiszę zarówno wersję na ciasto kruche ze śliwkami i budyniem, jak i wersję na ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Na zdjęciach jest ciasto ze śliwkami i budyniem, jednak w wersji na ciasto kruche ze śliwkami i budyniową pianką wyglądaliby ono bardzo podobnie. Tylko budyniowa pianka byłaby wyższa i delikatniejsza w swojej strukturze. W wersji na ciasto ze śliwkami i budyniową pianką też użyty byłby proszek budyniowy, jednak zamiast mleka dajemy białka jajek. Samo przygotowanie obu środków do ciasta wygląda zupełnie inaczej, jednak wszystko to dokładnie opisałam w przepisie. Każdy będzie mógł wybrać sobie swoją ulubioną wersję na przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem lub na na przepis na ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. A może spróbujecie upiec raz taką, a raz taką wersję tego pysznego ciasta. Gorąco zapraszam po przepis na ciasto ze śliwkami i budyniem, który najlepiej jest szykować późnym latem oraz na początku jesieni, gdy mamy sezon na świeże, polskie śliwki. Powodzenia i smacznego.