Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjne ucierane ciasto z jabłkami i kruszonką? Puszyste, wilgotne i proste do zrobienia, a do tego z dużą ilością pysznych jabłek.

- sprawdzony, tradycyjny przepis na maśle
- zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość
- dużo owoców i chrupiąca cynamonowa kruszonka

Jeśli zaś szarlotka, to tylko na kruchym cieście. Moja szarlotka, to przepis również dla początkującym. Nie ma potrzeby prażenia wcześniej jabłek. Nie trzeba też podpiekać osobno kruchego spodu. A do tego zrobisz ją tylko z sześciu składników. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1700 g ciasta - tortownica 25 cm

Kaloryczność kcal: 325 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 5 średnich jajek
  • kostka masła - 200 g
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Składniki na cynamonową kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • łyżeczka cynamonu

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

W pierwszej kolejności wyjmij z lodówki jajka. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Masło roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, by było całkowicie płynne i odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam średniej wielkości tortownicy o średnicy 25 cm. 

Polecam też wcześniej przygotować sobie kruszonkę. Można ją trzymać w lodówce. Tak prezentuje się gotowe ciasto z jabłkami i kruszonką. Zatem do dzieła!

Ciasto z jabłkami i kruszonką, 1

Ciasto z jabłkami i kruszonką przepis

Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie jabłek i pozostałych składników. Ten akurat jabłecznik szykowałam w październiku. Użyłam zatem jabłek wczesnych.. soczystych, z jasnym i zwartym miąższem. Do jabłecznika potrzebujesz jeden kilogram jabłek. 

Ciasto z jabłkami i kruszonką, 2

W jednej, mniejszej misce umieść mąkę pszenną tortową lub zwykłą. To dwie szklanki o pojemności 250 ml, czyli 320 gramów mąki. Dodaj też dwie i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ja mąkę z proszkiem przesiałam, ale wystarczy je razem bardzo dobrze wymieszać. 

Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp 3/4 szklanki cukru. To około 170 gramów cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. 

Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać przestudzone, roztopione masło. Odstaw mikser. Do miski dodawaj teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto z jabłkami i kruszonką, 3

Ciasto przełóż do tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. 
Ciasto z jabłkami i kruszonką, 4

Wszystkie jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój jeszcze dodatkowo w kostkę o wielkości około 1,5 cm. Kawałki jabłek wyłóż na ciasto. Postaraj się rozłożyć je równomiernie po całej powierzchni. 
Ciasto z jabłkami i kruszonką, 5

Na jabłka pozostaje już tylko wyłożyć kruszonkę. Kruszonkę z cynamonem możesz sobie przygotować znacznie wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruszonkę - kruszonka do ciasta. Dodałam tylko łyżeczkę cynamonu a cukier zwykły zamieniłam na trzcinowy. 
Ciasto z jabłkami i kruszonką, 6

Dobrze wyrobiona kruszonka powinna przypominać mokry żwirek wymieszany z piaskiem. Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami. Całą kruszonkę rozłóż po cieście z kawałkami jabłek.
Ciasto z jabłkami i kruszonką, 7

Formę z jabłecznikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny. Moje ciasto piekło się równo 60 minut. Po około 50 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Ciasto z jabłkami i kruszonką, 8

Ciasto z jabłkami i kruszonką, 9

Jabłecznik na zdjęciu lekko oprószyłam cukrem pudrem. Nie jest jednak w ogóle konieczne. Upieczony i przestudzony jabłecznik trzymaj w chlebaki zawinięty w folię. Jabłecznika na cieście ucieranym nie trzyma się w lodówce. 

Polecam sprawdź też mój prosty przepis na jabłkowe ciasto szarlotka z pianką.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (503 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Uwielbiam piec ciasta i szykować desery z jabłkami. Od wczesnej jesieni pojawia się u mnie pyszny jabłecznik oraz cała masa innych ciast z tymi jesiennymi darami. Mój placek z jabłkami podbił nie jedno podniebienie. Tym razem mam dla Ciebie przepis na placek z jabłkami i kruszonką. Jest to szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Takie pyszne ciasto z jabłkami i kruszonką będzie idealne na weekendowy deser.

Szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki na ciasto przygotujesz w 25 minut. Potem tylko do piekarnika i gotowe :)  Bardzo gorąco polecam Ci też mój prosty przepis na sprawdzone śniadanie, czyli ryż z jabłkami. To śniadanko na szybko a w dodatku super smaczne. Zapraszam do buszowania po moim Blogu Kulinarnym. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.