Szarlotka z kratką
Szarlotka z kratką jest aromatyczna, wręcz doskonała. To właśnie tym przepisem witam się z jesienią. Cieszę się, że w końcu mogę go Wam pokazać. Bardzo lubię tę szarlotkę. Jest bardzo wdzięczna do pieczenia.
- Można do niej użyć dowolnych jabłek.
- Z białek ubija się lekką piankę, która ląduje na masie jabłkowej
- Skład jest prosty i nie ma potrzeby używać wagi
Jestem bardzo ciekawa jak sobie z nią poradziliście :-)
Napiszcie koniecznie!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 2,5 szklanki mąki - 380 g
- kostka masła - 200 g
- 2 żółtka jaj
- 150 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
- pół szklanki cukru pudru - 80 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na lekką piankę
- 2 białka jaj
- 2 łyżki drobnego cukru
Składniki na wsad jabłkowy
- 1 kg dowolnych jabłek - około 5 średnich sztuk
- 2 łyżki wody
- łyżka miodu lub cukru
- płaska łyżka cynamonu
Szarlotka z kratką
Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek, papier do pieczenia.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam okrągłej formy (tortownicy) o średnicy 23 cm, ale może być również blacha 20-30 cm.
Szarlotka z kratką przepis
CIASTO
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodaj serek homogenizowany oraz żółtka jaj. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.
WSAD JABŁKOWY
W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj sobie masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz i pokrój pa ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki pokrój w dowolne plastry. Całość umieść w garnku. Dodaj miód lub cukier oraz 2 łyżki wody. Ustaw średnią moc palnika i praż jabłka. Mieszaj je drewnianą łyżką. Praż je nie dłużej niż 10 minut. Mają się tylko ładnie posklejać. Na koniec dodaj cynamon. Zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Ja przekładam jabłka prażone do miski - szybciej stygną.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. Jeśli ciasto wystaje ponad ranty, możesz je odciąć. Drugą część ciasta odłóż do lodówki.
Środek wypełnij wsadem jabłkowym (może być jeszcze dość ciepły). Wyrównaj powierzchnię.
PIANKA
Białka z jajek umieść w wysokim naczyniu. Możesz dodać szczyptę soli. Ubijaj mikserem 20 sekund na mniejszych obrotach. Obroty zwiększ do maksymalnych i ubijaj jeszcze 30 sekund. Dodaj 2 łyżki cukru i upijaj pianę 2 minuty.
Sztywną pianę z białek rozprowadź na wsadzie jabłkowym.
Drugą część ciasta wyjmij z lodówki. Rozwałkuj tak jak pierwszą i potnij w długie paski. Paski układaj tak, by powstała ładna kratka. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta możesz uformować je w kulki lub placki i piec obok szarlotki (15 minut wystarczy :-)
Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz ją 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.

Szarlotkę można jeść od razu, jednak będzie się kruszyć i rozpadać. Jak dacie radę wytrzymać, będzie się dobrze kroić po schłodzeniu. Pięknie wygląda oprószona cukrem pudrem.
Smacznego :-)