Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką jest aromatyczna, wręcz doskonała.To właśnie tym przepisem witam się z jesienią. Cieszę się, że w końcu mogę go Wam pokazać. Bardzo lubię tę szarlotkę. Jest bardzo wdzięczna do pieczenia.

- Można do niej użyć dowolnych jabłek.
- Z białek ubija się lekką piankę, która ląduje na masie jabłkowej
- Skład jest prosty i nie ma potrzeby używać wagi

Jestem bardzo ciekawa jak sobie z nią poradziliście :-)
Napiszcie koniecznie!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki - 380 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 żółtka jaj
  • 150 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
  • pół szklanki cukru pudru - 80 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na lekką piankę

  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki drobnego cukru

Składniki na wsad jabłkowy

  • 1 kg dowolnych jabłek - około 5 średnich sztuk
  • 2 łyżki wody
  • łyżka miodu lub cukru
  • łyżka cynamonu

Szarlotka z kratką

Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek, papier do pieczenia.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam okrągłej formy (tortownicy) o średnicy 23 cm, ale może być również blacha 20-30 cm.

Szarlotka z kratką przepis

CIASTO
W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodaj serek homogenizowany oraz żółtka jaj. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiaj ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut.

WSAD JABŁKOWY
W trakcie chłodzenia ciasta przygotuj sobie masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz i pokrój pa ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki pokrój w dowolne plastry. Całość umieść w garnku. Dodaj miód lub cukier oraz 2 łyżki wody. Ustaw średnią moc palnika i praż jabłka. Mieszaj je drewnianą łyżką. Praż je nie dłużej niż 10 minut. Mają się tylko ładnie posklejać. Na koniec dodaj cynamon. Zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Ja przekładam jabłka prażone do miski - szybciej stygną. 

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia. Jeśli ciasto wystaje ponad ranty, możesz je odciąć. Drugą część ciasta odłóż do lodówki.

Środek wypełnij wsadem jabłkowym (może być jeszcze dość ciepły). Wyrównaj powierzchnię.

PIANKA
Białka z jajek umieść w wysokim naczyniu. Możesz dodać szczyptę soli. Ubijaj mikserem 20 sekund na mniejszych obrotach. Obroty zwiększ do maksymalnych i ubijaj jeszcze 30 sekund. Dodaj 2 łyżki cukru i upijaj pianę 2 minuty. 

Sztywną pianę z białek rozprowadź na wsadzie jabłkowym.
Drugą część ciasta wyjmij z lodówki. Rozwałkuj tak jak pierwszą i potnij w długie paski. Paski układaj tak, by powstała ładna kratka. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta możesz uformować je w kulki lub placki i piec obok szarlotki (15 minut wystarczy :-)

Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz ją 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. 

Szarlotka z kratką, 1

Szarlotkę można jeść od razu, jednak będzie się kruszyć i rozpadać. Jak dacie radę wytrzymać, będzie się dobrze kroić po schłodzeniu. Pięknie wygląda oprószona cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-09-08 20:28
U nas też kończy się sezon na serniki na zimno a zaczyna na szarlotki i makowce :D
2017-09-29 19:17
Nie wiem czy mi się taka ładna uda..ale spróbuję bo jabłecznik to moje ulubione ciasto.
2017-09-29 19:18
Miało być kratka..
2017-10-11 10:20
Witam, a wersja bezglutenowa kratki może się gdzieś znajdzie ))) Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-11 10:46
Jeszcze nie ma na Blogu Krysiu, ale byłaby to mieszanka mąk: ziemniaczana, jaglana i ryżowa w równych proporcjach.
2018-01-18 20:12
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia:( bo cała poszła od razu:) podałam z lodami super!!!👌
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 21:10
Ojej.. z lodami🍨 To ja się nie dziwię, że nie zdążyłaś zrobić zdjęcia. 😜
2018-03-31 18:23
Pani Aniu! ❤️ To znowu ja i znowu dziękuję! ;) Mój czas przygotowywania się do małżeństwa idzie dzięki Pani wspaniale :D. Bałam się gotowania i pieczenia, bo robiłam to bardzo rzadko, ale z Pani przepisami - jestem uratowana a narzeczonym pod ciągłym wrażeniem!
Pozdrawiam, dziękuję i życzę wspaniałych świąt Zmartwychwstania Pańskiego! ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:11
Bardzo się cieszę Sylwio 🙂 A Twoja szarlotka robi wrażenie. Piękna!
2018-05-08 14:10
Wyszła przepyszna 😍👌 podawałam z lodami 🍨 szykujemy się już do następnego przepisu ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-08 16:14
Piękna szarlotka Patrycjo! 👏️👏️
2018-09-15 08:10
Super przepis. Dziękuję.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-15 10:16
Wow! Piękna szarlotka Kubo!🙂👌👏️
2019-03-05 07:07
Czy szarlotkę można zamrozić?
-- Ania z AniaGotuje.pl Można, ale struktura po rozmrożeniu nie będzie już taka sama
2019-03-11 16:24
Pani Aniu,kolejny znakomity przepis,który wykorzystałam. Tym razem uwieczniłam na fotografii, lekko już naruszony 😜😜😜
Dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️❤️
2019-03-13 19:25
W pracy wszyscy chwalili;) pozdrawiam, mniam, mniam✔️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️ ładna!
2019-03-30 16:28
Pani Aniu, mam piekarnik gazowy co tylko dół grzeje. Ile mam piec?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-30 18:02
Umieść szarlotkę na piętro wyższej półce i piecz tyle samo. Kontroluj stopień wypieczenia i gdyby się za mocno rumieniła, to zmniejsz moc palnika. Ogólnie jest mi ciężko powiedzieć, ponieważ każdy piekarnik jest inny i trzeba zwyczajnie wczuć się w swój sprzęt.
2019-08-13 22:03
Dzień dobry, czy na dużą blachę lub tortownicę 24cm należy zwiększyć proporcje dwa razy? :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-14 08:44
Na tortownicę 24 cm nie musisz zwiększać proporcji, ponieważ moja foremka miała 23 cm średnicy. Jeśli chodzi o blaszkę, to nie wiem jaki dokładnie wymiar..🌞
2019-09-02 18:27
Robię właśnie drugi raz szarlotkę 🍰❤️Cudne za pierwszym razem zniknęła w jeden dzień a mąż i córa byli zachwyceni najlepsza szarlotka ❤️👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-09-08 21:14
Już od jakiegoś czasu korzystam z Pani przepisów, nadszedł w końcu czas żeby skomentować 😊 Pani przepisy są po prostu wspaniałe. Wszystko ładnie i czytelnie opisane, proste do zrobienia... A jakie efektowne!
Po raz kolejny szarlotka wyszła przepyszna. Podałam ją z lodami kawowymi, które zrobiłam według Pani przepisu. Niebo w gębie, zniknęła w oka mgnieniu 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję, że napisałaś Dominiko.. bardzo mi miło 😀
2019-09-18 21:59
Świetny przepis, a ciasto przepyszne! To już drugie ciasto zrobione według Pani przepisu (pierwsza była szarlotka tradycyjna) i na pewno nie ostatnie! Pozdrawiam serdecznie! 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Piotrze 👍👏️
Reklama

Szarlotka z kratką

Pyszna i bardzo piękna szarlotka na kruchym cieście z kratką na górze. Jeśli lubisz ciasta z jabłkami to polecam też klasykę. Moja szarlotka to super pyszny i sprawdzony przepis. Szarlotka przepis nie tylko na jesień.  Super smaczna jest też szarlotka tatrzańska z ogromną ilością pysznych jabłek. A z ciastem ucieranym polecam mój tradycyjny jabłecznik. Przepyszna na przywitanie jesieni jest też moja szarlotka z bezą. Cudna, prosta i znika w z blaszki w jeden dzień.