Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa to rozpływające się w ustach ciasto kruche oraz lekko prażone jabłka z dodatkiem cynamonu. Zapraszam po pój ulubiony i sprowadzony przepis.

- ciasto kruche bez glutenu
- tylko kilka podstawowych składników
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 40 minut
Czas podpiekania spodu: 10 minut
Czas pieczenia szarlotki: 45 minut
Liczba porcji: około 1700 g szarlotki

Kaloryczność kcal: 235 w 100 g ciasta
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na ciasto kruche

  • 200 g mąki kukurydzanej - pełna szklanka
  • 160 g skrobi ziemniaczanej - około 4/5 szklanki
  • 200 g masła - klasyczna kostka
  • 130 g cukru pudru - około 8 pełnych łyżek
  • 1 żółtko średniego lub dużego jajka
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki na jabłka do szarlotki

  • 1,5 kg jabłek - u mnie 5 antonówek
  • 1 łyżka cukru waniliowego, miodu lub erytrolu - lub więcej
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu - można pominąć

Szarlotka bezglutenowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to forma 24 x 24 cm (wymiary wewnętrzne - spód formy).

Czas podpiekania spodu: około 10 minut i 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem
Czas pieczenia całego ciasta: około 45 minut i 175 stopni lub 165 stopni z termoobiegiem

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasta, nie uwzględniłam posypki z cukru pudru. Z podanej ilości składników otrzymasz bezglutenową szarlotkę o wadze około 1700 gramów. Zanim zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu podaję bowiem np. zamienniki do mąki kukurydzianej.

Szykowanie szarlotki bezglutenowej zaczynam od uprażenia jabłek. Można jednak śmiało najpierw przygotować ciasto, a dopiero potem zabrać się za jabłka. 

Szarlotka bezglutenowa, 1

Szarlotka bezglutenowa, 2

Szarlotka bezglutenowa przepis

Zacznij od przygotowania prażonych jabłek. Wczesną jesienią polecam antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie szara reneta. Tę szarlotkę piekłam z początkiem września, użyłam więc 1,5 kilograma antonówki. Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki, a następnie usuń gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokrój jeszcze w kostkę nie większą niż 2 cm.

Tak przygotowane jabłka umieść na dużej patelni z grubym dnem. Niczym nie natłuszczaj patelni. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i zacznij prażyć jabłka. Swoje jabłka prażyłam łącznie około 15 minut. Mieszałam je drewnianą łyżką. Na 5 minut przed końcem prażenia dodaj łyżkę cukru zwykłego, czy też waniliowego (może być też cukier wanilinowy). Sprawdzi się też miód oraz erytrol. Lubię kwaśne jabłka, więc nie daję więcej cukru. Jeśli jednak wolisz słodsze prażone jabłka, to śmiało dodaj więcej cukru (2-4 łyżki). Przed samym wyłączeniem jabłek wsyp też około 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu. Odstaw patelnię na bok. 

Porada: Jeśli mieszkasz w u UK, to polecam sięgnąć pod odmiany jabłek: Bramleys albo Granny Smith. Cynamon można pominąć lub zastąpić dobrej jakości przyprawą do piernika. Domowa przyprawa do piernika będzie najlepsza. 

Szarlotka bezglutenowa, 3

Przygotuj kruche ciasto. W misce umieść razem: 200 gramów mąki kukurydzanej (pełna szklanka); 160 gramów skrobi ziemniaczanej (około 4/5 szklanki skrobi/mąki ziemniaczanej); 130 gramów cukru pudru lub cukru drobnego (około 8 pełnych łyżek lub też więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta); 1 żółtko średniego lub dużego jajka; 1 płaską łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia; 200 gramów zimnego, pokrojonego w kostkę masła (klasyczna kostka).

Porada: W zastępie skrobi ziemniaczanej można użyć tyle samo skrobi kukurydzianej. Mąkę kukurydzianą śmiało zastąpisz mąką bezglutenową owsianą lub też dowolną mieszanką mąk: jaglana, gryczana, migdałowa, z ciecierzycy. Ważne by mieszanka mąk ważyła łącznie 200 gramów. Jeśli nie możesz jeść nabiału, to masło zastąp olejem kokosowym w tej samej ilości. Żółtko jajka zastąpi łyżka "kisielu" z siemienia lnianego lub też łyżka śmietany (klasyczna kwaśna 12 % lub 18 % lub wegańska).  
Szarlotka bezglutenowa, 4

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub jeszcze trochę masła. Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją na dwa kawałki - jeden trochę większy, drugi trochę mniejszy. Mniejszy kawałek zawiń je w folię i umieść w lodówce. 

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. U mnie była to forma 24 x 24 cm cm (wymiary wewnętrzne - spód formy). Większym kawałkiem ciasta wyłóż całe dno formy (rwę po kawałku i wylepiam ciastem dno, a potem wyrównuję powierzchnię płaską szpatułką lub łyżką). Możesz dodatkowo nakłuć ciasto widelcem. 

Szarlotka bezglutenowa, 5

Formę ze spodem umieść w nagrzanym piekarniku. Spód podpiekaj na lekko rumiano przez 15 minut. Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika.
Szarlotka bezglutenowa, 6

Na jeszcze gorący (lub całkiem przestudzony spód) wyłóż uprażone wcześniej jabłka (mogą być jeszcze lekko ciepłe). Wyrównaj powierzchnię. 
Szarlotka bezglutenowa, 7

Z lodówki wyjmij mniejszy kawałek ciasta kruchego. Zetrzyj go na tarce, na dużych oczkach, prosto na warstwę jabłek. Postaraj się w miarę równo wyłożyć starte ciasto. Nawet jeśli ciasto chłodziło się dość krótko, to powinno stwardnieć na tyle, by dało rade je zetrzeć. Jeśli jednak jest zbyt miękkie, to zamiast je ścierać, rwij kawałek po kawałku i rozkładaj na całej powierzchni foremki. 
Szarlotka bezglutenowa, 8

Ponownie zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 165 stopni z termoobiegiem. Formę z gotowym do pieczenia ciastem umieść w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczoną szarlotkę można od razu wyjąć z piekarnika. Zanim całkiem nie ostygnie nie zalecam jej jednak wyjmować z formy i kroić, ponieważ bezglutenowe ciasto kruche jest znacznie bardziej kruche i delikatne, niż te klasyczne z mąką pszenną. Ciasto należy całkowicie przestudzić i lekko schłodzić, by dało radę je kroić, co i tak wymaga ostrożności i ostrego noża. 
Szarlotka bezglutenowa, 9

Szarlotka bezglutenowa, 10

Przed podaniem oprószyłam szarlotkę cukrem pudrem. Można też pokryć ciasto delikatną warstwą cukru waniliowego lub cukru pudru wymieszanego z odrobiną cynamonu lub szczyptą kardamonu. 

Polecam wypróbuj też moje ciasteczka bezglutenowe. Delikatne, kruche i doskonale maślane.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (717 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szarlotka bezglutenowa

Jak tylko pojawiają się jabłka, od razu zaczynam szykować z nimi najróżniejsze dania oraz słodkości. Tym razem zdecydowałam się pokazać moim Czytelnikom mój sprawdzony i bardzo prosty przepis na szarlotkę bezglutenową. W wersji, którą szykuję używam zarówno nabiału, jak i jajek. W treści przepisu postaram się jednak dodać również informacje o zamiennikach, jakie można zastosować podczas szykowania szarlotki bez mąki pszennej. Warto wiedzieć, że szarlotka bez mąki pszennej będzie znacznie bardziej krucha, niż klastyczna szarlotka. Szarlotka bezglutenowa szykowana jest z ciasta kruchego, więc należy się oczywiście spodziewać tego, że ciasto będzie kruche. Nie każdy jednak jest przygotowany na to, że ciasto kruche w bezglutenowej szarlotce będzie znacznie bardziej kruche i delikatne. A tak właśnie jest. Szarlotka bez mąki pszennej, czyli z mieszanką mąk bezglutenowych, będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Należy kroić ją dopiero po całkowitym przestudzeniu, a to i tak należy robić bardzo ostrożnie, delikatnie i przy pomocy ostrego noża. Moja bezglutenowa szarlotka ma bardzo prosty skład. Jestem pewna, że każdy poradzi sobie z tym przepisem. Przy okazji polecam też mój przepis na naleśniki bezglutenowe. Inne ciasta bez glutenu, które warto poznać to brownie z fasoli, które uwielbiam. Na Święta i nie tylko warto upiec makowiec japoński. Fantastyczna i super pyszna jest też rolada bezowa, która pieczona jest u mnie dość często. 

Szarlotka bezglutenowa z mąki kukurydzianej

Bezglutenowe ciasto kruche do szarlotki można przygotować na wiele sposobów. Moja szarlotka bezglutenowa przepis zawiera takie składniki, jakich ja najczęściej i z powodzeniem używam. Prawie w każdym sklepie kupić już można zarówno skrobię/mąkę ziemniaczaną oraz żółtawą mąkę kukurydzianą. Wystarczy bowiem wymieszać ze sobą skrobię z ziemniaków oraz mąkę kukurydzianką, by mieć bazę bezglutenową pod szarlotkę bez glutenu. Domowa szarlotka bez glutenu może też powstać z innych mieszanek. U mnie zawsze będzie to jednak skrobia ziemniaczana lub ewentualnie skrobia kukurydziana. Zatem skrobia być musi. Do tego jeszcze mąką kukurydziana, którą można już zamieniać na mąkę jaglaną, owsianą bezglutenową lub też dowolną mieszankę mąk bezglutenowych: jaglana, gryczana, bezglutenowa owsiana, kokosowa, migdałowa lub z ciecierzycy. Do ciasta kruchego na bezglutenową szarlotkę daję bezglutenowy proszek do pieczenia. Do tego jeszcze cukier, miód lub erytrol. Najczęściej sięgam po zwykły cukier. Dodaję też żółtko jajka, które można zamienić na płaską łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Najważniejszym składnikiem jest jeszcze tłuszcz. U mnie zawsze jest to prawdziwe masło. Można je jednak zamienić na olej kokosowy, którego daje się tyle samo. Szarlotka bezglutenowa to też pyszne jabłka. Wybieram zazwyczaj jabłka twarde i kwaśne. Najlepsze są antonówki oraz szara reneta. Do przesmażonych lekko jabłek nie daję dużo cukru, ponieważ lubię dość kwaśny środek. Można jednak śmiało dowolnie dozować ilość cukru w jabłkach. Zapraszam po przepis na bezglutenową szarlotkę i życzę smacznego.