Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka bezglutenowe

Ciasteczka bezglutenowe

Koniecznie sprawdź jak zrobić super proste i pyszne ciasteczka bezglutenowe. Jest to przepis podstawowy, więc ciastka upieczesz dosłownie z kilku popularnych składników. 

- ciastka kruche bez glutenu
- kilka sposobów na formowanie ciastek
- bardzo dokładny przepis oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciasteczek: 12 minut
Liczba porcji: około 35 ciasteczek

Kaloryczność kcal: 70 w 1 ciasteczku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki kukurydzanej - pełna szklanka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru - 2 x 40 g
  • 60 g cukru pudru - około 4 pełne łyżki
  • 150 g masła - 3/4 klasycznej kostki
  • 1 duże jajko*
  • dodatki do wyboru: cynamon; kakao lub karob; skórka otarta z cytrusów

Ciastka bezglutenowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 200 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 185 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: około 10-12 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować ciastka, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

*Duże jajko dodajemy wtedy, gdy chcemy wyciskać ciastka z maszynki lub z rękawa cukierniczego z szerszą tylką. Jeśli szykujesz ciastka, które będziesz wykrawać przy pomocy foremek, lub też uformujesz je tylko w dłoniach, to zalecam wbić małe jajko, by ciasto było ściślejsze. Jajko można zastąpić podobną ilością śmietany (może być też wegańska); gęstego jogurtu naturalnego; gęstego kisielu z siemienia lnianego; zimną wodą po moczeniu cieciorki (np. z puszki). Kupując budyń sprawdź, czy jest bezglutenowy (chyba, że nie jest to dla Ciebie istotne). 

Ciasteczka bezglutenowe, 1

Ciastka bezglutenowe przepis 

W misce umieść razem: 200 gramów mąki kukurydzanej (pełna szklanka); 2 saszetki/torebki bezglutenowego budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru; 60 gramów cukru pudru lub (około 4 pełnych łyżek lub też więcej, jeśli wolisz słodsze ciastka); 150 gramów zimnego, pokrojonego w kostkę masła (3/4 klasycznej kostki o wadze 200 gramów).

Porada: W zastępie proszku budyniowego można dać 80 gramów skrobi ziemniaczanej lub też użyć tyle samo skrobi kukurydzianej. Dodaj wówczas kilka kropel olejku/aromatu waniliowego lub śmietankowego albo odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Mąkę kukurydzianą śmiało zastąpisz mąką bezglutenową owsianą lub też dowolną mieszanką mąk: jaglana, gryczana, migdałowa, z ciecierzycy. Ważne by mieszanka mąk ważyła łącznie 200 gramów. Jeśli nie możesz jeść nabiału, to masło zastąp olejem kokosowym w tej samej ilości. 

Ciasteczka bezglutenowe, 2

Całość rozcieraj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić w miarę szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę, co pokazałam na zdjęciu poniżej, formując kawałek ciasta w małą kulkę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. Ciasto bez jajka da radę uformować w kulę i piec ciastka. Będzie się jednak mocno kruszyło podczas formowania. Dlatego też zalecam dodać do niego jajko lub też inne dodatki wymienione wcześniej (śmietana, gęsty jogurt naturalny; gęsty kisiel z siemienia lnianego, zimna woda po moczeniu cieciorki (również z puszki).

Na tym etapie zdecyduj, czy ciastka będziesz wyciskać z maszynki lub z rękawa cukierniczego, czy tez wolisz je formować tylko w dłoniach albo wałkować ciasto i wycinać ciasteczka przy pomocy foremek. Ja wybrałam wyciskanie ciastek z dużego i mocnego rękawa z większą tylką, dlatego też dodałam jedno duże jajko. Ciasto będzie wówczas trochę luźniejsze, dzięki czemu łatwiej jest wyciskać je z rękawa.

Jeśli dajesz jakiś zamiennik do dużego jajka, to daj go około 55 gramów. Jeśli zaś  będziesz formować ciasteczka w dłoniach lub wycinać je foremkami, to daj małe jako lub zamienniki o wadze do 40 gramów. 
Ciasteczka bezglutenowe, 3

Ciasto dokładnie wyrabiaj, by wszystkie składniki połączyć w jednolite, zapewne lekko luźniejsze ciasto. W tym momencie możesz zdecydować, czy dodać do ciasta np. szczyptę cynamonu lub łyżkę drobno otartej skórki z pomarańczy lub z cytryny. Super jest też podzielić ciasto na dwie osobne porcje. Do jednej można nie dawać nic lub wsypać trochę cynamonu albo otartej skórki, zaś do drugiej wsypać łyżkę (do 10 gramów) kakao lub karobu. 

U mnie wyglądało to tak, że część ciasta zostawiłam bez dodatków, zaś do drugiej części wsypałam łyżkę kakao. Ciasto wyrabiałam chwilę, by zdobiło się jednolite. Jeśli łyżkę kakao dodasz do całego ciasta, to wyjdą Ci lekko kakaowe ciastka. Ciekawie jest wówczas dodać i kakao i cynamon razem.
Ciasteczka bezglutenowe, 4

Miskę z ciastem bez dodatków przykryłam folią i odłożyłam do lodówki na godzinę. Tak samo zrobiłam z miską z ciastem z dodatkiem kakao. Po godzinie (można śmiało chłodzić ciasto dłużej) ciasta zrobią się twardsze i bardziej jednolite i zwarte. Masło zastygło, a składniki ładnie się połączyły. Ciasto odkładam do lodówki również wtedy, gdy planuję wyciskać ciasteczka z maszynki lub z rękawa. Czasem skracam wtedy chłodzenie do 30 minut. 

Na zdjęciu poniżej pokazałam, że schłodzone ciasto można śmiało uformować w zwartą kulę. Ciasto z dodatkiem kakao jest twardsze. Deskę podsypałam wcześniej skrobią ziemniaczaną, by kule ciasta nie przyklejały się do niej. 
Ciasteczka bezglutenowe, 5

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Przed umieszczeniem blaszki z ciastkami piec musi być porządnie nagrzany do temperatury 200 stopni (niezależnie od tego, czy będą one wyciskane z rękawa, formowane w dłoniach, czy wykrawane przy pomocy foremek). 

Swoje ciasta przekładałam do dużego, wielorazowego rękawa cukierniczego (używam worków Wilton) z większymi tylkami (można tez wyciskać ciastka z rękawa bez tylki). Na cienką blaszkę wykładałam najpierw arkusz papieru do pieczenia, a na papier wyciskałam dowolny kształt ciastek. Miały on grubość około 1,5 cm.

Formę z pierwszą porcją ciastek bezglutenowych (wyszły mi dwie blaszki) umieściłam na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasteczka bezglutenowe piekłam 12 minut. Jeśli Twoje ciastka są cieńsze, to mogą być upieczone już po 8 minutach. Zalecam zatem obserwować komorę piekarnika. Jeśli ciasteczka rumienią się na brzegach, to, znaczy, że zdecydowanie trzeba je już wyjąć z piekarnika. 
Ciasteczka bezglutenowe, 6

Gotowe ciasteczka od razu wyjmuję z piekarnika. Szykuję drugą turę ciasteczek i piekę je tak samo, jak pierwszą. Upieczone ciasteczka będą bardzo miękkie i kruche. Nie ruszamy ich zatem póki całkiem nie przestygną. 

Jak wspomniałam już wcześniej bardzo szybko i prosto można formować ciasteczka urywając kawałek ciasta i formując go w dłoniach. Sprawnie formuj małą kulkę, a następnie lekko ją spłaszczaj i układaj na blaszce z  papierem do pieczenia. Z szykowaniem ładnych, płaskich ciasteczek np. w kształcie serduszek itp. jest trochę więcej pracy, ponieważ ciasto trzeba podsypywać skrobią i wałkować je miedzy dwoma arkuszami papieru. Po wycięciu kształtu (zalecam ciastka o grubości do 1 cm) należy delikatnie przełożyć ciastko na papier (przyda się płaski nóż lub specjalna szpatułka). Uwaga - ciasto bezglutenowe szybko mięknie, wiec trzeba z nim dość sprawnie pracować. W razie potrzeby trzeba ponownie schłodzić je w lodówce. Takich płaskich ciasteczek może Ci wyjść znacznie więcej niż 35 sztuk. 

Ciasteczka bezglutenowe, 7

Ciasteczka bezglutenowe, 8

Po przestudzeniu zalecam zawinąć luźno bezglutenowe ciasteczka w papier śniadaniowy, a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej. Nie jestem pewna jak długo zachowają świeżość, ponieważ u nas znikają wszystkie już w dniu pieczenia. Należy jednak ostrożnie się z nimi obchodzić, ponieważ są znacznie delikatniejsze i bardziej piaskowe, niż klasyczne kruche ciasteczka maślane. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (415 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciastka bezglutenowe

Nie jesteśmy w naszym domu na diecie bezglutenowej, jednak od czasu do czasu gościmy osoby, które nie mogą jeść mąki pszennej lub też innych produktów. Szykuję wówczas takie dania, czy wypieki, by każdy mógł je śmiało zjeść. Dla osób, które mogą jeść praktycznie wszystko nie ma problemu, by od czasu do czasu sięgnąć po danie wyłącznie wegańskie, czy też np. ciasteczka bezglutenowe. Czasem nawet warto przygotować takie właśnie ciastka z mąki kukurydzianej, ponieważ okazuje się, że nie tylko na mące pszennej wychodzą super pyszne desery i ciasta. Przykładałem jest niezwykle pyszna szarlotka bezglutenowa, która dosłownie rozpływa się w ustach. Tak samo brownie z fasoli, które zachwyciło już wielu naszych gości. Warto zatem wyjść czasem ze strefy kulinarnego komfortu, bo może się okazać, że naprawdę było warto i polubimy się z mąką kukurydzianą lub też np. z olejem kokosowym zamiast masła. Moje kruche ciastka bezglutenowe szykuję z jak najmniejszej ilości składników. Podczas komponowania przepisu staram się wybierać tylko najbardziej dostępne składniki. Łączę ze sobą to co niezbędne, a dopiero w treści przepisu podaję ewentualne dodatki, urozmaicenia oraz zamienniki do różnych produktów spożywczych. Polecam też przepis na kokosowe andruty. Zapraszam też po inne inspiracje na super ciasteczka na Święta. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy

Ciastka bezglutenowe przepis

Jak więc wygląda mój bazowy przepis na bezglutenowe ciasteczka, wystarczy zerknąć na skład oraz opis. U mnie kruche ciasteczka bezglutenowe szykuję zazwyczaj z mąki kukurydzianej w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną. Na ciasteczka bezglutenowe przepis jest super prosty, ponieważ zamiast łączyć skrobię (u nas stosuje się też nazwę "mąka ziemniaczana" mimo, że mąka to zupełnie inny produkt szykowany z ugotowanych ziemniaków) z aromatami, olejkami, czy tez pastami waniliowymi, stosuję proszek budyniowy, który jest już aromatyzowany. Oczywiście osoby na diecie bezglutenowej kupują budyń z oznaczeniem, że jest to produkt całkowicie bez glutenu. Na ciastka bezglutenowe przepisy są bardzo różnie i niekiedy zawierają tak ogromną ilość składników, że samo skompletowanie ich jest problematyczne. Tak naprawdę, aby zrobić ciasteczka kukurydziane bez glutenu, które będą kruche i maślane, nie potrzeba wielu składników. Tak więc na ciasteczka bezglutenowe przepisy są różne, jednak warto zacząć od czegoś prostszego i mieć bazowy przepis na ciastka bezglutenowe. Z czasem można sobie coś dowolnie zmieniać, by za każdym razem wyszły trochę inne. Dlatego też piszę o dodatkach w postaci kakao, czy cynamonu. Zapraszam zatem po mój przepis podstawowy na pyszne, maślane i kruche ciasteczka bez glutenu.