Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika to świetny pomysł na samodzielne skomponowanie aromatycznej mieszanki przypraw korzennych. Wykorzystasz ją do wielu ciast i ciasteczek. 

- szybka i prosta do zrobienia
- świetna mieszanka aromatycznych przypraw
- można ją bardzo długo przechowywać w słoiku

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 105 g przyprawy

Kaloryczność kcal: 30 w 10 g przyprawy
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 40 g cynamonu
  • 15 g imbiru mielonego
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g goździków
  • 10 g kardamonu
  • 5 g anyżku
  • 5 g ziela angielskiego
  • 5 g ziaren kolendry
  • 5 g pieprzu

Przyprawa do piernika

Domową przyprawę korzenną można zrobić dosłownie w kilka minut. W tym szybkim przepisie pokazuję moją ulubioną mieszankę przypraw, w proporcjach jakie lubię najbardziej. Większość ze składników możesz bez problemu zakupić w formie już zmielonej. Kilka z nich trzeba już jednak zmielić. Do takich przypraw nalezą np. goździki oraz ziele angielskie i anyżek. Przyprawy te można jednak pominąć lub zastąpić większą ilością innych przypraw, ale o tym za chwilę :)

Do ewentualnego zmielenia/rozdrobnienia przypraw można użyć: moździerz (dużo pracy, ale jest to możliwe); młynek do mielenia ziaren kawy lub większy młynek żarnowy do kawy; malakser ze specjalną nakładką do drobnego mielenia; młynek do przypraw.

Porada: Jeśli nie masz tak precyzyjnej wagi, to podane przeze mnie ilości przypraw możesz zamienić na łyżeczki. W ten sposób zachowasz proporcje przypraw. Ponieważ najmniejsza wartość wynosi 5 gramów a kolejne 10,15 oraz 40, to możemy bez problemu zamienić je np. na: 8 płaskich łyżeczek cynamonu; 3 płaskie łyżeczki imbiru; 2 płaskie łyżeczki kardamonu, czy też 1 płaską łyżeczkę pieprzu. 

Przyprawa do piernika, 1

Przyprawa do pierników skład

W przyprawie korzennej najwięcej powinno być cynamonu. U mnie na 105 gramów mieszanki, będzie to 40 gramów cynamonu. Możesz bez problemu kupić cynamon mielony lub też samodzielnie zmielić laski cynamonu.

Drugi w kolejności co do ilości jest imbir mielony, którego daję mniej, bo 15 gramów. Po 10 gramów przypada na gałkę, goździki i kardamon. Gałkę muszkatołową można śmiało kupić w formie już zmielonej. Zmielone ziarna kardamonu również są ogólnie dostępne. Gorzej może być z goździkami, które sprzedawane są przeważnie w całości. Trzeba je albo zmielić albo ewentualnie zastąpić mielonym anyżkiem lub kardamonem.

Po pięć gramów przypada na pieprz, anyżek, kolendrę i ziele angielskie. Pieprz i kolendrę dostaniesz w formie zmielonej, jednak z ziarnami anyżku oraz ziela angielskiego nie będzie już tak łatwo. Należy je zmielić samodzielnie lub też pominąć, albo zastąpić np. karobem lub większą ilością innych przypraw. Każda przyprawa ma swój niepowtarzalny smak i aromat, więc ciężko znaleźć idealne zastępstwo. Postaraj się zatem znaleźć te przyprawy i je zmielić. 

Porada: Czasem używam wyłącznie czarnego pieprzu a czasem mielę pieprz kolorowy. Taka mieszanka ma jeszcze więcej smaku i jest bardziej różnorodna. 

Na zdjęciu poniżej pokazuję większość przypraw. Wśród nich jest też wanilia, której nie wymieniłam w składnikach, ale zaraz o niej napiszę. 

Przyprawa do piernika, 2

Jeśli masz już zmielone wszystkie przyprawy, to zostaje już tylko umieszczenie ich w jednym pojemniku i dokładne wymieszanie. Przyprawy korzenne do pierników, pierniczków oraz innych ciast i deserów polecam trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub też zamykanym naczynku ceramicznym. Przyprawy przechowuj w ciemnej szafce. Najlepsza będzie jedna z kuchennych szafek na przyprawy. 

Wspomniałam też o lasce wanilii. Zdarza mi się bowiem dodawać taką zmieloną laskę do swojej mieszanki przypraw. Nie używam jednak "świeżej" laski wanilii. Najpierw wyjmuję z niej nasionka i umieszczam w cukrze. Wydrążoną laskę wanilii również "zanurzam" w cukrze. W ten sposób robię domowy cukier waniliowy. Po jakimś czasie taka wydrążona laska wanilii wysycha i robi się twarda. To taką laskę dzielę na mniejsze kawałki a następnie mielę na proszek i dodaję do mieszanki przypraw do pierników. 

Do gotowej mieszanki przypraw można też dodać kakao, karob lub też płatki nagietka. 
Przyprawa do piernika, 3

Kto tak jak ja zawsze ma pod ręką domową mieszankę przypraw do pierniczków?
Do czego najczęściej jej używacie?

Zapraszam też po mój przepis na najlepszy, pusztysty piernik przekładany powidłami.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (466 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przyprawa do piernika

Kiedyś w sklepach sprzedawana była tylko mieszanka przypraw korzennych o bardzo nieciekawym składzie. Była to przyprawa do piernika skład: mąka, cukier, cynamon, goździki. Był to zatem bardzo, bardzo słaby skład. Aż dziwiło mnie to, czemu producenci puszczają na rynek tak słabe produkty i nikt o tym nie mówi. Z biegiem lat rosła jednak świadomość i wiedza konsumenta. Ludzie zaczęli czytać etykiety i zwrócili uwagę na składniki sprzedawanego im produktu. Odzew był natychmiastowy. Na rynku zaczęły się pojawiać znacznie lepsze mieszanki przypraw. Dość dobre są mieszanki przypraw korzennych mniejszych manufaktur. Są to jednak dość drogie produkty, jak na ilość, którą można kupić. Nie wiemy też za dużo o faktycznych proporcjach składników oraz o ich świeżości.  Sama od lat szykuję swój domowy cukier waniliowy. U mnie w słoiku zawsze leży w szafce kuchennej domowa przyprawa do piernika. Przyszła więc pora, by pokazać Wam jak ja komponuję swoją przyprawę do pierników i nie tylko. Jest to bowiem nie tylko przyprawa do piernika, ale i przyprawa do pierników, czyli pierniczków, które kochają wszystkie dzieci. Moje pyszne pierniki bazują właśnie na tej przyprawie korzennej. Piernik świąteczny to kolejny przepis, do którego używam mojej przyprawy do pierników. Domowe ciasteczka korzenne też można przyprawić tę właśnie mieszanką. 

Przyprawy korzenne

Moja przyprawa do piernika nigdy nie jest dokładnie taka sama, ponieważ czasem używam do niej więcej cynamonu a czasem mniej. Zdarza mi się mielić tylko czarny pieprz a innym razem sięgam po mieszankę ziaren i mielę pieprz kolorowy. Tak więc moja przyprawa do pierników skład ma różny, ale w przepisie pokażę Wam moje ulubione i uniwersalne proporcje na przyprawy korzenne. Przyprawa do piernika składniki ma takie, że można się za głowę złapać. Niektórzy nie decydują się na to, by zrobić swoją przyprawę, ponieważ nie mają jak i czym zmielić przypraw. Okazuje się jednak, że można tego nawet uniknąć, ponieważ wiele przypraw da radę zakupić już w formie zmielonej a niektóre można ewentualnie pominąć. Bez problemu kupicie zatem mielony cynamon, imbir, gałkę, pieprz, kardamon oraz ewentualnie kolendrę. Bez reszty można się w ostateczności obyć. Czasem w mojej mieszance znajdzie się też kakao oraz karab, płatki nagietka lub też zmielona laska wanilii, którą trzymam wcześniej w cukrze. Taka laska, już bez nasionek, po czasie spędzonym w cukrze, robi się twarda i sucha i można ją bez problemu zmielić na aromatyczny proszek. W zanadrzu mam jeszcze wiele porad, więc zapraszam po przepis na przyprawę do piernika i nie tylko. Moja przyprawa korzenna sprawdzi się też świetnie przy przepisie na piernik staropolski