Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Ten przepis na cudowną szarlotkę z ogromną ilością jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki pochodzi z gór, a dokładnie z Tatr. Tak się zastanawiałam i myślę, że szarlotka jest tak wysoka właśnie na cześć pięknych gór ;-) Jak myślicie?

Za fantastyczny przepis dziękuję Hani z Zakopanego!

Miłośnikom dobrych jabłeczników polecam upiec jabłecznik z nutą cynamonu lub domową szarlotkę z kratką.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: duża blacha 30/40 cm

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej np. tortowej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%

Składniki na jabłkowe nadzienie

  • 1,5-2 kg jabłek - antonówki
  • łyżka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Forma do pieczenia - użyj dużej formy o wymiarach 30/40 cm - im wyższa, tym lepiej. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki zaś wysmaruj resztkami masła. 

Jakiej użyć mąki?
Ja zazwyczaj używam mieszanki dwóch mąk - tortowej oraz mąki pszennej krupczatki typ. 450. Można jednak użyć tylko mąki tortowej i też będzie super.

Jakich jabłek użyć?
Do tej szarlotki musisz użyć odmiany twardej i kwaśnej. Idealna będzie zatem szara reneta. Ciasto ze zdjęć zrobiłam używając tym razem antonówki więc te jabłka też dadzą radę. Inne odmiany mogą być zbyt mokre i zamienić się w trakcie pieczenia w rzadki mus. 

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Najwięcej pracy jest przy krojeniu kawałków jabłek w cienkie plasterki. Możesz zrobić to nożem, maszynką do mielenia ze specjalną nakładką, bądź specjalną tarką np. typu gilotyna. Postaraj się nie uszkodzić plastrów jabłka. Szara reneta oraz antonówka nie powinny puszczać soku (jeśli jakiś się pojawi, odlej go). 

Składniki na ciasto kruche zagnieć razem w sporej misce. Bardzo wskazane jest, by jajka, masło i śmietana wylądowały w misce prosto z lodówki. Ciasto wyrabiam ręcznie (mimo, że niepotrzebnie ocieplam je dłońmi.. po prostu to lubię), ale można też użyć do tego miksera. 1/3 ciasta odłóż zawiniętą w folię do zamrażarki, zaś 2/3 ciasta wyłóż na dno przygotowanej do wypieku formy. Ja najpierw rozwałkowuję masę, by łatwiej było mi wylepić nią dno formy. Spód piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra/dół).

szarlotka-tatrzanska-1

Po podpieczeniu spodu możesz od razu wyłożyć na niego plasterki jabłek. Ja nie dodaję do nich cukru, tylko posypuję warstwę jabłek cynamonem.

szarlotka-tatrzanska-2

Wyjmij kulę zamrożonej reszty ciasta. Ciasto zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną warstwę jabłek.

szarlotka-tatrzanska-3

Szarlotkę ponownie umieść w piekarniku. Tym raz już na 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni

szarlotka-tatrzanska-4

szarlotka-tatrzanska-5

Szarlotkę można wyjąć ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu. Przestudzoną koniecznie posyp cukrem pudrem. Jeśli nie zniknie tego samego dnia, szarlotkę tatrzańską trzymaj w lodówce.

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Karolina
2017-11-10 14:45
Nigdy takiej nie robiłam. Chyba wiem co upiekę w weekend ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 02:55
Karolino, gorąco zachęcam Cię do upieczenia tej szarlotki. Czekam również na zdjęcie Twojego wypieku.
user pic
agata nakonieczna
2017-11-10 23:04
Trzymaj kciuki jutro piekę😄😄😄😄
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 02:57
Trzymam mocno Agatko. Czekam na wieści.
user pic
ChilliBite.pl
2017-11-11 08:42
Aniu Droga, ten przepis pochodzi z mojego bloga i tak jak nazwa ciasta jest mojego autorstwa, zaś opublikowałam go 11 lat temu sieci i od tej pory krąży w przestrzeni internetu w wielu wersjach. Cieszę się, że i u Ciebie szarlotka tatrzańska cieszy się popularnością :) A tu oryginał i prawdziwa historia skąd zaczerpnelam inspirację wyglądu tej niezwykłej szarlotki: http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html Pozdrawiam ciepło Kasia z ChilliBite.pl P. S krupczatka sprawdza się lepiej niż mąka tortowa i nie trzeba podpiekać wcześniej spodu :)
user pic
irena
2017-11-11 17:31
Zawsze taką piekę .Jest super .polecam ,pozdrawiam .....
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 03:03
A jakiej mąki używasz do szarlotki tatrzańskiej? Ja lubię tortową, ale krupczatka, lub mieszanka pół na pół krupczatki z tortową też się super sprawdza.
user pic
Candy Pandas
2017-11-11 20:19
Dużo jabłek :D To jedno z naszych ulubionych ciast :D
user pic
Wiola
2017-11-12 02:49
Dzis zrobiłam, jest p-rze-py-sz-na! Dodałam od siebie troche żurawiny i orzechow włoskich, smak niebiański! Polecam!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-12 03:04
Wiolu, bardzo bardzo mi miło!! Orzechy i żurawina.. brzmi przepysznie. Czekam na zdjęcia ;-)
user pic
Mariusz Komorowski
2017-11-13 15:22
Co roku, po wyprawie w góry zjadam szarlotkę w tatrzańskim schronisku.Pora przyrządzić taką w domu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-14 09:57
Smacznego i udanego wypieku ;-)
user pic
roorza
2017-11-14 17:41
Aniu, piękna i dobra...szarlotko! Piekę kolejny raz. Fantastyczna i trwała jak Tatry ;) Dziękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-14 17:49
Bardzo proszę i cieszę, że przepis na szarlotkę tatrzańską tak przypadł Ci do gustu. Jeśli masz zdjecia, możesz je dodać w komentarzu ;-)
user pic
Kasia
2017-11-19 10:01
Dlaczego mi sie nie udała, zrobila sie twarda i sucha i cala sie skruszyla :( robilam jak w przepisie :(
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 13:27
Coś jednak było nie tak Kasiu.. jaki masz piekarnik?