Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Najlepszy przepis na szarotkę tatrzańską. Ta szarlotka z jabłkami znika z blaszki zanim zdąży całkiem przestygnąć! Przepis na cudowną szarlotkę z ogromną ilością jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki!

Szarlotka pochodzi z gór, a dokładnie z Tatr. Tak się zastanawiałam i myślę, że szarlotka jest tak wysoka właśnie na cześć pięknych gór. Jak myślicie? Za fantastyczny przepis dziękuję Hani z Zakopanego!
Miłośnikom dobrych jabłeczników polecam upiec jabłecznik z nutą cynamonu lub domową szarlotkę z kratką.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: duża blacha 30/40 cm

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej np. tortowej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%

Składniki na jabłkowe nadzienie

  • 1,5-2 kg jabłek - antonówki
  • łyżka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Forma do pieczenia - użyj dużej formy o wymiarach 30/40 cm - im wyższa, tym lepiej. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki zaś wysmaruj resztkami masła. 

Jakiej użyć mąki?
Ja zazwyczaj używam mieszanki dwóch mąk - tortowej oraz mąki pszennej krupczatki typ. 450. Można jednak użyć tylko mąki tortowej i też będzie super.

Jakich jabłek użyć do szarlotki?

Do tej szarlotki musisz użyć odmiany twardej i kwaśnej. Idealna będzie zatem szara reneta. Ciasto ze zdjęć zrobiłam używając tym razem antonówki więc te jabłka też dadzą radę. Inne odmiany mogą być zbyt mokre i zamienić się w trakcie pieczenia w rzadki mus. 

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Najwięcej pracy jest przy krojeniu kawałków jabłek w cienkie plasterki. Możesz zrobić to nożem, maszynką do mielenia ze specjalną nakładką, bądź specjalną tarką np. typu gilotyna. Postaraj się nie uszkodzić plastrów jabłka. Szara reneta oraz antonówka nie powinny puszczać soku (jeśli jakiś się pojawi, odlej go). 

Składniki na ciasto kruche zagnieć razem w sporej misce. Bardzo wskazane jest, by jajka, masło i śmietana wylądowały w misce prosto z lodówki. Ciasto wyrabiam ręcznie (mimo, że niepotrzebnie ocieplam je dłońmi.. po prostu to lubię), ale można też użyć do tego miksera. 1/3 ciasta odłóż zawiniętą w folię do zamrażarki, zaś 2/3 ciasta wyłóż na dno przygotowanej do wypieku formy. Ja najpierw rozwałkowuję masę, by łatwiej było mi wylepić nią dno formy. Spód piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra/dół).

Szarlotka tatrzańska, 1

Po podpieczeniu spodu możesz od razu wyłożyć na niego plasterki jabłek. Ja nie dodaję do nich cukru, tylko posypuję warstwę jabłek cynamonem.
Szarlotka tatrzańska, 2

Wyjmij kulę zamrożonej reszty ciasta. Ciasto zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną warstwę jabłek.
Szarlotka tatrzańska, 3

Szarlotkę ponownie umieść w piekarniku. Tym raz już na 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni. 
Szarlotka tatrzańska, 4

Szarlotka tatrzańska, 5

Szarlotkę można wyjąć ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu. Przestudzoną koniecznie posyp cukrem pudrem. Jeśli nie zniknie tego samego dnia, szarlotkę tatrzańską trzymaj zawiniętą luźno w papier w zacienionym miejscu. 
Gorąco polecam Ci też mój przepis na ciasto Salceson, czyli wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami!
Szarlotka tatrzańska, 6

Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (46 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-11-10 14:45
Nigdy takiej nie robiłam. Chyba wiem co upiekę w weekend ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 02:55
Karolino, gorąco zachęcam Cię do upieczenia tej szarlotki. Czekam również na zdjęcie Twojego wypieku.
2017-11-10 23:04
Trzymaj kciuki jutro piekę😄😄😄😄
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 02:57
Trzymam mocno Agatko. Czekam na wieści.
2017-11-11 08:42
Aniu Droga, ten przepis pochodzi z mojego bloga i tak jak nazwa ciasta jest mojego autorstwa, zaś opublikowałam go 11 lat temu sieci i od tej pory krąży w przestrzeni internetu w wielu wersjach. Cieszę się, że i u Ciebie szarlotka tatrzańska cieszy się popularnością :)
A tu oryginał i prawdziwa historia skąd zaczerpnelam inspirację wyglądu tej niezwykłej szarlotki:
http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html

Pozdrawiam ciepło
Kasia z ChilliBite.pl

P. S krupczatka sprawdza się lepiej niż mąka tortowa i nie trzeba podpiekać wcześniej spodu :)
2017-11-11 17:31
Zawsze taką piekę .Jest super .polecam ,pozdrawiam .....
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 03:03
A jakiej mąki używasz do szarlotki tatrzańskiej? Ja lubię tortową, ale krupczatka, lub mieszanka pół na pół krupczatki z tortową też się super sprawdza.
2017-11-11 20:19
Dużo jabłek :D To jedno z naszych ulubionych ciast :D
2017-11-12 02:49
Dzis zrobiłam, jest p-rze-py-sz-na!
Dodałam od siebie troche żurawiny i orzechow włoskich, smak niebiański!
Polecam!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 03:04
Wiolu, bardzo bardzo mi miło!! Orzechy i żurawina.. brzmi przepysznie. Czekam na zdjęcia ;-)
2017-11-13 15:22
Co roku, po wyprawie w góry zjadam szarlotkę w tatrzańskim schronisku.Pora przyrządzić taką w domu :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-14 09:57
Smacznego i udanego wypieku ;-)
2017-11-14 17:41
Aniu, piękna i dobra...szarlotko! Piekę kolejny raz. Fantastyczna i trwała jak Tatry ;) Dziękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-14 17:49
Bardzo proszę i cieszę, że przepis na szarlotkę tatrzańską tak przypadł Ci do gustu. Jeśli masz zdjecia, możesz je dodać w komentarzu ;-)
2017-11-19 10:01
Dlaczego mi sie nie udała, zrobila sie twarda i sucha i cala sie skruszyla :( robilam jak w przepisie :(
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 13:27
Coś jednak było nie tak Kasiu.. jaki masz piekarnik?
2017-11-23 15:19
piekłam niedawno taką:)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-23 15:32
Cudowna szarlotka Moniko.. prawię czuję jej zapach!
2017-12-31 21:34
Szarlotka pycha, jednak podczas pieczenia jabłka puściły trochę soku. Użyłam szarej renety i przy mieszaniu z cynamonem były suche. Nie umiejsza to jej smaku, ale może robiąc drugi raz coś poprawię
2018-02-19 13:42
Takiej jeszcze nie piekłam, a wygląda smakowicie! Muszę spróbować :)
2018-02-19 14:54
Słaby pomysł z trzymaniem upieczonego kruchego ciasta (tu w szarlotce) w lodówce. Tego się nie robi, gdyż upieczone ciasto kruche "nie lubi zimna".
2018-02-20 01:42
A kto Ci kazał upieczne kruche dac do lodowki
2018-02-21 14:07
Witam, zrobiłam sobie i koleżankom wielkiego smaka na szarlotkę tatrzańską, nawet wydrukowałam przepis dzieląc się z koleżankami ale nie jesteśmy w stanie wyczytać składników na to ciasto. Prosimy o szczegółowy przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-21 16:58
Agnieszko.. dziękuję, że napisałaś. Składniki już są widoczne🙂
2018-02-25 21:27
Szarlotka wyszła przepyszna .
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-26 09:33
Wierze Ci Kasiu! Twoja szarlotka tatrzańska wygląda bardzo apetycznie. Niesamowicie wyglądają te promienie słońca. Cudo ❤️❤️
2018-03-04 23:31
Lubię testować nowe przepisy i puszczać dalej w świat ... Szarlotka z przepisu Ani jest wyśmienita - smakuje obłędnie - kluczem jej super wyglądu jest sposób krojenia jabłek 👌... ja troszkę się spieszyłam i jabłka wrzuciłam do malaksera - wyszły dość cienkie plasterki, przez co ciasto jest nieco niższe ale to nie ma znaczenia ... cisto super - korzystać z przepisu można śmiało🍏😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-05 09:29
Dziękuję Madziu. Bardzo mi miło, że korzystasz z moich przepisów. Zaglądaj do mnie częściej 👌
2018-05-17 23:41
Przepis na 6+ jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-18 11:17
Dziękuję Agnieszko🌼 Jeśli lubisz jabłka to koniecznie zerknij też na mój przepis na racuchy z jabłkami Te placki są akurat bez drożdży 🍏

Najlepsza szarlotka przepis

Każdy lubi troszkę inną szarlotkę. Jedni wolą szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Inni szarlotkę z tartych jabłek. A jeszcze inni np. szarlotkę z całymi kawałkami jabłek, czyli bardziej jabłecznik w cieście ucieranym. Ja w szarlotce lubię, gdy jest góra jabłek, kruchy spód i kruszonka na górze! To taka jest właśnie moja szarlotka tatrzańska

Szarlotka z zakopanego przepis

Pyszna szarlotka z kawałkami jabłek, a raczej z plasterkami jabłek. Te szarlotkę na kruchym cieście można by przygotować też z tartymi jabłkami, jednak tak wysoka konstrukcja lepiej się trzyma, gdy cienkie plasterki jabłka zachodzą na siebie. Nie raz już słyszałam, że ktoś szuka przepisu na taką szarlotkę jak ze schroniska. Faktycznie, w schroniskach w górach jest ona często serwowana. Jeśli lubisz piec cista, to zachęcam Cię do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta i torty