Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska znika z blaszki zanim zdąży całkiem przestygnąć. Przepis na cudowną szarlotkę z ogromną ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki polecam każdemu miłośnikowi ciast kruchych z owocami.

Szarlotka pochodzi z gór, a dokładnie z Tatr. Tak się zastanawiałam i myślę, że szarlotka jest tak wysoka właśnie na cześć pięknych gór. Jak myślicie? Za fantastyczny przepis dziękuję Hani z Zakopanego!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 35 minut
Liczba porcji: duża blacha 30/40 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej np. tortowej (niecałe 2,5 szklanki)
  • 200 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%

Składniki na jabłkowe nadzienie

  • 1,5-2 kg jabłek - antonówki
  • łyżka cynamonu

Szarlotka tatrzańska

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia - użyj dużej formy o wymiarach 30/40 cm - im wyższa, tym lepiej. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki zaś wysmaruj resztkami masła. 

Jakiej użyć mąki?
Ja zazwyczaj używam mieszanki dwóch mąk - tortowej oraz mąki pszennej krupczatki typ. 450. Można jednak użyć tylko mąki tortowej i też będzie super.

Jakich jabłek użyć do szarlotki?
Do tej szarlotki musisz użyć odmiany twardej i kwaśnej. Idealna będzie zatem szara reneta. Ciasto ze zdjęć zrobiłam używając tym razem antonówki więc te jabłka też dadzą radę. Inne odmiany mogą być zbyt mokre i zamienić się w trakcie pieczenia w rzadki mus. 

Szarlotka tatrzańska, 1

Szarlotka na dużą blachę

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Najwięcej pracy jest przy krojeniu kawałków jabłek w cienkie plasterki. Możesz zrobić to nożem, maszynką do mielenia ze specjalną nakładką, bądź specjalną tarką np. typu gilotyna. Postaraj się nie uszkodzić plastrów jabłka. Szara reneta oraz antonówka nie powinny puszczać soku (jeśli jakiś się pojawi, odlej go). 

Składniki na ciasto kruche zagnieć razem w sporej misce. Bardzo wskazane jest, by jajka, masło i śmietana wylądowały w misce prosto z lodówki. Ciasto wyrabiam ręcznie (mimo, że niepotrzebnie ocieplam je dłońmi.. po prostu to lubię), ale można też użyć do tego miksera. 1/3 ciasta odłóż zawiniętą w folię do zamrażarki, zaś 2/3 ciasta wyłóż na dno przygotowanej do wypieku formy. Ja najpierw rozwałkowuję masę, by łatwiej było mi wylepić nią dno formy. Spód piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni (pieczenie góra/dół).

Szarlotka tatrzańska, 2

Po podpieczeniu spodu możesz od razu wyłożyć na niego plasterki jabłek. Ja nie dodaję do nich cukru, tylko posypuję warstwę jabłek cynamonem.
Szarlotka tatrzańska, 3

Wyjmij kulę zamrożonej reszty ciasta. Ciasto zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio na wyłożoną warstwę jabłek.
Szarlotka tatrzańska, 4

Szarlotkę ponownie umieść w piekarniku. Tym raz już na 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Szarlotka tatrzańska, 5

Szarlotkę można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Przestudzoną koniecznie posyp cukrem pudrem. Jeśli nie zniknie tego samego dnia, szarlotkę tatrzańską trzymaj zawiniętą luźno w papier w zacienionym miejscu. 

Sprawdź też o moje inne pomysły na szarlotki. Gorąco polecamy przepis szarlotka z budyniem czy szarlotka z bezą.

Wypróbuj też mój przepis na ciasto salceson, czyli wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami.

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3129 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szarlotka tatrzańska

Każdy lubi troszkę inną szarlotkę. Jedni wolą szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Inni szarlotkę z tartych jabłek. A jeszcze inni np. szarlotkę z całymi kawałkami jabłek, czyli bardziej jabłecznik w cieście ucieranym. Ja w szarlotce lubię, gdy jest góra jabłek, kruchy spód i kruszonka na górze! To taka jest właśnie moja szarlotka tatrzańska. Świetnym pomysłem na pyszną szarlotkę jest też bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka sypana

Szarlotka tatrzańska przepis

Pyszna szarlotka z kawałkami jabłek, a raczej z plasterkami jabłek. Te szarlotkę na kruchym cieście można by przygotować też z tartymi jabłkami, jednak tak wysoka konstrukcja lepiej się trzyma, gdy cienkie plasterki jabłka zachodzą na siebie. Nie raz już słyszałam, że ktoś szuka przepisu na taką szarlotkę jak ze schroniska. Faktycznie, w schroniskach w górach jest ona często serwowana. Jeśli lubisz piec cista, to zachęcam Cię do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta i torty. Zapraszam też po najlepszy przepis podstawowy - prosta szarlotka