Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szarlotka z lodami

Szarlotka z lodami

Szarlotka z lodami zajadana na ciepło, to deser wyjątkowy, przepyszny, ale i prosty do zrobienia. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na idealną do podania na ciepło szarlotkę. 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia ciasta: 1 godzina 5 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1700 g
W 100 g ciasta: Wartość energetyczna 210 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche [ więcej ]

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 1 małe jajko - około 50 g po rozbiciu
  • 100 g cukru pudru - około pół szklanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cynamonu - na spód

Składniki na tarte jabłka

  • 2 kg kwaśnych jabłek - najlepiej antonówka lub szara reneta
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g

Do podania

  • kilka gałek ulubionych lodów śmietankowych
  • bita śmietana - można pominąć

Szarlotka z lodami
Szarlotka z lodami, 1

Krok 1: Zagnieć ciasto

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche na szarlotkę na ciepło. W dużej misce umieść razem dwie szklanki mąki pszennej tortowej (320 gramów); jedno małe jajko, które może być wyjęte prosto z lodówki; 100 gramów cukru pudru; kostkę prawdziwego masła (200 gramów), którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki. Masło również możesz wyjąć prosto z lodówki. Na koniec jeszcze tylko płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Ja wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na całą godzinę. Jeśli ciasto lepi się do dłoni, to nie dokładaj mąki. Po schłodzeniu masło zawarte w cieście ponownie stwardnieje. 

Porady: Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Jeśli chcesz też użyć mąki krupczatki, to możesz dać np. 100 gramów krupczatki i 220 gramów tortowej.

Zagnieć ciasto

Krok 2: Obierz i zetrzyj jabłka

Ciasto się chłodzi, więc możesz w tym czasie przygotować sobie jabłka. Wybrałam antonówki, które uwielbiam w szalotkach. 2 kg antonówek to około 7-8 jabłek. Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki a następnie usuń gniazda nasienne. Antonówki zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łap porcję tartego jabłka i odciskaj sok (dość mocno). Możesz to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Ja odcisnęłam ze swoich jabłek aż 400 ml soku, a zostało mi 1100 gramów tartego jabłka. 

Porady: Ilość uzyskanej masy owocowej zależy też od tego, jak grubo obierasz jabłka oraz jak "dokładnie" usuwasz gniazda nasienne. Są dwie odmiany jabłek, które polecam gorąco i które sprawdzą Ci się w 100%. Antonówki oraz szara reneta. Są to kwaśne, twarde jabłka. Nie puszczają tak dużo soku a zachowują idealną strukturę i smak, który jest wręcz pożądany przy takim cieście jak szarlotka.

Obierz i zetrzyj jabłka

Krok 3: Dodaj proszek budyniowy

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z funkcją termoobiegu. 
Do startych i odciśniętych jabłek dodaj jedno opakowanie/saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (cały proszek). Bardzo dokładnie wymieszaj całość. 

Porada: Proszek budyniowy można zastąpić 40 gramami skrobi ziemniaczanej.

Dodaj proszek budyniowy

Krok 4: Wyłóż spód do formy

Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię, a ciasto podziel na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść na chwilę w zamrażalniku. (Odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch). Jeśli odłożysz ciasto do lodówki, to być może ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni szarlotki).

Tortownicę średnicy 24 cm lub formę o wymiarach maksymalnych 24 x 24 cm lub 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno oraz boki formy). Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki. Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy. Spód ciasta można ponakłuwać widelcem. Na koniec oprósz spód łyżką cynamonu.

Wyłóż spód do formy

Krok 5: Wyłóż jabłka i zetrzyj resztę ciasta

Od razu (bez podpiekania spodu) wyłóż przygotowane tarte jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko je uklep. Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj bezpośrednio na warstwę jabłek. Ciasto ścieraj na tarce, na dużych oczkach. 

Wyłóż jabłka i zetrzyj resztę ciasta

Krok 6: Upiecz i podawaj ciepłą

Formę z ciastem umieść na kratce, w nagrzanym piekarniku. Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 65 minut (lub nieco dłużej). Nie ustawiaj wyższej temperatury, ponieważ szarlotka potrzebuje się piec dłużej, ale w niższej temperaturze (175 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z funkcją termoobiegu). Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ją z piekarnika.

Po lekkim przestudzeniu wyjmij szarlotkę z formy i ewentualnie oprósz cukrem pudrem (może być też dobra przyprawa do szarlotki). Jeszcze ciepłą krój na kawałki i podawaj z gałką śmietankowych lodów (waniliowe lub inne ulubione). Lody można podawać albo na szarlotce albo obok na talerzu. Deser warto podawać również z bitą śmietaną. 

Upiecz i podawaj ciepłą

Szarlotka z lodami, 8

Do jednej doby szarlotkę można trzymać w chłodnej szafce kuchennej. Jeśli jednak ma być przechowywana dłużej, to zalecam umieścić ją w lodówce pod przykryciem. Świeżość zachowa przynajmniej przez cztery dni. Jeśli np. następnego dnia chcesz znowu podać ciasto na ciepło, to podgrzej kawałek szarlotki w przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Smacznego. 
Średnia 5.0 / 5 (30 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szarlotka z lodami

Jeśli szukasz pomysłu na coś naprawdę pysznego, co zaskoczy wszystkich gości, to szarlotka z lodami i bitą śmietaną będzie strzałem w dziesiątkę. To takie połączenie, które wywołuje uśmiech już od pierwszego kęsa. Wyobraź sobie, jak z piekarnika unosi się zapach pieczonych jabłek, cynamonu i delikatnego, kruchego ciasta. Ta szarlotka z lodami na ciepło to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nic nie może się równać z ciepłym kawałkiem szarlotki podanym z kulką ulubionych lodów, które powoli topnieją na ciepłym cieście. Dodaj do tego odrobinę bitej śmietany, a masz deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoją prostotą. Najpopularniejsza jest szarlotka z lodami waniliowymi, ale sama wolę podawać szarlotkę z lodami o innych smakach śmietankowych. Domowa szarlotka z lodami to idealny sposób, aby zakończyć niedzielny obiad w gronie rodziny lub zrobić wrażenie na przyjaciołach podczas kameralnego spotkania. Szarlotka z lodami na ciepło sprawdzi się doskonale w każdej porze roku. W zimowe wieczory zapewni poczucie przytulności, a latem doda orzeźwienia dzięki lodom. Jest świetnym pomysłem na deser na urodziny, przyjęcia czy święta. To taki rodzaj deseru, po który się sięga, kiedy szuka się czegoś prostego, ale pełnego smaku. Zaserwowanie szarlotki w ten sposób gwarantuje, że wszyscy będą prosić o dokładkę. Szarlotka z lodami jak podać? Wystarczy ukroić kawałek jeszcze ciepłej szarlotki i dać na nią lub obok gałkę lodów na bazie śmietanki. Do pełni szaleństwa można tez dołożyć porcję bitej śmietany. Polecam też upiec ucierane ciasto ze śliwkami. Na obiad polecam też krem z dyni który szykuje się błyskawicznie, bo nie pieczemy osobno dyni. Jesienny wypiek to również ciasto czekoladowe ze śliwkami.. przepyszne! Jesienią świetna też będzie domowa pasta z dyni na kanapki i nie tylko. Super jest też przepis na ciasto z dyni, które zawsze wychodzi, jest puszyste i wilgotne.