Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami

Prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami z dodatkiem marchewki i jabłka. Taka surówka pasuje do większości obiadów.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • pół główki sporej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • średnie jabłko
  • duża marchew
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • spora garść drobnych rodzynek
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Zdejmij pierwsze liście z kapusty (jeśli są ciemniejsze i przywiędnięte). Kapustę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Obierz również marchew i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą. Jeśli posiadasz temperówki lub karbowane obieraczki do warzyw, możesz ich użyć (do marchewki) by surówka wyglądała ciekawiej. 

Pietruszkę poszatkuj i dodaj do surówki z majonezem, jogurtem i rodzynkami. Całość dobrze wymieszaj. Sprawdź smak surówki. Sól dodajesz w zależności od potrzeb, ponieważ użyte jabłko zmienia smak surówki (słodkie lub kwaśne - oba będą idealne). Ja użyłam jabłka słodkiego i dodałam do surówki pół płaskiej łyżeczki soli. 

Surówka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach przechowywania w lodówce. 

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, 1
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, 2


Zobacz też mój przepis tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej. Polecam sprawdź również przepis surówka kopenhaska. Zdrowo i smacznie!

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (249 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami jest idealnym dodatkiem do większości polskich obiadów. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna w smaku i świetnie komponuje się z owocami i warzywami. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, dlatego też surówka z kapusty pekińskiej z majonezem i rodzynkami nie będzie ciężka. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i pora. Jeśli jednak zależy Ci na jeszcze delikatniejszej kompozycji smakowej, surówka z kapusty pekińskiej do obiadu bez majonezu również się uda. Wystarczy zastąpić go w przepisie większą ilością jogurtu naturalnego. Bardzo gorąco polecam też przy okazji przepis na pyszne, domowe Kimchi w wersji super prostej. 

Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami

Kapusta pekińska lubi towarzystwo warzyw i owoców. Surówka z kapusty świetnie smakuje z dodatkiem jabłka i marchewki. W tej wersji jest to surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami, które w tej surówce wyglądają i smakują cudownie. Gorąco polecam również najlepszą surówkę z białek kapusty -  przepis na surówkę Colesław. Zapraszam też po inspiracje i pomysły na szybki obiad. Oraz przepis na mizerię, czyli sałatka z ogórków zielonych ze śmietaną i koperkiem.