Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami
Prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami z dodatkiem marchewki i jabłka. Taka surówka pasuje do większości obiadów.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pół główki sporej kapusty pekińskiej lub jedna mała
- średnie jabłko
- duża marchew
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- spora garść drobnych rodzynek
- pół płaskiej łyżeczki soli
Zdejmij pierwsze liście z kapusty (jeśli są ciemniejsze i przywiędnięte). Kapustę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Obierz również marchew i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą. Jeśli posiadasz temperówki lub karbowane obieraczki do warzyw, możesz ich użyć (do marchewki) by surówka wyglądała ciekawiej.
Pietruszkę poszatkuj i dodaj do surówki z majonezem, jogurtem i rodzynkami. Całość dobrze wymieszaj. Sprawdź smak surówki. Sól dodajesz w zależności od potrzeb, ponieważ użyte jabłko zmienia smak surówki (słodkie lub kwaśne - oba będą idealne). Ja użyłam jabłka słodkiego i dodałam do surówki pół płaskiej łyżeczki soli.
Surówka najlepiej smakuje po 1-2 godzinach przechowywania w lodówce.
Zobacz też mój przepis tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej. Polecam sprawdź również przepis surówka kopenhaska. Zdrowo i smacznie!
Smacznego.