Uniwersalna surówka z ogórków
Ta surówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła.
Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-)
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie)
- 6 średnich rzodkiewek
- pół czerwonej cebuli
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 100 g śmietany 18 %
- sól i pieprz
Ogórki możesz albo obrać albo porządnie umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.
Wszystko zależy od tego jak są świeże i z jakiego źródła pochodzą. Jeśli masz własny ogródek, to aż grzechem byłoby je obierać ;-) Ja użyłam mandoliny. Jeśli jej nie masz możesz je pokroić na tarce z ukośnym ostrzem lub nożem. Ostrożnie odciśnij nadmiar wody, który wyciekł z ogórków. Odciśnięte plasterki rozłóż na talerzu.
To samo z rzodkiewką (jej już nie trzeba odciskać).
Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski/piórka. Kawałki powinny być widoczne. Rozłóż na talerzu.
Do śmietany dodaj drobno posiekany koperek i szczypiorek (odrobinę zostaw do posypania na koniec). Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zamieszaj i umieść kleksy śmietany na surówce.
Dodaj resztę szczypiorki i koperku. Posyp całość solą i pieprzem.

Bardzo dobrze pasują do tej surówki moje ulubione kopytka ziemniaczane.
Smacznego.