Uniwersalna surówka z ogórków

Uniwersalna surówka z ogórków

Ta surówka, to dla mnie symbol wiosny i lata. Pachnące, świeże ogórki i piękna rzodkiew.. koniecznie cieniutko pokrojone. Kleksy ze śmietany wymieszanej ze szczypiorkiem i koperkiem to zwieńczenie tego banalnie prostego, ale dzieła.

Tę surówkę możesz dodać do prawie każdego polskiego obiadu. Cudownie sprawdza się również do dań z grilla :-)

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 4

Składniki:
• 400 -500 g świeżych ogórków (u mnie 2 półdługie)
• 6 średnich rzodkiewek
• pół czerwonej cebuli
• pół pęczka koperku
• pół pęczka szczypiorku
• 100 g śmietany 18 %
• sól i pieprz


Ogórki możesz albo obrać albo porządnie umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką.

Wszystko zależy od tego jak są świeże i z jakiego źródła pochodzą. Jeśli masz własny ogródek, to aż grzechem byłoby je obierać ;-) Ja użyłam mandoliny. Jeśli jej nie masz możesz je pokroić na tarce z ukośnym ostrzem lub nożem. Ostrożnie odciśnij nadmiar wody, który wyciekł z ogórków. Odciśnięte plasterki rozłóż na talerzu.

To samo z rzodkiewką (jej już nie trzeba odciskać).
Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski/piórka. Kawałki powinny być widoczne. Rozłóż na talerzu.

Do śmietany dodaj drobno posiekany koperek i szczypiorek (odrobinę zostaw do posypania na koniec). Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zamieszaj i umieść kleksy śmietany na surówce.

Dodaj resztę szczypiorki i koperku. Posyp całość solą i pieprzem.
uniwersalna-surowka-z-ogorkow-1

Szczególnie polecam tę surówkę do:
- domowych frytek z patelni
- pieczonego schabu karkowego
tradycyjnych kopytek

A z czym Wy ją lubicie?

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-15 11:06
Bardzo lubimy takie surówki :)