Surówka kopenhaska
Super pyszna i bardzo zdrowa surówka kopenhaska, którą polecam jako dodatek do obiadu oraz wszelkich dań z grilla. Surówka ma wyjątkowo mało kalorii. Sprawdzony przepis!
- uniwersalna surówka do obiadu
- popularne i tanie składniki
- świetna na odchudzanie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 600 g surówki
Kaloryczność kcal: 47 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- pół główki sałaty lodowej - 170 g
- 3 średnie marchewki - 250 g
- 4 mniejsze ogórki konserwowe - 100 g
- 1 mała cebula - 50 g
- garść natki pietruszki
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Warzywa ważone były przed obraniem.
Kalorie policzone zostały ze składników podanych w przepisie.
Surówki są nieodłącznym elementem domowego obiadu. Uwielbiam szykować najróżniejsze surówki, które sprawiają, że obiad robi się bardziej kolorowy oraz znacznie zdrowszy. W surówkach i sałatkach niejednokrotnie udaje mi się "przemycić" mniej lubiane przez dzieci zioła oraz warzywa. Surówka kopenhaska jest świetna. W jej skład wchodzi wiele zdrowych warzyw. Odrobina musztardy i jogurtu naturalnego łączą wszystkie smaki.

Surówka kopenhaska
Wybierz średniej wielkości sałatę lodową. Sałata nie powinna być ciężka i ścisła. Pałowa sałaty to nie więcej niż 200 gramów. Zdejmij wierzchnie zemdlałe liście oraz odetnij niewielki głąb. Sałatę poszatkuj i umieść w misce. Jeśli nie masz sałaty lodowej, to w ostateczności możesz użyć kapustę pekińską.

Marchewki umyj i obierz. Odetnij końce i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Ogórki konserwowe obierz cienko (lub też nie obieraj). Odetnij im końce i zetrzyj na tarce, na takich samych oczkach jak marchew. Ogórki kiszone są dobrym zamiennikiem ogórków konserwowych. Ja jednak polecam konserwowe. Taka surówka bardziej mi smakuje.

Niewielką cebulę obierz i poszatkuj drobno. Możesz też użyć 2-3 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem. Natkę pietruszki przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ją ręcznikiem papierowym i również poszatkuj.

W małej miseczce umieść razem cztery łyżki jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego oraz dwie łyżki musztardy delikatesowej. Obierz średniej wielkości ząbek czosnku i przepuść przez praskę. Możesz też użyć płaską łyżeczkę czosnku suszonego. Wsyp po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.

Wszystkie składniki surówki umieść w jednej misce i wymieszaj dokładnie.

Gotową surówkę kopenhaską możesz podać od razu do obiadu. Warto jednak odłożyć ją do lodówki najprzyjemniej na 20 minut. Schłodzona smakuje jeszcze lepiej.

Zobacz też mój przepis na słodko: surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami.
Smacznego!
Inspiracja do przepisu pochodzi z Bloga Almanka.