Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną to idealna propozycja szybkiego śledzika na każdą okazję. Przepis jest super prosty, a przekąskę można jeść tego samego dnia lub trzymać w lodówce.

- dokładny opis wykonania 
- wiele porad i zamienników do składników
- można szykować nawet na 10 dni przed podaniem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas moczenia żurawiny: 30 minut
Liczba porcji: około 750 gramów

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 4-5 filetów śledziowych np. z oleju - około 400 g
  • 1 średnia cebula - około 120 g
  • 100 g żurawiny suszonej - 2 średnie garście
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego - około 190 ml
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
  • zioła i przyprawy: 3 listki laurowe; 3 goździki; 4 ziarna ziela angielskiego; pół łyżeczki ziaren pieprzu

Śledzie z żurawiną

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 750 gramów sałatki śledzi z żurawiną suszoną i cebulką. 

Przed szykowaniem przekąski zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. pora lub czerwoną cebulę. 

Śledzie z żurawiną, 1

Śledzie z żurawiną przepis

Najlepsze sałatki śledziowe wychodzą zazwyczaj z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup matiasów jest dość trudny, ponieważ są one bardzo drogie i ciężko trafić na nie w lokalnych sklepach. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki, z octu lub też z oleju. Sama użyłam tym razem filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Cztery filety śledziowe ważyły łącznie 400 gramów. Osuszyłam je ręcznikiem papierowym i pokroiłam na kawałki nie szersze niż 1,5 cm. Śledzie ze słonej zalewy zalecam moczyć wcześniej w zimnej wodzie i sprawdzać, czy są już idealnie słone (czyli nie za słone). Śledzie z octu tylko osusz lekko ręcznikiem papierowym.

W naczyniu (u mnie szklany garnuszek, ale może być też duży słoik) umieść pokrojone śledzie oraz przyprawy: 3 listki laurowe; 3 całe goździki; 4 ziarna ziela angielskiego; pół łyżeczki ziaren pieprzu - u mnie kolorowy. Wlej też łyżkę octu spirytusowego (ocet pomijasz jeśli użyte były śledzie z octu). 

Porada: Zamiast ziaren pieprzu można dać 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego. Można też śmiało pominąć goździki i dać mniej listków laurowych oraz ziaren ziela.

Śledzie z żurawiną, 2

Sporą cebulę (może być też czerwona) obierz i pokrój w cienkie piórka. Kawałki cebuli umieść w sitku. Trzymając sitko nad zlewem przelej cebulę wrzątkiem z czajnika. Potrząśnij durszlakiem, by pozbyć się wody i przyspieszyć chłodzenie cebuli.

Porada: Cebulę można zamienić na 20 cm pora - biała cześć. Z pora zdejmij jedną warstwę (ten najtwardszy kubraczek). Przepłucz i pokrój w poprzek włókien na cienkie krążki. Umieść na sitku lub cedzaku i przepłucz wrzątkiem nad zlewem. Im więcej wody wylejesz, tym por będzie miał słabszą moc - będzie delikatniejszy. Jeśli Twoje śledzie są bardzo delikatne, to nie przelewaj pora wrzątkiem. Ważne, by sałatka miała wyrazisty smak.

Śledzie z żurawiną, 3

Około 100 gramów suszonej w całości żurawiny (dwie średnie garście) lub trochę mniej, umieść w misce i zalej wrzątkiem. Miseczkę odstaw na 30 minut. W tym czasie żurawina ładnie zmięknie. Po tym czasie wylej wodę i dobrze odcedź suszone owoce. 
Śledzie z żurawiną, 4

Do naczynia ze śledziami i przyprawami dodaj sparzoną i przestudzoną cebulę oraz namoczone i osuszone owoce suszonej żurawiny. Całość polej olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Może być też delikatniejsza oliwa. Użyłam około 3/4 szklanki oleju, ale można dać go też trochę mniej. 

Porada: Do tego śledzika sprawdzi się też dodatek natki pietruszki. 
Śledzie z żurawiną, 5

Całość delikatnie wymieszaj. Śledzie z żurawiną trzymaj np. w zakręconym słoiku. Idealne do zjedzenia są już po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, ale można je tak trzymać nawet 10 dni. 
Śledzie z żurawiną, 6

Śledzie z żurawiną, 7

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (318 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledzie z żurawiną

Śledź jest najczęściej wybieraną przez Polaków rybą. Śledzie smażone, w oleju czy marynowane w occie - coś pysznego! Ze śledziami można zrobić dziesiątki sałatek i przystawek, które zazwyczaj szykuje się błyskawicznie. Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną jest idealną propozycją na wszelkie imprezy oraz Święta. Słodko kwaśna żurawina idealnie pasuje do śledzia. Na śledzie z żurawiną przepisy są różne, dlatego też warto wybrać taki, który najbardziej nam odpowiada. Mój śledź z żurawiną przepis zaweira cebulę krojoną w piórka, którą wcześniej sparza się wrzątkiem. Rewelacyjne wyjdą też śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą albo też przepis na śledzie z żurawiną i porem. Takie sledzie z zurawina można jeść od razu po przyrządzeniu, bądź trzymać w słoiku, w lodówce nawet 10 dni. Koniecznie sprawdź też jak zrobić pyszne śledzie z rodzynkami

Śledź z żurawiną

Domowa sałatka śledziowa z żurawiną sprawdzi się idealnie na Świątecznym stole oraz na Sylwestra. Takie śledzie z żurawiną szykuje się niezwykle błyskawicznie. Będą super jako szybka przekąska na stół, a do tego jest to bardzo ciekawa wersja podania śledzi. Używam żurawiny suszonej w całości i zazwyczaj zalewam ją wrzątkiem, by ładnie napuchła i szybciej zmiękła. Śledź z żurawiną należy do śledziowych przekąsek, które budzą zainteresowanie, ponieważ w składnikach jest żurawina. Zazwyczaj znamy przepis na śledzie po kaszubsku lub tatar ze śledzia. Ciekawym przepisem jest sałatka śledziowa z buraczkami. Natomiast z tradycyjnych sałatek koniecznie wypróbuj coś pysznego, a jest to sałatka śledziowa. Swoje śledzie z żurawiną szykuję zazwyczaj na kilka dni przed Świętami, by zaoszczędzić maksymalnie dużo czasu i zająć się potem tylko tymi daniami, które wymagają szykowania na świeżo. Śledzie z żurawiną można zrobić ze śledzi z oleju, które wystarczy tylko osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledź z żurawiną ze śledzia z octu nie wymaga już dodawania octu do słoika. Śledzie ze słonej zalewy trzeba już moczyć w zimnej wodzie, by otrzymać idealnie słonego śledzia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z żurawiną i życzę smacznego.