Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną

Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję.

Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również po prostu piękna :-)

Z szybkich dań ze śledziem z zalewy lub oleju polecam również:
sałatka śledziowa z jabłkiem i porem
sałatka śledziowa z ziemniakami
sałatka śledziowa z suszonym pomidorem

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 600 gramów

Składniki:
  • 400 g śledzi z zalewy octowej
  • kawałek pora - odcinek 20 cm
  • 100 g żurawiny suszonej Bakalland
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • garść natki pietruszki
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Wybierz dobrej jakości śledzie z zalewy. Jeśli kupujesz śledzie w słoiku, będą to standardowo 2 słoiki po 400 gramów (połowa to cebula i zalewa). Wyjmij same śledzie i pokrój na kawałki długości do 2 cm. Umieść je w szklanym naczyniu, w którym będzie Ci wygodnie mieszać sałatkę.

Z pora zdejmij jedną warstwę (ten najtwardszy kubraczek). Przepłucz i pokrój w poprzek włókien na cienkie krążki. Umieść na sitku lub cedzaku i przepłucz wrzątkiem nad zlewem. Im więcej wody wylejesz, tym por będzie miał słabszą moc - będzie delikatniejszy. Pora dodaj do śledzi. Jeśli Twoje śledzie są bardzo delikatne, to nie przelewaj pora wrzątkiem. Ważne, by sałatka miała wyrazisty smak.

Do naczynia ze śledziem i porem dodaj małe opakowanie żurawiny Bakalland - 100 gramów. Dodaj również posiekaną natkę pietruszki, olej roślinny (u mnie z pestek winogron) oraz szczyptę pieprzu. Całość dobrze wymieszaj.

Sałatkę przykryj folią lub przenieś do większego słoika. W lodówce sałatkę śledziową można przechowywać do 10 dni. 

sledzie-z-zurawina-1

sledzie-z-zurawina-2

Smacznego :-)
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 5.0 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Śledzie z żurawiną i porem

Śledź jest najczęściej wybieraną przez Polaków rybą. Śledzie smażone, w oleju czy marynowane w occie - coś pysznego! Ze śledziami można zrobić dziesiątki sałatek i przystawek, które zazwyczaj szykuje się błyskawicznie. Sałatka śledziowa z suszoną żurawiną jest idealną propozycją na wszelkie imprezy oraz Święta. Słodko kwaśna żurawina idealnie pasuje do śledzia. W przepisie smak zaostrza por, zaś olej łączy całość. Taką sałatkę śledziową można jeść od razu po przyrządzeniu, bądź trzymać w słoiku, w lodówce nawet 10 dni. 

Śledzie marynowane z żurawiną

Jeżeli lubisz eksperymentować to ciekawym pomysłem będzie dodanie jeszcze rodzynek. Śledź z żurawiną i rodzynkami będzie wówczas delikatniejszy i słodszy.