Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Zapraszam po super pyszne risotto z kurczakiem i kolorową papryką. Przepis na risotto z warzywami będzie świetnym pomysłem na obiad. Jest proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Możesz je robić przez cały rok.

- świetny pomysł na danie z ryżem
- szybko, pysznie i bardzo kolorowo
- to risotto polecam pakować do pracy

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • Połowa porcji risotto - około 600 g
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - do 500 g
  • 3 kolorowe papryki - do 600 g
  • pół szklanki bulionu - 125 ml
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • przyprawy: po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, spora szczypta pieprzu

Risotto z kurczakiem i warzywami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników wychodzi ponad 1400 gramów risotto z kurczakiem. Będzie to zatem około 4 -6 porcji. 

Risotto z kurczakiem szykuje się niezwykle szybko. Potrzebujesz tylko wcześniej zrobić klasyczne risotto. Polecam połowę porcji zjeść na gorąco jako osobny posiłek, zaś połowę, czyli około 600 gramów odłożyć sobie do lodówki, na drugi dzień. Odłożoną połowę porcji klasycznego risotto polecam wykorzystać własnie do tego risotto z kurczakiem i kolorową papryką.

Risotto z kurczakiem, 1

Risotto z kurczakiem

Do skomponowania tego dania potrzebujesz połowę porcji z przepisu na klasyczne risotto. Tak więc około 600 gramów gotowego risotto odłóż do osobnej miski.

Risotto z kurczakiem, 2

Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj przyprawy: po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, spora szczypta pieprzu. Całość wymieszaj.
Risotto z kurczakiem, 3

Trzy średniej wielkości papryki umyj dokładnie i oczyść z gniazd nasiennych. Polecam sięgnąć po papryki: żółta, zielona, czerwona. Danie będzie bardziej kolorowe i super apetyczne. Kawałki papryk pokrój w kostkę nie większą niż 2 cm. 
Risotto z kurczakiem, 4

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż pokrojoną paprykę. Paprykę podsmażaj na średniej mocy palnika nie dłużej niż siedem minut. Na patelnię dodaj też kurczaka w przyprawach. Całość wymieszaj i smaż tak bez przykrywki przez 10 minut.
Risotto z kurczakiem, 5

Po tym czasie na patelnię wlej też pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego. Ponownie wszytko wymieszaj. Kurczak powinien być już gotowy (dosmażony będzie jednolicie biały w środku). Dodaj wcześniej przygotowane 600 gramów risotto klasycznego. Wszystko razem wymieszaj i wyłącz po dwóch minutach podgrzewania. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj trochę soli. 

Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj od razu po zrobieniu. Porcje dania możesz posypać tartym parmezanem. Do tego risotto z kurczakiem pasują też świeże zioła, takie jak bazylia lub natka pietruszki. 
Risotto z kurczakiem, 6

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1113 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Risotto z kurczakiem

Bardzo lubię ryż i dania z ryżem. Zazwyczaj robię dużą a nawet podwójną porcję klasycznego risotto. Takie risotto dzielę na kilka porcji i każdą z nich podaję inaczej. Uwielbiam szykować risotto z kurczakiem i warzywami i to je najczęściej robię na obiad. Mój przepis na risotto z kurczakiem jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Aby było pięknie kolorowo i pysznie robię zazwyczaj risotto z kurczakiem i papryką kolorową. Łączę wówczas ze sobą przynajmniej dwa kolory papryki. Do takiego risotto z kurczakiem zawsze też obowiązkowo dodaję bulion. Może to być bulion warzywny lub też drobiowy. Super jest ugotować wcześniej cały garnek rosołu i podzielić go sobie na porcje. Nie polecam używać kostek rosołowych. A już z pewnością tych najtańszych. Zrobienie bulionu domowego jest bardzo ekonomiczne i opłacalne. Możesz go bowiem użyć nie tylko do risotto z kurczakiem i warzywami, ale i podać z makaronem lub dodać do sosu mięsnego. Takie buliony to też rewelacyjna baza pod inne znane i lubiane zupy. Koniecznie sprawdź też mój przepis na pyszny dodatek - polenta idealna. Bardzo gorąco polecam Ci też przepis na risotto bez mięsa, czyli idealnie jesienne risotto z grzybami leśnymi. Zapraszam również po super przepis na pyszne kołduny z mięsem wołowym lub mieszanym. Rewelacyjny jest również kapsalon podany na super sposób. 

Risotto z kurczaka

Moja wersja risotto z kurczakiem przepis, który zazwyczaj szykuję na piersi z kurczaka lub też na polędwiczkach z piersi z kurczaka. Takie polędwiczki są jeszcze delikatniejsze. Różne są przepisy na risotto z kurczakiem. Można bowiem oprócz kurczaka dodać tez bardzo dużo innych pysznych dodatków. Mowa tu oczywiście głównie o wybranych do risotto z kurczakiem warzywach. Zalecam jednak umiar. Risotto z kurczakiem i warzywami to nie jest leczo, do którego dajemy naprawdę dużo różnych warzyw i przypraw. Zatem mój przepis na risotto z kurczaka nie jest naładowany produktami. Uważam bowiem, że smak risotto ma być wyczuwalny a nie tylko marginalny. Jak zatem wygląda moje risotto z kurczaka przepis idealny... Wystarczy przygotować bazę a potem już idzie super szybko i prosto. Jak zrobić risotto z kurczakiem? Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na risotto z kurczakiem z dodatkiem kolorowych warzyw. Zapraszam też do sprawdzenia innych moich przepisów. Mój Blog Kulinarny to spis setki sprawdzonych przepisów kulinarnych. Wszystkie przepisy są bardzo dokładne. Krok po kroku opisuję w nich jak zrobić każde danie, deser, czy koktajl. Zapraszam.