Risotto z kurczakiem
Zapraszam po super pyszne risotto z kurczakiem i kolorową papryką. Przepis na risotto z warzywami będzie świetnym pomysłem na obiad. Jest proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Możesz je robić przez cały rok.
- świetny pomysł na danie z ryżem
- szybko, pysznie i bardzo kolorowo
- to risotto polecam pakować do pracy
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: około 1400 g dania
Kaloryczność kcal: 170 w 100 g
Dieta: bezglutenowa
- Połowa porcji risotto - około 600 g
- 1 podwójna pierś z kurczaka - do 500 g
- 3 kolorowe papryki - do 600 g
- pół szklanki bulionu - 125 ml
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- przyprawy: po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, spora szczypta pieprzu
Risotto z kurczakiem i warzywami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi ponad 1400 gramów risotto z kurczakiem. Będzie to zatem około 4 -6 porcji.
Risotto z kurczakiem szykuje się niezwykle szybko. Potrzebujesz tylko wcześniej zrobić klasyczne risotto. Polecam połowę porcji zjeść na gorąco jako osobny posiłek, zaś połowę, czyli około 600 gramów odłożyć sobie do lodówki, na drugi dzień. Odłożoną połowę porcji klasycznego risotto polecam wykorzystać własnie do tego risotto z kurczakiem i kolorową papryką.

Risotto z kurczakiem
Do skomponowania tego dania potrzebujesz połowę porcji z przepisu na klasyczne risotto. Tak więc około 600 gramów gotowego risotto odłóż do osobnej miski.

Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2 cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj przyprawy: po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, spora szczypta pieprzu. Całość wymieszaj.

Trzy średniej wielkości papryki umyj dokładnie i oczyść z gniazd nasiennych. Polecam sięgnąć po papryki: żółta, zielona, czerwona. Danie będzie bardziej kolorowe i super apetyczne. Kawałki papryk pokrój w kostkę nie większą niż 2 cm.

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż pokrojoną paprykę. Paprykę podsmażaj na średniej mocy palnika nie dłużej niż siedem minut. Na patelnię dodaj też kurczaka w przyprawach. Całość wymieszaj i smaż tak bez przykrywki przez 10 minut.

Po tym czasie na patelnię wlej też pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego. Ponownie wszytko wymieszaj. Kurczak powinien być już gotowy (dosmażony będzie jednolicie biały w środku). Dodaj wcześniej przygotowane 600 gramów risotto klasycznego. Wszystko razem wymieszaj i wyłącz po dwóch minutach podgrzewania. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj trochę soli.
Risotto z kurczakiem i warzywami podawaj od razu po zrobieniu. Porcje dania możesz posypać tartym parmezanem. Do tego risotto z kurczakiem pasują też świeże zioła, takie jak bazylia lub natka pietruszki.

Smacznego!