Nuggetsy
Chrupiąca panierka i soczysty kurczak w środku. Takie powinny być domowe nuggetsy. Będą takie, jeśli podążysz za tym prostym i szybkim przepisem. Takie paluszki z kurczaka w panierce polecam szykować dzieciom. To najlepszy u szybki pomysł na prosty obiad.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 6 minut
Liczba porcji: około 18 sztuk
Składniki
- 500 g udźca z kurczaka po oczyszczeniu - nie piersi!
- 2 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Do nuggetsów najlepsze jest mięso z udźca, nie pierś. Udźce (około 4 sztuk) umyj, zdejmij skórę, odetnij kości i tłuszcz. Pokrój na paski tej samej wielkości.
Przepis na nuggetsy
Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i wymieszaj na kogel mogel jajko z solą i papryką, do trzeciej wsyp bułkę tartą. Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem. Wlej olej w takiej ilości, by przykrył całe dno. Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż po 3 minuty z obu stron na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni kładź je najpierw na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z warzywami, ziemniakami, kaszą, czy ryżem.
Nuggetsy przewracaj na drugą stronę i zdejmuj przy pomocy szczypiec, nie nakłuwaj ich widelcem.
Gotowe nuggetsy podgrzewaj w razie potrzeby w piekarniku lub na suchej patelni - nie w mikrofalówce.
Na patelnię kładź razem zbliżone wielkością i grubością nuggetsy, by usmażyły się w takim samym czasie.
Polecam też wypróbuj mój przepis na panierkę - panierka kfc.
Smacznego.