Prawdziwe domowe nuggetsy z kurczaka

Prawdziwe domowe nuggetsy z kurczaka

Chrupiąca panierka i soczysty kurczak w środku.. takie powinny być nuggetsy. Będą takie, jeśli podążysz za tym przepisem ;-)

Ilość nuggetsów: około 18 sztuk

Składniki:
• 500 g udźca z kurczaka po oczyszczeniu - nie piersi!
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
• 6 łyżek bułki tartej
• łyżeczka słodkiej papryki
• pół łyżeczki soli
• olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Do nuggetsów najlepsze jest mięso z udźca, nie pierś. Udźce (około 4 sztuk) umyj, zdejmij skórę, odetnij kości i tłuszcz. Pokrój na paski tej samej wielkości.

Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej wbij i wymieszaj na kogel mogel jajko z solą i papryką, do trzeciej wsyp bułkę tartą.

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem. Wlej olej w takiej ilości, by przykrył całe dno.

Kawałki kurczaka obtaczaj kolejno w mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż po 3 minuty z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni kładź je najpierw na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z warzywami, ziemniakami, kaszą, czy ryżem.

prawdziwe-domowe-nuggetsy-z-kurczaka-1

prawdziwe-domowe-nuggetsy-z-kurczaka-2

Kilka rad:
Nuggetsy przewracaj na drugą stronę i zdejmuj przy pomocy szczypiec, nie nakłuwaj ich widelcem.
Gotowe nuggetsy podgrzewaj w razie potrzeby w piekarniku lub na suchej patelni - nie w mikrofalówce.
Na patelnię kładź razem zbliżone wielkością i grubością nuggetsy, by usmażyły się w takim samym czasie.

Daj znać, czy masz ochotę na takie paluszki mięsne.
A może zrobisz je dla swoich Dzieci?
Moje je uwielbiają!

Ania

Średnia 4.6 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Magdalena, ZebraVPaski
2016-01-22 12:56
No to mnie zaskoczyłaś Ania - ja zawsze nuggetsy robię z piersi, chyba następnym razem zrobię z udeczek :) Mój synek je uwielbia!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-22 13:31
Spróbuj koniecznie.. są nieporównywalnie lepsze :-)
user pic
Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl
2016-01-22 13:03
Przepis zapisany :) Do wypróbowania w weekend :)
user pic
Kasia - A nuż szydełko
2016-01-22 13:49
Wyglądają naprawdę przepysznie! Dobrze wiedzieć, że piersi nie są do nich najlepsze, ja na pewno bym sięgnęła właśnie po nie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-22 17:54
Tak, spróbuj a poczujesz różnicę.. będą bardziej soczyste.
user pic
Piotr
2016-01-22 19:44
Jadłem takie właśnie z udek, są soczyste, mięciutki, dużo smaczniejsze niż z piersi, są pyszne
user pic
Karolina Gie
2016-01-23 15:59
wyglądają przepysznie :)
user pic
ola
2016-12-28 21:24
hejka powiedzcie mi jeszcze jak podgrzac w piekarniku ile stopni i wogule to wypróbuje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-29 10:44
Olu, nuggetsy najlepiej podgrzewać właśnie w piekarniku na środkowej półce 160 stopni przez 10 minut, lub na wyższej półce z grzałką od góry na małej mocy przez 5-10 minut.
user pic
Gość
2017-10-02 22:31
160 stopni z termoobiegiem czy bez?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-03 09:15
Bez termoobiegu.