Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos chrzanowy na zimno

Sos chrzanowy na zimno

Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno. Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc. 

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 270 g sosu

Kaloryczność kcal: 280 w 100 gramach [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 3 łyżki chrzanu - 50 g
  • 5 łyżek majonezu - 100 g
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Sos chrzanowy na zimno
Sos chrzanowy na zimno, 1

Krok 1: Połącz majonez i chrzan

W miseczce oprócz dwóch łyżek chrzanu tartego umieść też 5 łyżek dobrej jakości majonezu. Polecam majonez Kielecki. 

Porada: Do zrobienia sosu wybierz chrzan, który będzie miał jak najwięcej tartego korzenia chrzanu w składzie. Najlepszy będzie chrzan z minimum 70 % tartego chrzanu.

Połącz majonez i chrzan

Krok 2: Dodaj resztę składników

Dodaj też jogurt naturalny oraz wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj sos chrzanowy. Sos chrzanowy gotowy jest w niecałe 5 minut! Zrobisz go nawet szybciej, niż ugotujesz jajka na twardo.

Dodaj resztę składników

U mnie na talerzu gotowy sos chrzanowy podany z polówkami jajek ugotowanymi na twardo. Sos chrzanowy z jajkiem udekorowałam świeżym tymiankiem i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. 

Sos chrzanowy na zimno, 4

Koniecznie zobacz też mój przepis na domowy sos pieczarkowy.. wspaniały! Nie można też pominąć czegoś dla miłośników czosnku i pizzy. Sos czosnkowy do pizzy, to jeden z hitów mojego Bloga kulinarnego.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (637 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos chrzanowy na zimno

Bardzo szybki do zrobienia i super smaczny domowy sos chrzanowy. Taki sos chrzanowy szykuję w niecałe pięć minut. To najlepszy sos chrzanowy na zimno do obiadu. Jest wspaniały do karkówki. Mój sos chrzanowy na zimno do ryby to strzał w dziesiątkę. Pasuje zarówno do łososia smażonego lub pieczonego, jak i do dorsza lub tilapii. Polecam Ci też mój przepis na pasztet wielkanocny, który smakuje wspaniale podany z tym właśnie sosem chrzanowym. Ten prosty sos chrzanowy na zimno szykuję zawsze z dobrej jakości majonezem. Nie dodaję też śmietany, ponieważ majonez i jogurt są wystarczające do takiego sosu. Sos chrzanowy bez śmietany, ale z sokiem z cytryny. Do czego jest najlepszy? Mój sos chrzanowy z jajkiem smakuje rewelacyjnie! Zapraszam też po inne mój przepis na sos tatarski oraz inne świetne przepisy kulinarne