Sos chrzanowy
Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno. Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc.
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 270 g sosu
Kaloryczność kcal: 280 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 3 łyżki chrzanu - 50 g
- 5 łyżek majonezu - 100 g
- 8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Dla ułatwienia, proporcje do zrobienia sosu chrzanowego podałam w łyżkach oraz w gramach. Do zrobienia sosu wybierz chrzan, który będzie miał jak najwięcej tartego korzenia chrzanu w składzie. Najlepszy będzie chrzan z minimum 70 % tartego chrzanu.

Jak zrobić sos chrzanowy
W miseczce oprócz dwóch łyżek chrzanu tartego umieść też 5 łyżek dobrej jakości majonezu. Polecam majonez Kielecki.

Dodaj też jogurt naturalny oraz wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj sos chrzanowy. Sos chrzanowy gotowy jest w niecałe 5 minut! Zrobisz go nawet szybciej, niż ugotujesz jajka na twardo.
U mnie na talerzu gotowy sos chrzanowy podany z polówkami jajek ugotowanymi na twardo. Sos chrzanowy z jajkiem udekorowałam świeżym tymiankiem i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem.

Koniecznie zobacz też mój przepis na domowy sos pieczarkowy.. wspaniały! Nie można też pominąć czegoś dla miłośników czosnku i pizzy. Sos czosnkowy do pizzy, to jeden z hitów mojego Bloga kulinarnego.
Smacznego!