Sos Aioli
Domowy sos Aioli to wyrazisty dodatek, który może przemienić zwyczajne danie w prawdziwą śródziemnomorską uczta. Zapraszam po przepis na wersję klasyczną oraz na sos na szybko.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 200 g sosu z majonezem
Kaloryczność kcal: 50 w 10 g sosu
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sos Aioli tradycyjny [ więcej ]
- 1 szklanka wysokiej jakości oliwy z oliwek - około 240 ml
- 6 ząbki czosnku - około 30 g
- spora szczypta soli - do połowy płaskiej łyżeczki
- ewentualnie: żółtko jajka i sok z cytryny
Składniki na sos Aioli z majonezem
- 150 g ulubionego majonezu - około pół szklanki
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 6 ząbków czosnku - około 30 g
- 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Sos Aioli
Podaję przepis na wersję z majonezem:
Sześć ząbków czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce z najmniejszymi oczkami (ewentualnie użyj moździerza). Do czosnku wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zamieszaj całość i ostaw na bok, na około 20 minut.
W większej misce umieść 150 gramów ulubionego, wysokiej jakości majonezu (może być domowy majonez). Używając metalowego, drobnego sitka lub też ściereczki muślinowej, odciśnij sam sok z mieszanki czosnku i soku z cytryny. Postaraj się bardzo dobrze odcisnąć cały sok, by zostawić tylko suche resztki po czosnku, których nie dajemy do sosu. Do miski wlej też łyżkę oliwy i dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Całość wymieszaj dokładnie i sprawdź smak sosu. W razie potrzeby dodaj np. więcej soli.
Porada: Czosnku, który Ci został po odciśnięciu nie wyrzucaj. Sprawdzi się np. jako dodatek do gulaszu. Możesz też zalać go ciepłą wodą i dodać miód. Powstanie zdrowy napój na odporność.
Sos Aioli jest bardzo uniwersalny i może towarzyszyć wielu różnym potrawom. U mnie były to domowe frytki z batatów i zwykłych ziemniaków. Będzie świetny jako dodatek do: grillowanych warzyw oraz kurczaka lub cielęciny; chrupiącego pieczywa i kanapek w stylu burgerów; smażonych ryb i owoców morza; surowych warzyw, w stylu przystawki warzywnej; sałatek; tapas.
Sos Aioli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce i wykorzystać go w ciągu 2-3 dni od przygotowania. Ważne jest, aby nie pozostawiać sosu w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny, szczególnie w ciepłych warunkach. Przed ponownym użyciem polecam dobrze wymieszać sos, ponieważ składniki mogą się rozwarstwić.
Podaję przepis na sos Aioli tradycyjny:
Zacznij od utarcia obranych ząbków czosnku razem z solą - najlepiej w moździerzu. Ucieraj całość, aż powstanie gładka pasta. Aby uzyskać podobny efekt można także użyć blendera lub tarki. Jeżeli dodajesz żółtko, to dodajesz je wtedy, gdy masz już utartą pastę z czosnku i soli. Dołóż je do pasty i dokładnie wymieszaj. Powoli, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, cały czas energicznie mieszając. Jeśli używasz miksera, należy to robić na niskiej prędkości. Kluczowe jest, by oliwa była dodawana naprawdę powoli, co umożliwi utworzenie emulsji. Gdy sos zgęstnieje i zyska konsystencję majonezu, można dodać kilka kropel soku z cytryny (polecam dodać), by nadać mu lekko kwaśny akcent. Zamiast miksera bardzo dobrze sprawdza się blender ręczny.
Którą wersję wolisz?
Smacznego!