Sos kurkowy
Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu!
Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem. Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 400 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 190 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 200 g kurek
- 1 cebula cukrowa - 130 g
- 4 spore ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g
- 2 łyżki soku z cytryny - lub mniej
- przyprawy i zioła: po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, mała garść świeżego tymianku i oregano
Sos z kurek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników otrzymasz solidne cztery porcje sosu kurkowego do makaronu.
Sos kurkowy możesz zrobić z grzybów świeżych lub kurek mrożonych. Jeśli sięgasz po mrożone kurki, to w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki przełóż na sitko i ostrożnie przelej zimną wodą a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

Kurki przepis
Świeże kurki umyj na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Czyste kurki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu również osusz ręcznikiem papierowym i ewentualnie pokrój drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości.

Cebulę cukrową oraz ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.

Średniej wielkości patelnię nagrzej dobrze i dodaj masło. Polecam użyć masło klarowane. Cebulkę z czosnkiem podsmażaj pięć minut na średniej mocy patelni. Warzywa nie powinny się rumienić. Dodaj kurki oraz świeży tymianek (możesz zastąpić go suszonym). Całość smaż dalej około 7 minut.

Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Jeśli wolisz łagodniejszy sos, to najpierw daj tylko łyżkę lub nawet łyżeczkę soku z cytryny. Zawsze można jej potem dodać więcej.

Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %. Po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest już gotowy.

Do gotowego sosu możesz dodać świeże oregano lub natkę pietruszki.

Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z dowolnym makaronem. Pyszny jest z makaronem do spaghetti. Jeśli jadasz mięso, to sos kurkowy polecam podać z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka.
Polecam też wypróbuj też mój przepis na risotto z grzybami.
Smacznego!