Sos kurkowy

Sos kurkowy

Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu!

Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem. Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 400 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 190 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula cukrowa - 130 g
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy i zioła: po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, mała garść śiweżego tymianku i oregano

Sos z kurek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników otrzymasz solidne cztery porcje sosu kurkowego do makaronu.

Sos kurkowy możesz zrobić z grzybów świeżych lub kurek mrożonych. Jeśli sięgasz po mrożone kurki, to w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki przełóż na sitko i ostrożnie przelej zimną wodą a następnie osusz ręcznikiem papierowym. 

Sos kurkowy, 1

Sos kurkowy przepis

Świeże kurki umyj na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Czyste kurki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu również osusz ręcznikiem papierowym i ewentualnie pokrój drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości. 

Sos kurkowy, 2

Cebulę cukrową oraz ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.
Sos kurkowy, 3

Średniej wielkości patelnię nagrzej dobrze i dodaj masło. Polecam użyć masło klarowane. Cebulkę z czosnkiem podsmażaj pięć minut na średniej mocy patelni. Warzywa nie powinny się rumienić. Dodaj kurki oraz świeży tymianek (możesz zastąpić go suszonym). Całość smaż dalej około 7 minut. 
Sos kurkowy, 4

Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Zamieszaj.
Sos kurkowy, 5

Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %. Po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest już gotowy. 
Sos kurkowy, 6

Do gotowego sosu możesz dodać świeże oregano lub natkę pietruszki.
Sos kurkowy, 7

Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z dowolnym makaronem. Pyszny jest z makaronem do spaghetti. Jeśli jadasz mięso, to sos kurkowy polecam podać z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka.
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (201 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos kurkowy

Pyszny i bardzo prosty do zrobienia sos kurkowy ze świeżych lub mrożonych kurek. Sos kurkowy z mrożonych kurek szykujesz tak samo. Musisz jedynie rozmrozić kurki przed smażeniem. To mój ulubiony przepis na sos z kurek. Minimalna ilość dodatków i idealnie wyważony smak. Każdy składnik jest tu ważny i odgrywa swoją rolę smakową. Mój sos kurkowy ze śmietaną słodką, czyli śmietanką 30 % ma idealną konsystencję. Tego sosu nie ma potrzeby zagęszczać mąką czy skrobią ziemniaczaną. Cudowny jest również mój sos grzybowy oraz sos pieczarkowy

Sos z kurek

Często pytacie się do jakiego mięsa pasuje sos kurkowy. Gorąco polecam podawać go z mięsem królika oraz piersią z kurczaka. Sos kurkowy świetnie smakuje również z podsmażoną na patelni polędwiczką wieprzową. Szybki sos z kurek jest jednak niezawodny z makaronem. To dopiero rozpusta dla kubków smakowych. Prosty sos kurkowy polecam nie tylko latem, ale i zawsze gdy masz na niego ochotę. Polecam więc mrozić kurki w sezonie. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty. Do tego sosu kurkowego pasuje ryba i makaron. Łosoś smażony będzie pyszny! Fantastyczna jest też moja prosta jajecznica z kurkami