Sos kurkowy
Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 570 gramów sosu
W 170 gramach:
Wartość energetyczna
190 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 350 g świeżych kurek
- 1 cebula cukrowa - do 150 g
- 2 ząbki czosnku - można pominąć lub dać więcej
- 50 g masła klarowanego - około 3 łyżki masła
- 125 ml szklanki śmietanki 30 % - pół szklanki
- 1 łyżka soku z cytryny - można pominąć lub dać więcej
- przyprawy i zioła: pół płaskiej łyżeczki soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; mała garść natki pietruszki lub tymianku
Sos z kurek
Kurki świeże wymagają oczyszczenia z piasku i fragmentów innych roślin. Możesz to zrobić w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Należy to jednak robić sprawnie, by nie moczyć za długo grzybów w wodzie. Każdą sztukę warto przepłukać osobno, a następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Kurki zostawiam w całości. Tylko bardzo duże sztuki kroję na pół.
Porada: Jeśli sięgasz po mrożone kurki, to w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki przełóż na sitko i ostrożnie przelej wrzątkiem, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Nagrzej większą patelnię z grubym dnem. Wyłóż na nią 50 gramów masła klarowanego oraz obraną i posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 5-8 minut, aby się zeszkliła. Może się lekko zarumienić. Pod koniec smażenia cebuli można dodaj kilka (2-4) obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku. Możesz je jednak pominąć.
Porada: Masło klarowane można ewentualnie zamienić na oliwę.
Na patelnię dodaj oczyszczone kurki. Posyp je przyprawami: pół płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszaj i podsmażaj na średniej mocy palnika około 10 minut (bez przykrywki). W ciągu partu minut kurki lekko się skurczą i puszczą trochę wody.
Porada: Kurki można też posypać odrobiną kurkumy lub też dodać szafran.
Po tym czasie na patelnię wylej 125 ml śmietanki kremówki 30 % (ewentualnie śmietanka 18 % do zup i sosów). Dodaj również sporą garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki oraz świeżo wyciskany sok z cytryny (1-2 łyżek w zależności od upodobań). Całość zamieszaj i podgrzewaj na odrobinę wyższej niż niska moc palnika przez kolejne 5 minut. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć. Jeśli wydaje Ci się, że masz za mało sosu, to dodaj na patelnię kilka łyżek bulionu drobiowego lub warzywnego lub też wody odlanej z gotowanego makaronu. Zanim wyłączysz sos sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj do niego więcej soli lub pieprzu.
Porady: Zamiast soku z cytryny można też dodać kapary z zalewy. Natkę pietruszki z powodzeniem zastąpisz mniejszą garścią świeżego tymianku lub oregano.
Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z kromką świeżego pieczywa lub dowolnym makaronem. Pyszny jest z makaronem do spaghetti. Jeśli jadasz mięso, to sos kurkowy polecam podać z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka.