Sos kurkowy

Sos kurkowy

Błyskawiczny i super prosty do zrobienia sos kurkowy! To najlepszy przepis na sos kurkowy do makaronu, mięsa, czy też kaszy lub ryby. Bez zbędnych i trudno dostępnych składników. Idealny, najlepszy smak sosu!

Z kurek polecam też ugotować zupę kurkową z koperkiem. Jeśli zaś szukasz dobrych i uniwersalnych sosów do makaronu, to serdecznie polecam mój sos pieczarkowy

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 400 gramów sosu

Kalorie: 190 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 200 g kurek
  • 1 cebula cukrowa - 130 g
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy i zioła: po pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, mała garść śiweżego tymianku i oregano

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z tej ilości składników otrzymasz solidne cztery porcje sosu kurkowego do makaronu.

Sos kurkowy możesz zrobić z grzybów świeżych lub kurek mrożonych. Jeśli sięgasz po mrożone kurki, to w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki przełóż na sitko i ostrożnie przelej zimną wodą a następnie osusz ręcznikiem papierowym. 

Sos kurkowy , 1

Sos kurkowy

Świeże kurki umyj na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Oczyść je z ziemi i trawy. Czyste kurki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Ja nie siekam kurek. Lubię większe cząstki kurek w sosie. Kurki mrożone po rozmrożeniu również osusz ręcznikiem papierowym i ewentualnie pokrój drobniej, by kawałki grzybów były podobnej wielkości. 

Sos kurkowy , 2

Cebulę cukrową oraz ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj a czosnek pokrój w plasterki.
Sos kurkowy , 3

Średniej wielkości patelnię nagrzej dobrze i dodaj masło. Polecam użyć masło klarowane. Cebulkę z czosnkiem podsmażaj pięć minut na średniej mocy patelni. Warzywa nie powinny się rumienić. Dodaj kurki oraz świeży tymianek (możesz zastąpić go suszonym). Całość smaż dalej około 7 minut. 
Sos kurkowy , 4

Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Zamieszaj.
Sos kurkowy , 5

Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %. Po minucie wyłącz. Sos kurkowy jest już gotowy. 
Sos kurkowy , 6

Do gotowego sosu możesz dodać świeże oregano lub natkę pietruszki.
Sos kurkowy , 7

Sos kurkowy najlepiej smakuje podany z dowolnym makaronem. Pyszny jest z makaronem do spaghetti. Jeśli jadasz mięso, to sos kurkowy polecam podać z podsmażoną polędwiczką wieprzową lub piersią z kurczaka.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (63 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/88296

Komentarze

2018-08-11 22:02
Jutro będę robić ,mąż czeka z niecierpliwością na mięsko w sosie kurkowym.😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego dla Was🙂
2018-08-25 19:25
Cudowny przepis ❤️❤️ u nas dziś podany w takiej postaci 😍 pyszne ❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-26 09:25
Twój sos kurkowy Patrycjo ma wspaniałe towarzystwo ❤️
2018-08-26 10:36
dziekuje. 🙂 uwielbiam Twoje przepisy 🙂😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Patrycjo!
2018-09-19 14:14
👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️

Sos kurkowy do makaronu

Pyszny i bardzo prosty do zrobienia sos kurkowy ze świeżych lub mrożonych kurek. Sos kurkowy z mrożonych kurek szykujesz tak samo. Musisz jedynie rozmrozić kurki przed smażeniem. To mój ulubiony przepis na sos z kurek. Minimalna ilość dodatków i idealnie wyważony smak. Każdy składnik jest tu ważny i odgrywa swoją rolę smakową. Mój sos kurkowy ze śmietaną słodką, czyli śmietanką 30 % ma idealną konsystencję. Tego sosu nie ma potrzeby zagęszczać mąką czy skrobią ziemniaczaną. Cudowny jest również mój sos grzybowy oraz sos pieczarkowy

Sos kurkowy do mięsa

Często pytacie się do jakiego mięsa pasuje sos kurkowy. Gorąco polecam podawać go z mięsem królika oraz piersią z kurczaka. Sos kurkowy świetnie smakuje również z podsmażoną na patelni polędwiczką wieprzową. Szybki sos z kurek jest jednak niezawodny z makaronem. To dopiero rozpusta dla kubków smakowych. Prosty sos kurkowy polecam nie tylko latem, ale i zawsze gdy masz na niego ochotę. Polecam więc mrozić kurki w sezonie. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe sosy i pasty. Do tego sosu kurkowego pasuje ryba i makaron. Łosoś smażony będzie pyszny!