Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Zapraszam po przepis na najprostsze, domowe puree ziemniaczane z masłem i mlekiem. Można je podawać jako samodzielne danie na gorąco lub też pyszny dodatek do obiadu. 

- tylko kilka składników
- kremowa konsystencja i super smak
- dokładny opis wykonania i zdjecia krok po kroku

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 890 g purée

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków - waga przed obraniem
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
  • 1/3 szklanki mleka (lub pół na pół ze śmietanką 30 %) - około 85 ml
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej

Puree z ziemniaków

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Przeczytaj najpierw cały przepis a dopiero potem zabierz się za szykowanie puree, by wiedzieć co kiedy szykować oraz jakich składników możesz jeszcze użyć. 

Puree ziemniaczane, 1

Puree ziemniaczane przepis

Zanim zaczniesz szykować puree, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Przygotuj sobie jeden kilogram ziemniaków typu B lub C. To najlepsze ziemniaki do pieczenia oraz na puree. Możesz użyć ziemniaków różnej wielkości, ponieważ po obraniu polecam pokroić je na mniejsze kawałki o wymiarach około 4 cm. Tak pokrojone ziemniaki będą miękkie w tym samym czasie a do tego szybciej się ugotują. 

Obrane i pokrojone ziemniaki przepłucz i umieść w garnku z zimną i osoloną wodą. Ziemniaki gotuj do miękkości. Nie pozwól im się jednak rozgotować. Ugotowane ziemniaki nie powinny się same rozpadać. U mnie trwało to około 15 minut. 

Puree ziemniaczane, 2

Odlej wrzątek z ugotowanych ziemniaków. Garnek z ziemniakami ponownie umieść na palniku, by odparować z nich resztki wody. Wystarczy jedna minuta. Możesz kilka razy potrząsnąć garnkiem z ziemniakami.

Od razu zabierz się za przetarcie gorących ziemniaków. Możesz użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo zmielić. Uważaj jednak na to, by nie ugniatać ziemniaków za długo, ani nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki nie powinny zrobić się zbyt klejące i maziste. 
Puree ziemniaczane, 3

Pod koniec gotowania ziemniaków podgrzej mleko z masłem. Do małego rondelka wlej 1/3 szklanki najlepiej pełnotłustego mleka i dodaj 50 gramów prawdziwego masła. Wsyp też płaską łyżeczkę soli oraz po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość podgrzewaj kilka minut, aż do rozpuszczenia się masła. Nie doprowadzaj jednak zawartości garnuszka do wrzenia. Mleko z masłem ma być gorące, ale nie ma się zagotować. 

Porada1: Zamiast mleka możesz użyć taką samą ilość śmietanki kremówki 30 % (słodka, rzadka śmietanka). Możesz też wlać trochę mleka i trochę śmietanki, by otrzymać łącznie około 1/3 szklanki płynu. 

Porada2: Jeśli lubisz maślane puree i możesz sobie pozwolić na to, by puree było znacznie bardziej kaloryczne, to możesz też śmiało dodać nawet 100 gramów masła i więcej. 
Puree ziemniaczane, 4

Gorące mleko z masłem wlej do gorących i ugniecionych ziemniaków. 
Puree ziemniaczane, 5

Całość zamieszaj już tylko przy pomocy drewnianej łyżki i od razu nakładaj na talerze. Puree ziemniaczane podajemy na gorąco. Tym razem puree udekorowałam tylko kawałkami miękkiego masła i siekanym szczypiorkiem. Lekko oprószyłam je świeżo mielonym pieprzem i podałam do obiadu. Puree ziemniaczane pasuje do wszelkich dań, do których podajesz zazwyczaj: tłuczone ziemniaki, kopytka lub kluski śląskie. 
Puree ziemniaczane, 6

Co jeszcze można dodać do puree?
- serek śmietankowy kremowy, tarty parmezan lub inne sery takie jak: Pecorino Romano, czy Parmigiano Reggiano lub ser Cheddar
- podsmażone plasterki lub kawałki cienko krojonego boczku
- ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i lekko podgrzany z masłem
- świeżo siekane zioła: natka pietruszki, oregano, tymianek
- odrobina papryczki chili 

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Puree ziemniaczane

Przepis na puree ziemniaczane nie jestem jedynym, które opisuje się jako purée. Purée ziemniaczane jest jednak zdecydowanie najpopularniejsze i słowo "purée" praktycznie każdemu kojarzy się właśnie z puree z ziemniaków. Co nie znaczy, że puree jest tylko jedno jedyne. Można śmiało zrobić je również z innych warzyw. Aby określić jednym słowem co to jest puree, to napisałabym pewnie, że jest to pasta. Puree może być podane jako samodzielne danie lub użyte jako jeden ze składników lub dodatków do innego dania. Puree szykuje się z ugotowanego a następnie ugniecionego, zmiksowanego, przetartego przez praskę lub sito albo zmielonego warzywa lub rośliny strączkowej. Tematem tego przepisu są ziemniaki puree i to na nich skupimy się tym razem. Wspomnę tylko przy okazji, że można też zrobić np. puree z dyni, czy też marchewki, selera, kalafiora, batatów lub groszku. 

Puree z ziemniaków

Tak więc jak zrobić puree ziemniaczane? Czy jest na to jakiś jeden sposób lub przepis, czy też ziemniaki puree można przygotować np. w kilku wersjach smakowych. Zacznę może od tego, że na puree ziemniaczane nie wybieramy ziemniaków mokrych. Lepsze są ziemniaki bardziej mączaste, czyli zawierające więcej skrobi. Wybieramy zatem ziemniaki typu B, czyli ziemniaki ogólnoużytkowe lub też ziemniaki typu C, czyli te bardziej mączaste pod puree lub do pieczenia. Domowe puree z ziemniaków szykuję zawsze z ziemniaków obranych wcześniej i ugotowanych w osolonej wodzie. Nie ma znaczenia, czy użyjesz ziemniaków dużych i małych, ponieważ polecam je po obraniu pokroić na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Takie ziemniaki szybciej się ugotują i nie musisz się obawiać o to, że jeden już się rozpadnie a inny jeszcze nie będzie miękki. Tak więc jak zrobić puree z ziemniaków w kolejnym etapie? Otóż puree ziemniaczane było pysznie kremowe, polecam po ugotowaniu rozgnieść je tak jak lubicie i dopiero do takiego dodać gorące mleko z masłem.  

Ziemniaki puree

Puree z ziemniaków zawiera w składzie gotowane i ugniecione, czy też przetarte ziemniaki. Do tego masło oraz mleko lub śmietankę kremówkę. Można też łączyć mleko i śmietankę lub też użyć wyłącznie śmietanki. Puree ziemniaczane bardzo dobrze smakuje również wymieszane z kremowym serkiem. Do puree z ziemniaków dajemy jeszcze sól oraz ewentualnie pieprz. Według mnie niezbędna jest jeszcze szczypta gałki muszkatołowej. Gotowe puree można udekorować różnymi dodatkami. Sama bardzo lubię siekany szczypiorek lub też natkę pietruszki. Do tego zawsze mała kosteczka miękkiego masła i szczypta soli oraz pieprzu. Świetnym dodatkiem są też skwarki, czy pieczony bekon. Można też przepuścić przez praskę ząbek czosnku i tylko lekko, czyli dosłownie przez 20 sekund podsmażyć a raczej podgrzać go z odrobiną masła (na patelni) i takim czosnkowym masłem polać gotowe puree. Miłośnikom ziemniaków polecam też moje ukochane placki ziemniaczane, które uwielbiam jeść z kwaśną śmietaną i cukrem. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą lub boczkiem to aktualnie moja druga ulubiona pozycja na obiad. Bardzo dobre są też pieczone ziemniaki, które można śmiało piec przez cały rok w piekarniku. Z dań z piekarnika w wersji bardzo tradycyjnej polecam Ci coś co zapewne znasz z dzieciństwa. To oczywiście babka ziemniaczana! Zapraszam do buszowania po moim Blogu Kulinarnym i smacznego gotowania!