Pasta z pieczonego buraka z fetą
To moja ulubiona pasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą.
Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety - sałatka z pieczonych buraków.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: minimum 500 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 600 g buraków - 3 średnie buraki
- 150 g fety
- 4 łyżki oliwy
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
Pasta z pieczonego buraka z fetą
Buraki umyj i dokładnie obierz. Pokrój w grubsze plastry i ułóż w średniej wielkości naczyniu do zapiekania. Polej je 4 łyżkami oliwy. Do tego płaska łyżeczka soli oraz pieprzu. Formę szczelnie zakryj folią aluminiową i umieść na środkowej półce w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Buraczki piecz 50 minut z pieczeniem góra/dół.

Po tym czasie formę wyjmij z piekarnika i zdejmij folię. Całą zawartość naczynia przełóż np. do wysokiego rondelka lub do kielicha blendera. Pamiętaj, by przelać również cały sok z foremki.

Do rondelka dodaj również niewielki ząbek czosnku (Chyba, ze lubisz ostre pasty. Wówczas możesz dodać 2 ząbki czosnku). Wyciśnij połowę soku z jednej, średniej cytryny. Dodaj połowę porcji fety i zmiksuj całość na pastę. Pastę przełóż do naczynia, w którym będziesz ją podawać.
Wierzch pasty wyłóż pozostałą feta. Pokrusz ją w dłoniach nad talerzem. Całość możesz dodatkowo polać oliwą oraz udekorować natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem lub delikatnym pieprzem czerwonym.


Z czym jeść pastę z pieczonych buraków:
Pasta buraczkowa smakuje cudownie nabierana prosto z talerza przy pomocy paluszków, krakersów, grissini, słupków warzywnych (seler, naciowy, marchew, papryka) czy też domowe paluchy drożdżowe z makiem. Jest to też idealna pasta na kanapki.
Smacznego.