Pasta z pieczonego buraka z fetą

Pasta z pieczonego buraka z fetą

To moja ulubiona pasta z buraków i fety. Wystarczy niewiele dobrze dobranych składników, by powstała pyszna i zdrowa pasta na kanapki. Pieczone buraki cudownie komponują się z cytryną oraz słoną fetą. 

Jeśli lubisz szybkie i zdrowe przekąski z burakiem w roli głównej, to polecam Ci także mój przepis na sałatkę z pieczonych buraków i fety

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: minimum 500 g pasty

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 600 g buraków - 3 średnie buraki
  • 150 g fety
  • 4 łyżki oliwy
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku

Buraki umyj i dokładnie obierz. Pokrój w grubsze plastry i ułóż w średniej wielkości naczyniu do zapiekania. Polej je 4 łyżkami oliwy. Do tego płaska łyżeczka soli oraz pieprzu. Formę szczelnie zakryj folią spożywczą i umieść na środkowej półce w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Buraczki piecz 50 minut z pieczeniem góra/dół. 

Pasta z pieczonego buraka z fetą, 1

Po tym czasie formę wyjmij  z piekarnika i zdejmij folię. Całą zawartość naczynia przełóż np. do wysokiego rondelka lub do kielicha blendera. Pamiętaj, by przelać również cały sok z foremki. 

Pasta z pieczonego buraka z fetą, 2

Do rondelka dodaj również niewielki ząbek czosnku (Chyba, ze lubisz ostre pasty. Wówczas możesz dodać 2 ząbki czosnku). Wyciśnij połowę soku z jednej, średniej cytryny. Dodaj połowę porcji fety i zmiksuj całość na pastę. Pastę przełóż do naczynia, w którym będziesz ją podawać. 

Wierzch pasty wyłóż pozostałą feta. Pokrusz ją w dłoniach nad talerzem. Całość możesz dodatkowo polać oliwą oraz udekorować natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem lub delikatnym pieprzem czerwonym. 

Pasta z pieczonego buraka z fetą, 3

Pasta z pieczonego buraka z fetą, 4

Z czym jeść pastę z pieczonych buraków:
Pasta buraczkowa smakuje cudownie nabierana prosto z talerza przy pomocy paluszków, krakersów, grissini, słupków warzywnych (seler, naciowy, marchew, papryka) czy też domowych paluchów chlebowych. Jest to też idealna pasta na kanapki. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (28 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/35915

Komentarze

2018-01-25 11:14
Bardzo lubimy połączenie buraków z fetą lub kozim serem :D ❤️
2018-03-17 17:33
Pasta rewelacja! Tylko zblendowalam cała ilość fety i dałam 2 ząbki czosnku. Z chlebkiem swojej roboty i masełkiem-bardzo smaczna, taka wyrazista w smaku,super🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 20:21
Dokładnie tak samo myślę! To najlepsza pasta z pieczonego buraka z fetą.. nieskromnie pisząc😂🙂
2018-04-25 21:58
czy można ją dłużej przechowywać
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-26 08:51
Po dodaniu do pasty buraczanej fety można ją trzymać w lodówce do 2 dni. W wersji bez fety do 4 dni.
2018-04-28 13:01
Pasta rewelacja polecam , ja zrobiłam pikantną super!!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 17:49
Dziękuję Kasiu.. szkoda, że nie dodałaś zdjecia. Pasta z pieczonego buraka zawsze pięknie się prezentuje.

Pasta do chleba z buraków

Burak to świetne, piękne i pyszne warzywo. Z tej bulwy można wyczarować wiele pysznych dań. Pasta z pieczonego buraka idealnie łączy się z nabiałem. Dlatego też pasta z buraków i fety oraz pasta z buraków i twarogu są najczęściej wybierane przez miłośników past warzywnych. Taką pastę na kanapki można też przygotować z gotowanych buraków. Należy jednak pamiętać, by buraki gotować na parze.

Pasta do chleba z buraków

Taka pyszna pasta buraczkowa to bardzo zdrowa pasta na kanapki. Można jej śmiało używać zamiast sklepowych serków topionych, czy też innych smarowideł. Pasta z pieczonego buraka smakuje też dzieciom. Można ją z wierzchu posypać prażonymi pestkami słonecznika. Dzieciaki bardzo lubią ten zapach. To jeden z lepszych przepisów na pastę kanapkową na imprezy. Jeśli szukasz innych past na kanapki, czy też ciekawych sosów, to zapraszam po moje przepisy na pasty i sosy