Sos śmietanowy
Sos śmietanowy do makaronu, do kurczaka, ryby, warzyw, a nawet zapiekanki i pizzy. Zobacz super szybki i sprawdzony przepis na ten przepyszny sos ze śmietanki kremówki.
- błyskawiczny i bardzo prosty
- niesamowicie uniwersalne zastosowanie
- dokładny opis wykonania oraz wiele porad i dodatków
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 360 g sosu - na 4 porcje
Kaloryczność kcal: 300 w 100 g sosu
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 ml
- 50 g parmezanu lub innego, twardego sera
- 2 płaskie łyżki masła zwykłego lub klarowanego - 20 g
- 50 ml wody lub lekkiego bulionu warzywnego - 5 łyżek
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej - do 10 g
- 1 płaska łyżeczka mąki pszennej - do 5 g
- 2 ząbki czosnku - do 10 g
- 1-2 łyżki świeżo siekanego koperku (można dać więcej)
- przyprawy: 1/3 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sos śmietanowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować sos śmietanowy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Na zdjęciach pokazuję gotowy sos śmietanowy z makaronem.
Sos śmietanowy przepis
Zacznij nagrzewać patelnię z grubym dnem. Ustaw niższą niż średnia moc palnika. Na patelni umieść 20 gramów masła. Do roztopionego masła dodaj dwa, obrane i pokrojone w cienkie plasterki, ząbki czosnku (można go pominąć). Podsmażaj je przez chwilę, by nie zdążyły się zarumienić, a następnie wlej też szklankę śmietanki kremówki 30 %. Dodaj również 50 gramów startego na drobnych oczkach parmezanu. Możesz tez dodać ser Grana Padano lub Pecorino Romano albo też inny twardy ser dojrzewający o wyraźnym smaku. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zacznie się gotować i zrobi się jednolity.
Porada: Ser parmezan można zamienić na tę samą ilość sera Gorgonzola.
Zmniejsz moc palnika do minimum. Do sosu dodaj 1/3 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Z płaskiej łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej oraz płaskiej łyżeczki mąki pszennej i pięciu łyżek wody lub bulionu zrób płynną mieszankę. Wlej ją do sosu i od razu zacznij mieszać całość, aż sos zgęstnieje i zacznie się ponownie gotować. Jeśli sos wyszedł za gęsty, to na patelnię wlej więcej wody lub bulionu.
Do sosu dodaj 1-2 łyżki świeżo siekanego koperku (można go pominąć lub też dać go więcej lub mniej). Sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli, pieprzu. Aby sos był lekko kwaśny, dodaj odrobinę soku z cytryny albo też kapary z zalewy, czy posiekane suszone pomidory z oleju.
Gotowy sos śmietanowy podawaj z ulubionym makaronem (u mnie rurki Maccheroni nr. 44). Jest to też świetny sos śmietanowy do pizzy, do zapiekanek, ryb, kurczak, a nawet gotowanych warzyw (kalafior, brokuły). Sos można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Należy go wówczas umieścić na patelni i podgrzewać na bardzo niskiej mocy palnika, ciągle mieszając.
Smacznego.