Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos śmietanowy

Sos śmietanowy

Sos śmietanowy do makaronu, do kurczaka, ryby, warzyw, a nawet zapiekanki i pizzy. Zobacz super szybki i sprawdzony przepis na ten przepyszny sos ze śmietanki kremówki. 

- błyskawiczny i bardzo prosty
- niesamowicie uniwersalne zastosowanie
- dokładny opis wykonania oraz wiele porad i dodatków

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 360 g sosu - na 4 porcje

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g sosu
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 ml
  • 50 g parmezanu lub innego, twardego sera
  • 2 płaskie łyżki masła zwykłego lub klarowanego - 20 g
  • 50 ml wody lub lekkiego bulionu warzywnego - 5 łyżek
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej - do 10 g
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej - do 5 g
  • 2 ząbki czosnku - do 10 g
  • 1-2 łyżki świeżo siekanego koperku (można dać więcej)
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Sos śmietanowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Śmietankę kremówkę wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Zanim zaczniesz szykować sos śmietanowy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Na zdjęciach pokazuję gotowy sos śmietanowy z makaronem.

Sos śmietanowy, 1

Sos śmietanowy przepis

Zacznij nagrzewać patelnię z grubym dnem. Ustaw niższą niż średnia moc palnika. Na patelni umieść 20 gramów masła. Do roztopionego masła dodaj dwa, obrane i pokrojone w cienkie plasterki, ząbki czosnku (można go pominąć). Podsmażaj je przez chwilę, by nie zdążyły się zarumienić, a następnie wlej też szklankę śmietanki kremówki 30 %. Dodaj również 50 gramów startego na drobnych oczkach parmezanu. Możesz tez dodać ser Grana Padano lub Pecorino Romano albo też inny twardy ser dojrzewający o wyraźnym smaku. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zacznie się gotować i zrobi się jednolity.

Porada: Ser parmezan można zamienić na tę samą ilość sera Gorgonzola.

Sos śmietanowy, 2

Zmniejsz moc palnika do minimum. Do sosu dodaj 1/3 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Z płaskiej łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej oraz płaskiej łyżeczki mąki pszennej i pięciu łyżek wody lub bulionu zrób płynną mieszankę. Wlej ją do sosu i od razu zacznij mieszać całość, aż sos zgęstnieje i zacznie się ponownie gotować. Jeśli sos wyszedł za gęsty, to na patelnię wlej więcej wody lub bulionu. 

Do sosu dodaj 1-2 łyżki świeżo siekanego koperku (można go pominąć lub też dać go więcej lub mniej). Sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy dodasz do niego więcej soli, pieprzu. Aby sos był lekko kwaśny, dodaj odrobinę soku z cytryny albo też kapary z zalewy, czy posiekane suszone pomidory z oleju. 
Sos śmietanowy, 3

Sos śmietanowy, 4

Gotowy sos śmietanowy podawaj z ulubionym makaronem (u mnie rurki Maccheroni nr. 44). Jest to też świetny sos śmietanowy do pizzy, do zapiekanek, ryb, kurczak, a nawet gotowanych warzyw (kalafior, brokuły). Sos można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Należy go wówczas umieścić na patelni i podgrzewać na bardzo niskiej mocy palnika, ciągle mieszając.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (149 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos śmietanowy

Domowy sos śmietanowy szykuję bardzo często, ale dopiero teraz dodaję na niego przepis. Bardzo często jest bowiem tak, że te najszybsze i najprostsze pomysły na obiad pomijam z przeświadczeniem, że z pewnością każdy zna sposób na szybki sos śmietanowy lub na sos śmietanowo serowy. Okazuje się jednak, że nie ma takiego przepisu, którego nie warto byłoby dodać. Są takie dania, które akurat znamy, ale są i takie o których nawet nie słyszeliśmy. Dla jednych sos śmietanowy do makaronu to codzienność, dla innych zaś jest to nowinka kulinarna. Jeśli chcesz zobaczyć i nauczyć się tego jak jak zrobić sos śmietanowy, to dobrze trafiłeś, ponieważ mój przepis na idealny sos śmietanowo koperkowy spodoba się każdemu. Jest to sos smietanowy uniwersalny, ponieważ podaję bazowe składniki, ale dodatkowo również rozszerzenia smakowe i zastępstwa. Mój sos śmietanowy bazuje na śmietance kremówce 30 % do której zawsze dodaję jakiś ser, mąkę, wodę lub bulion oraz sól i pieprz. Reszta składników czasem się pojawia, a czasem są one zastępowane innymi. Niekiedy rozszerzam też przepis o inne zioła oraz przyprawy. Sos śmietanowy można też przygotować na bazie śmietanki do zup i sosów, która ma znacznie mniejszą zawartością tłuszczu, jednak 30 % jest dla mnie idealna i nigdy mi się nie warzy. A może taki sos śmietanowy będzie super smakował nawet z domowym przepisem na puree ziemniaczane. Ciekawym przepisem jest też sos teriyaki, który można użyć i do mięsa i do ryby lub warzyw. 

Sos śmietanowy do makaronu

Szybki sos śmietanowy można podać na wiele sposobów. Będzie to oczywiście najlepszy sos śmietanowy do makaronu pszennego, czy też dowolnego innego. To też świetny sos śmietanowy do pizzy lub też sos śmietanowy do kurczaka. Jego smak jest tak subtelny, że będzie to też sos śmietanowy do ryby oraz do brokułów, czy też do kalafiora. To też bardzo dobry sos śmietanowy do zapiekanki w każdej postaci. Taki właśnie sos śmietanowy do ryb, kurczaka, czy makaronu to coś, co trzeba poznać i umieć zrobić. Na sos śmietanowy przepis jest super prosty, a sam sos śmietanowy wychodzi idealnie kremowy i aksamitny. Sos śmietanowy można też podgrzewać na niskiej mocy palnika. Jeśli zaś sos na bazie śmietanki kremówki wyjdzie za gęsty, to wystarczy dodać do niego wodę lub bulion. Jeśli sos śmietanowy wyjdzie za rzadki, to dodaj więcej sera oraz mąki. Ostrość uzyskasz przez dodanie pieprzu, czy nawet chrzanu, zaś kwaśny smak przez dodanie kaparów, soku z cytryny lub suszonych pomidorów z oleju. Zobacz też zbiór przepisów na jajka faszerowane. Bardzo dobry jest też ciekawy sos barbecue oraz na pyszny makaron z łososiem. Przy okazji polecam tez inny super sos. Sos teriyaki jest rewelacyjny do kurczaka, warzywa lub tofu.