Sos pomidorowy do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków

Zapraszam po mój sprawdzony i super pyszny sos pomidorowy do gołąbków. Przepis jest bardzo uniwersalny. Możesz go użyć do gołąbków tradycyjnych i tych pieczonych. 

- szybki sos do gołąbków
- tylko kilka składników
- 20 minut i gotowy

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: około 650 ml sosu

Kaloryczność kcal: 55 w 100 ml sosu

Składniki:
  • 1,5 szklanki bulionu lub wywaru po gołąbkach - około 375 ml
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego - 250 ml
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: po łyżeczce majeranku i oregano, płaska łyżeczka soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i cukru

Sos do gołąbków

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  

Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć jakąś przyprawę lub też zamienić np. majeranek na bazylię. 

Od razu napiszę, że sos pomidorowy do gołąbków możesz zrobić zarówno z "bulionu" jaki powstaje po ugotowaniu gołąbków w garnku, jak i z ulubionego bulionu warzywnego, czy też drobiowego. Wszystko to i jeszcze więcej opiszę dalej w treści przepisu :)

Sos pomidorowy do gołąbków, 1

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków

Do garnuszka wlej 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (może to być nawet czysty rosół). Najlepszy jest jednak wywar, który odlewamy z garnka z ugotowanymi gołąbkami. Jeśli znasz mój przepis na gołąbki i to właśnie z tego przepisu korzystasz, to wiesz zapewne, że po odlaniu wywaru otrzymasz go około 400 ml. Polecam zatem użyć właśnie wywaru po gotowanych gołąbkach. 

Do bulionu/wywaru dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego (nawet jeśli dodawany był wcześniej do gotujących się gołąbków). Cały czas mieszaj sos trzymając garnuszek na małej mocy palnika. Dodaj: po łyżeczce majeranku i oregano; płaską łyżeczkę soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i cukru. Sos do prowadź do wrzenia i zmniejsz moc do takiej, by tylko lekko mrugał. Do szklanki odlej nie więcej niż 1/3 bulionu i odstaw na kilka minut, do lekkiego przestudzenia. 

Porada: Zamiast majeranku możesz użyć suszonej bazylii. 

Sos pomidorowy do gołąbków, 2

Do szklanki z lekko przestudzonym, odlanym bulionem pomidorowym dodaj dwie łyżki śmietany kwaśnej 18 % oraz płaską łyżkę mąki pszennej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj/rozetrzyj łyżką na gładko. Nie może być grudek mąki. 

Do szklanki wlej jeszcze trochę wrzącego bulionu.. Zamieszaj zawartość szklanki i od razu wlej wszystko do garnuszka z gotującym się sosem. Cały czas mieszaj sos do gołąbków. Tak zahartowana śmietana z mąką powinna idealnie połączyć się z sosem. Całość zagotuj i wyłącz. 
Sos pomidorowy do gołąbków, 3

Nie zapomniałam o dodaniu jednej szklanki przecieru pomidorowego (z puszki, kartonu lub butelki.. może być tez gęsta Passata). Nie robię tego wcześniej, by sos do gołąbków zachował piękny, intensywny, pomidorowy kolor. Dlatego też szklankę przecieru wlewam do garnka dopiero na sam koniec. 

Po wymieszaniu sosu sprawdź jego smak i dopiero po dodaniu przecieru zdecyduj, czy masz potrzebę dodania soli lub też pieprzu do swojego sosu. 
Sos pomidorowy do gołąbków, 4

To mój ulubiony przepis na sos pomidorowy do gołąbków.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (135 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos pomidorowy do gołąbków

Zapraszam po uniwersalny i bardzo smaczny sos do gołąbków. Ten świetny sosik pasuje idealnie zarówno do gołąbków gotowanych w garnku, jak i tych pieczonych w piekarniku. Mój sos do gołąbków pomidorowy szykuję różnie. To zależy od tego czy robię gołąbki pieczone, czy też decyduję się na te bardziej tradycyjne gołąbki. Gołąbki klasyczne szykuję zazwyczaj bez ryżu, ale zdarza mi się i dodać ryż lub nawet zmienić mięso z wieprzowego na drobiowe. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić sos do gołąbków każdego typu, to możesz śmiało skorzystać z tego własnie przepisu na sos pomidorowy do gołąbków. W przepisie na sos do gołąbków opisuję bowiem jak zrobić go zarówno z wywaru po ugotowanych już gołąbkach, jak i z wody z dodatkami, czy też z dowolnego bulionu i innymi składnikami. Swój sos do gołąbków zabielam zazwyczaj śmietaną kwaśną 18 %. Dla zagęszczenia sosu dodaję też niewielką ilość mąki pszennej rozrobionej w bulionie. 

Sos do gołąbków

Jeśli zatem chcesz wiedzieć Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków to zapraszam do przeczytania całego przepisu. Tak naprawdę przygotowanie sosu jest niezwykle proste i szybkie. Bardzo często zmieniam różne zioła oraz proporcje składników, ponieważ czasem bulion którego używam jest mocniejszy a czasem bardzo delikatny. Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbek tak, by Ci smakował.. Pamiętaj o tym, by próbować go jak smakuje. Nie dawaj nigdy na raz dużej ilości przypraw. Nie przesadzaj z solą oraz pieprzem. Lepiej bowiem dosypać potem trochę przypraw, niż głowić się nad tym, by uratować jakoś przesolony sos pomidorowy do gołąbków. Jeśli lubisz pomidory, to mam dla Ciebie jeszcze świetny przepis na sos pomidorowy do pizzy oraz do zapiekanek. Jeśli zaś szukasz ciekawych przepisów z użyciem kapusty, to polecam Ci moje sałatki i surówki. Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Bardziej treściwym daniem, które szykuję zazwyczaj na Święta jest moja ulubiona kapusta z grochem, którą uwielbiam od małego. Zapraszam do buszowania po mojej stronie. Powodzenia i smacznego!