Sernik ze śliwkami
Przepis na pieczony, super prosty sernik ze śliwkami z serków waniliowych. Przygotujesz go w kwadrans. Serniczek jest lekki, puszysty, delikatny i pyszny. Wypróbuj!
Ten magiczny deser można nazwać na cztery sposoby:
- prosty sernik z serków waniliowych
- lekki suflet serowy
- zapiekanka serowa
- placek serowy..
.. i wszystkie nazwy pasują tutaj idealnie :-)
Jeśli uwielbiasz śliwki i proste ciasta, to polecam ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jeśli zaś preferujesz pieczone serniki z owocami, spodoba Ci się sernik z jogurtów greckich z dodatkiem moreli.. pycha!!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: forma średnicy 23 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 x 200 g
- 3 łyżki serka mascarpone lub mielonego twarogu
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 500 g śliwek
Sernik ze śliwką
Jajka oraz sery wyjmij wcześniej z lodówki.
Dodatkowo: odrobina masła do wysmarowania formy, cukier do posypania przez pieczeniem
Białka oddziel od żółtek. Do większej miski z żółtkami dodaj serki waniliowe oraz mascarpone lub tłusty, mielony twaróg. Dodaj również mąkę ziemniaczaną lub jeden proszek budyniowy. Całość dobrze wymieszaj np. przy pomocy miksera.
Białka umieść w szklanej lub metalowej misce. Do białek dodaj szczyptę soli (niekoniecznie). Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.
Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty.
Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. Masę wylej do formy wysmarowanej masłem. Wyrównaj powierzchnię.

Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Duże pokrój w ćwiartki, zaś małe na połówki. Kawałki śliwek układaj promieniście na serze, skórką do dołu.

Przed wstawieniem sernika do pieca możesz go posypać cukrem o grubej rafinadzie lub cukrem trzcinowym.. pięknie się rozpuści i pozostawi słodką warstwę karmelu.

Placek serowy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Średnia półka, pieczenie góra/dół. Czas pieczenia - 30 minut. Po upieczeniu sernik zostaw w piekarniku na 20 minut. Nie uchylaj drzwiczek. Następnie lekko uchyl drzwi i poczekaj jeszcze 10 minut zanim wyjmiesz placek.


Wypróbuj tez mój przepis na sernik z agrestem na zimno. Z szybkich i słodkich deserów polecam za to śliwki pod pierzynką z kruszonki migdałowej.
Smacznego!