Sernik na zimno z agrestem

Sernik na zimno z agrestem

Bardzo orzeźwiający i pachnący latem przepis na sernik na zimno z galaretką i agrestem. To jeden z szybszych i prostszych do zrobienia serników na zimno. Na biszkoptach, z galaretkami i świeżymi owocami. 

Polecam Ci również sernik na zimno z galaretką i truskawkami - pyszny!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 4 godziny
Ilość porcji: 1500 gramów sernika

Kalorie: 70 w 100 gramach sernika

Składniki:
  • 14 okrągłych biszkoptów - około 60 gramów
  • 400 g twarogu mielonego kremowego
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 ml wody
  • 2 szklanki agrestu - do 400 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia sernika na zimno z agrestem użyłam niedużej tortownicy o średnicy 20 cm. 

Zanim zaczniesz szykować sernik przeczytaj proszę przepis i zwróć uwagę na to, że galaretki warto przygotować sobie w pierwszej kolejności. Galaretki muszą przestygnąć.

Sernik na zimno ze świeżym agrestem jest deserem, który należy zjeść w ciągu 2-3 dni od zrobienia deseru. Oczywiście sernik wyjmujemy z lodówki tylko wtedy, gdy planujemy go podać do zjedzenia.

Sernik na zimno z agrestem, 1

Sernik na zimno z agrestem

Zacznij od przygotowania galaretki. Obie saszetki z galaretką agrestową wsyp do sporej miski szklanej. Zagotuj wodę i wlej do miski z proszkiem dwie szklanki wrzątki, czyli 500 ml bardzo gorącej wody. Od razu zacznij mieszać płyn. Po kilku minutach ciągłego mieszania galaretka całkowicie rozpuści się w wodzie. 

Sernik na zimno z agrestem, 2

Galaretkę odstaw do całkowitego przestudzenia (nie do lodówki). W tym czasie przygotuj sobie formę - tortownica średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy lekko wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem lub margaryną. Robisz to tylko po to, by paski wycięte z papieru do pieczenia przykleiły się do zewnętrznych boków formy.

Dno przygotowanej foremki wyłóż biszkoptami. Zazwyczaj trzeba przyciąć jakieś biszkopty, by całkowicie wypełnić dno formy. Postanowiłam tym razem zachować przynajmniej częściową spójność ułożenia i powstało takie ciekawe biszkoptowe słoneczko.
Sernik na zimno z agrestem, 3

W misce umieść 400 gramów mielonego sera twarogowego z kubełka np. Piątnica. Możesz też użyć naturalnego serka śmietankowego kremowego lub nawet bardzo gęstego jogurtu naturalnego. Do miski z serkiem wlej też połowę całkowicie przestudzonej galaretki.
Sernik na zimno z agrestem, 4

Całość wymieszaj i odstaw do lodówki. Możesz wspomóc się mikserem na najniższych obrotach. Co kilka minut sprawdzać, czy masa serowa zgęstniała i ma konsystencję kisielu. Ostrożnie, łyżka po łyżce wyłóż gęstą masę serową na biszkopty ułożone w formie. Szybkie wylanie rzadkiej masy spowodowałoby podniesienie się biszkoptów i przesiąknięcie płynem z masy serowej. Formę umieść w lodówce.
Sernik na zimno z agrestem, 5

Sprawdź czy połowa zostawionej galaretki zaczęła już gęstnieć. Jeśli jest jeszcze rzadka, to miskę umieść w lodówce z sernikiem i kontroluj co kilka minut jej stopień stężenia. Jeśli jest już gęsta jak kisiel, to pozostaje tylko czekać, aż masa serowa częściowo się zetnie. Po około 20 minutach (jeśli ser jest już lekko sztywny) możesz wyjąć formę z sernikiem i na powierzchni wyłożyć agrest.

Agrest wcześniej umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Polecam też odciąć ostrożnie z każdego owocu ogonek oraz pozostałość po kwiatku z drugiej strony. Agrest powinien być tez bardzo dojrzały, by skórka była cienka i przyjemna do zjedzenia. 
Sernik na zimno z agrestem, 6

Sernik na zimno z agrestem, 7

Jeśli galaretka już lekko stężała, możesz wyłożyć ją na sernik z agrestem. Rób to tak samo ostrożnie, jak w przypadku masy serowej. Gotowy sernik z agrestem odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Nie będzie to trwało dłużej niż cztery godziny.
Sernik na zimno z agrestem, 8

Jak pisałam wcześniej, używamy dojrzałych owoców agrestu, więc sernik po zrobieniu należy zjeść najlepiej w ciągu dwóch dni. Sernik z agrestem polecam kroić naostrzonym wcześniej nożem. 
Sernik na zimno z agrestem, 9

Sernik na zimno z agrestem, 10

Gorąco zachęcam też do spróbowania przepisu na najlepsze i chrupiące gofry!
Sernik na zimno z agrestem, 11

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Sernik na zimno z agrestem

Wspaniały i bardzo letni deser to właśnie sernik na zimno szykowany na biszkoptach, z super prostą do zrobienia masą serową, galaretką agrestową oraz świeżym agrestem. Sernik na zimno agrestowy należy szykować z dojrzałych owoców agrestu, które mają już dość cienką skórkę. Przy grubej skórce sernik nie zachowa balansu struktury i będzie go też bardzo trudno podawać. Zobacz też koniecznie mój przepis na najprostszy i najlepszy na świecie sernik pieczony. To sernik bez spodu i szykowany z sera z wiaderka - warto upiec. 

Przepis na sernik na zimno z galaretką agrestową

Ten sernik na zimno z agrestem przygotujesz tylko z pięciu składników. To też niezwykle uniwersalna baza pod inne serniki na zimno. Wystarczy zamienić galaretki agrestowe na truskawkowe oraz agrest świeży na świeże truskawki i zrobić sernik na zimno z truskawkami. To samo z morelami, czy też borówkami. AniaGotuje.pl to Blogu Kulinarny, na stronach którego znajdziesz bardzo dużo świetnych przepisów - Serniki, ciasta, placki..