Śmietankowy sernik z jeżynami

Śmietankowy sernik z jeżynami

Prosty przepis na sernik pieczony z sera mascarpone oraz naturalnych serków homogenizowanych. 

- spód z ciastek Oreo
- z dodatkiem jeżyn
- maślany i bardzo śmietankowy
- pieczony bez kąpieli wodnej

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również sernik kawowy bez spodusernik krówkowy z ricotty, cudowny sernik pieczony z jogurtów grackich oraz sernik z koziego sera :-)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 10

Składniki na spód

  • 10 ciastek oreo lub neo
  • łyżka masła

Składniki na masę serową

  • 400 g serków naturalnych homogenizowanych
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
  • szklanka mleka w proszku - 120 g
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • pełna szklanka jeżyn

Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o  średnicy 23 cm. 
Jajka oraz sery i masło wyjmij wcześniej z lodówki.

Spód z ciastek
Całe ciastka Oreo lub Neo pokrusz na "piasek". Możesz do tego użyć melaksera. Dodaj miękkie masło i wymieszaj całość. Ciastka z masłem będą miały konsystencję mokrego żwirku. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż mokrą masą z ciastek. Masę wyrównaj i ubij np. łyżką lub szpatułką do tortów. Odstaw do lodówki.

Masa serowa
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w wysokim, najlepiej szklanym naczyniu. Żółtka umieść w sporej misce razem z serami, proszkiem budyniowym oraz mlekiem w proszku. Całość dobrze wymieszaj.

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. 1 łyżka cukru to do 1 minuty ubijania. 

Porcjami dodawaj ubite białka do masy serowej. Za każdym razem delikatnie mieszaj całość. Masę przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone jeżyny - jedna obok drugiej.

Pieczenie
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ sernik pieczony jest z owocami i ewentualne spękania będą wyglądały atrakcyjnie. Sernik piecz na środkowej półce, nie dłużej niż 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam go 1 godzinę i 20 minut. 

Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw go na ponownie 20 minut. Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni. 

Śmietankowy sernik z jeżynami, 1

Śmietankowy sernik z jeżynami, 2

Śmietankowy sernik z jeżynami, 3

PORADY
-
Sernik można dodatkowo po upieczeniu udekorować świeżymi jeżynami i oprószyć cukrem pudrem.
- Serki homogenizowane oraz mascarpone można zastąpić trzykrotnie mielonym tłustym twarogiem - użyj wówczas 700 gramów sera.
- Jeśli masz zwykłe maślane herbatniki a chcesz, by spód był kakaowy, do zmielonych/skruszonych herbatników dodaj oprócz dwóch pełnych łyżek masła również łyżeczkę kakao. 
- Spodu z masy Oreo nie uklepuj dłońmi. Palce są ciepłe i masa będzie się do nich przyklejała. Użyj zimnego, najlepiej metalowego narzędzia - łyżka, łopatka do tortów.
- Możesz zamiast jeżyn użyć również: truskawek, jagód lub borówek albo wiśni. 

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-09-04 17:03
Trzeba korzystać z jeżyn dopóki są :D A w serniku smakują wręcz wybornie :D
2017-09-11 13:59
Sernik rewelacja! Mój 6 letni syn zjadł go błyskawicznie (zamiast jeżyn dodałam maliny) na pewno zagości na stałe na moim stole :))))
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-11 15:50
Jaki miły i pozytywny komentarz .. Dziękuję <3
2017-10-08 14:28
Sernik jest przepyszny. Podbił serca domowników a moim wręcz zawładnął... Gościł na stole już wielokrotnie. Jak widać na zdjęciu maliny zastąpiły jeżyny. Zdecydowanie polecam
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-08 14:44
Wyszedł przepięknie!!!!! Brawo!
2017-10-18 23:11
Aniu w Twoich przepisach pojawia sie budyn bez cukru. Czy moge uzyc z cukrem i zmniejszec troche ilosc dodawanego cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-19 09:51
Oczywiście, że możesz użyć budyniu z cukrem. Zmniejsz ilość cukru, ale dodaj dodatkowo płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, lub użyć większej paczki proszku budyniowego - min. 50 g
2018-04-26 20:30
Mój serniczek z jagodami opadł - czy to normalne? 😞
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-26 20:47
Mógł trochę opaść.. nic nie szkodzi. Sernik jest ciężki w strukturze i dwutlenek węgla przy zmianie temperatury szybciej się kurczy. Czekam na zdjęcie po schłodzeniu 👍❤️
2018-04-26 20:51
Raczej ogólnie wydaje sie przypalony ale tylko z wierzchu - piekłam na opcji 4D z termoobiegiem 180 stopnie z keksówką na samym dole do połowy wypełniona wrzątkiem, po 1h 20min ciasto siedziało 20min następnie otworzyłam drzwiczka i zobaczylam ze ciasto opadło, ale zostawiłam na 20min przy uchylonych drzwiczkach
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-27 11:04
Sernik przypalił się ponieważ użyłaś termoobiegu. U mnie pieczenie góra/dół przy temperaturze 180 stopni. Sernik wygląda super. Potrzebuje się tylko schłodzić.