Sernik z jeżynami
Zapraszam po bardzo prosty przepis na pieczony sernik z jeżynami. To wypiek z sera mascarpone oraz naturalnych serków homogenizowanych.
- spód z ciastek Oreo
- maślany i bardzo śmietankowy
- pieczony bez kąpieli wodnej
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód
- 10 ciastek oreo lub neo
- łyżka masła
Składniki na masę serową
- 400 g serków naturalnych homogenizowanych
- 250 g sera mascarpone
- 1 budyń śmietankowy bez cukru - 40 g
- szklanka mleka w proszku - 120 g
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- pełna szklanka jeżyn
Sernik z jeżynami
Użyłam okrągłej, wysokiej formy (tortownicy) o średnicy 23 cm.
Jajka oraz sery i masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Spód z ciastek
Całe ciastka Oreo lub Neo pokrusz na "piasek". Możesz do tego użyć melaksera. Dodaj miękkie masło i wymieszaj całość. Ciastka z masłem będą miały konsystencję mokrego żwirku. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż mokrą masą z ciastek. Masę wyrównaj i ubij np. łyżką lub szpatułką do tortów. Odstaw do lodówki.
Masa serowa
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w wysokim, najlepiej szklanym naczyniu. Żółtka umieść w sporej misce razem z serami, proszkiem budyniowym oraz mlekiem w proszku. Całość dobrze wymieszaj.
Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. 1 łyżka cukru to do 1 minuty ubijania. Porcjami dodawaj ubite białka do masy serowej. Za każdym razem delikatnie mieszaj całość. Masę przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone jeżyny - jedna obok drugiej.
Pieczenie
Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą - najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik będzie wilgotniejszy i nie będzie pękał w czasie pieczenia. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ sernik pieczony jest z owocami i ewentualne spękania będą wyglądały atrakcyjnie. Sernik piecz na środkowej półce, nie dłużej niż 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam go 1 godzinę i 20 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w środku na 20 minut (nie uchylaj drzwiczek). Po tym czasie otwórz lekko piekarnik i zostaw go na ponownie 20 minut. Po całkowitym przestudzeniu sernik przechowuj w lodówce do 7 dni.
Sernik można dodatkowo po upieczeniu udekorować świeżymi jeżynami i oprószyć cukrem pudrem.
- Serki homogenizowane oraz mascarpone można zastąpić trzykrotnie mielonym tłustym twarogiem - użyj wówczas 700 gramów sera.
- Jeśli masz zwykłe maślane herbatniki a chcesz, by spód był kakaowy, do zmielonych/skruszonych herbatników dodaj oprócz dwóch pełnych łyżek masła również łyżeczkę kakao.
- Spodu z masy Oreo nie uklepuj dłońmi. Palce są ciepłe i masa będzie się do nich przyklejała. Użyj zimnego, najlepiej metalowego narzędzia - łyżka, łopatka do tortów.
- Możesz zamiast jeżyn użyć również: truskawek, jagód lub borówek albo wiśni.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również sernik japoński oraz bardzo ciekawy sernik z mlekiem w proszku.
Smacznego.