Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Puszysty i bardzo wilgotny placek ze śliwkami, to niesamowicie pyszne i aromatyczne ciasto. Zapraszam po naprawdę super prosty przepis na to ucierane ciasto jogurtowe.

- placek dla początkujących
- bardzo długo zachowuje świeżość
- dokładny opis wykonania i zdjecia kroków

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1300 g ciasta

Kaloryczność kcal: 283 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej - trochę ponad 1,5 szklanki
  • 4 duże lub 5 małych jajek - do 280 g po rozbiciu
  • 100 g gęstego jogurtu - u mnie grecki (3 pełne łyżki)
  • 200 ml oleju roślinnego (180 g)
  • 150 g cukru pudru lub cukru drobnego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g małych i mięsistych śliwek

Placek ze śliwkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm. 
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 40 minut.

Jajka oraz jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Produkty te muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem placka śliwkowego zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. 

Placek ze śliwkami, 1

Placek ze śliwkami przepis

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp 150 gramów cukru pudru lub tyle samo cukru drobnego. Wbij 5 małych lub 4 duże jajka (po rozbiciu było u mnie łącznie około 280 gramów jajek). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Cały czas miksując całość na wysokich obrotach, do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Będzie to łącznie 200 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku (około 180 gramów). Potem całość miksuj króciutko (do 5 sekund) i wyłącz mikser.

Placek ze śliwkami, 2

W osobnej misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie (a najlepiej przesiej), 250 gramów mąki pszennej tortowej oraz dwie (nie czubate) łyżeczki proszku do pieczenia. Taką mieszankę wsyp lub przesiej do miski ze słodkim puchem jajecznym. Razem z mąką dodaj również 100 gramów gęstego jogurtu naturalnego (u mnie grecki). W misce umieść też skórkę otartą z jednej cytryny. Ciasto wymieszaj przy pomocy szpatułki. Nie mieszaj go jednak zbyt długo, by zachowało puszystość. Ciasto nie musi być idealnie gładkie. 

Porada: Skórkę startą z cytryny na małych oczkach można zastąpić skórką z mandarynki lub z połowy pomarańczy. W ostateczności można też sięgnąć po kilka kropel aromatu/olejku z cytrusów. Dodatkowo można też dołożyć trochę nasion z laski wanilii lub też pół łyżeczki esencji albo pasty waniliowej. 
Placek ze śliwkami, 3

Możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Jeśli masz tylko termoobieg, to piekarnik nagrzewaj do 160-165 stopni. Dno formy o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki można wyłożyć paskami papieru lub też posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać bułką tartą. Do formy wylej całe ciasto.
Placek ze śliwkami, 4

Umyj i osusz około 500 gramów śliwek. Polecam małe węgierki. Wybieraj odmiany o zwartym i nie za soczystym miąższu. Śliwki dziel na połówki. Usuwaj pestki, a połówki śliwek układaj obok siebie na cieście. Postaraj się rozłożyć je równomiernie. Nie trzeba ich wciskać w ciasto. 

Porada: Do placka można też dać (zamiast śliwek) około 400 gramów jagód lub borówek lub też tyle samo moreli lub brzoskwiń pokrojonych na mniejsze kawałki. Mogą być też małe truskawki, jeżyny i maliny. Jeśli sięgasz po owoce mrożone, to należy je najpierw rozmrozić, a następnie odlać całą rozpuszczoną wodę. Owoce przed dodaniem do ciasta muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Nie mogą być też zbyt mokre/rozpadające się.
Placek ze śliwkami, 5

Formę z plackiem ze śliwkami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy placek jest już upieczony. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że placek ze śliwkami jest już upieczony. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć placek jogurtowy ze śliwkami z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia. 

Upieczony placek ze śliwkami najlepiej smakuje mi bez żadnych dodatków. Po przestudzeniu można go jednak oprószyć cukrem pudrem, czy też oblać domowym lukrem. 

Porada: Formę z plackiem umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z ciastem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek). 
Placek ze śliwkami, 6

Placek ze śliwkami, 7
 
Placek ze śliwkami to ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Placek trzymaj w szafce do dwóch dni. Jeśli planujesz trzymać go dłużej, to po dwóch dniach odłóż ciasto do lodówki.

Najczęstsze przyczyny powstania zakalca:
Pobieżne zerknięcie na przepis, bez uprzedniego, dokładnego przeczytania go i przygotowania potrzebnych składników.
Różna temperatura składników. Jedne zimne, inne ciepłe. Składniki powinny mieć tę samą temperaturę - pokojową/pomieszczenia.
Przeterminowany proszek do pieczenia, soda lub inny składnik.
Zbyt krótkie ubijanie mikserem jajek z cukrem. Ma powstać naprawdę puszysta pianka, a nie rzadki płyn.
Dodawanie do ciasta owoców mrożonych lub też rozmrożonych, ale zimnych lub/i wodnistych.
Za duża ilość dodatków, mokrych owoców lub użycie np. małych jajek zamiast dużych i odwrotnie. 
Niedokładne wymieszanie suchych składników (warto najpierw wymieszać spulchniacze z mąką, a nawet razem je przesiać). 
Niedokładnie odmierzanie podanych składników i zamienianie ich na inne (np. nie mam mąki pszennej to dam ryżową), czy nawet nieświadome pominięcie składnika. 
Użycie innego typu mąki pszennej niż został podany. Mąka pszenna tortowa ma zupełnie inną wchłanialnością płynów niż np. mąka chlebowa typ. 750.
Zbyt długie mieszanie ciasta przed wyłożeniem go do formy. Ciasto staje się mniej napowietrzone (dotyczy głównie ciast, w których ubijamy na puch całe jajka lub tylko białka). 
Zbyt częste otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia oraz uchylanie całych drzwiczek. 
Wyjmowanie ciasta od razu po upieczeniu, czyli gwałtowana zmiana temperatury (nie dotyczy wszystkich wypieków). 
Umieszczanie ciasta w piekarniku, który jeszcze się nie nagrzał lub umieszczenie wypieku na półce za blisko dolnych lub górnych grzałek.
Umieszczanie blaszki z ciastem na zimnej blaszce/kratce (nie nagrzewała się w piekarniku).
Częsta zmiana temperatury pieczenia, gdy w przepisie podana jest jedna temperatura. 
Wyłączanie ciasta bez sprawdzenia, czy jest już upieczone. 

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1038 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placek ze śliwkami

Uwielbiam piec takie najprostsze ciasta z owocami. Mój placek ze sliwkami to przepis, który uwielbiam i bardzo się cieszę, że w końcu się z Wami nim dzielę. Czasem wydaje mi się, że te najprostsze i najpopularniejsze u mnie w domu przepisu, dodaję później niż inne. Jest to szybki placek ze śliwkami pieczony na oleju. Taki właśnie ucierany placek ze śliwkami piekę najczęściej pod koniec lata i na początku jesieni. Mój prosty placek ze sliwkami nie jest niczym dekorowany po upieczeniu. Uwielbiam jego strukturę i kolor oraz smak. Cukier puder, czy lukier jest jak najbardziej zbędny, co nie znacznych, że nie można go dodać. Taki prosty placek ze śliwkami kroję jeszcze gorący. Wiem, że powinnam poczekać, aż ostygnie, ale nie mogę się powstrzymać. Ten pyszny placek ze śliwkami na oleju dosłownie woła mnie, bym go zjadła. Oczywiście, że na placek ze śliwkami przepisy mogą być zupełnie inne niż mój przepis na placek ze śliwkami. Dlatego właśnie każdy może samodzielnie zdecydować, czy ma ochotę właśnie na ten przepis, czy może woli wypróbować czegoś innego. Na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje znajdziesz też świetne kruche ciasto ze śliwkami. Przy okazji polecam też kilka najnowszych przepisów. Nalewka ze śliwek, czy też czekośliwka czekają do wypróbowania. Bardzo dobre i warte upieczenia jest też uniwersalne i szybkie ciasto, które piekę z różnymi owocami. Super jest również ciasto jogurtowe oraz ciasto rabarbarowe, które piekę na początku lata. Zapraszam też po świetny przepis na biszkopt z jabłkami jesiennymi. Z użyciem tego pysznego ciasta możesz zrobić super bajaderki

Placek ze śliwkami przepis

Jaki zatem jest ten mój sprawdzony przepis na placek ze śliwkami. Otóż jest to placek, który piekę z dodatkiem jogurtu greckiego. Zauważyłam, że moi Czytelnicy boją się trochę piec ciasta, w których jednym ze składników jest jogurt. Dlatego też między innymi, na końcu przepisu dodałam krótką notatkę o tym, jakie są najczęstsze przyczyny powstania zakalca w takim typie placka ucieranego z jogurtem i ze śliwkami. Może inne przepisy na placek ze śliwkami nie mają jogurtu, ale naprawdę warto go dodać. Taki placek ze śliwkami ucierany wychodzi najpyszniejszy. Mój placek ze sliwkami prosty jest też bardzo naturalny, ponieważ postawiłam na otartą skórkę z cytryny, zamiast sięgać po aromaty i olejki. Ucierany placek ze śliwkami szykuję też tak, że jajka ubijam na puch razem z cukrem, zamiast dodawać do ciasta tylko pianę z białek. Jogurtowy placek ze śliwkami można też piec z kruszonką, ale swoje placki piekę zazwyczaj tak, że nic nie daję na górę. Placek jogurtowy ze śliwkami, to proste ciasto ucierane, które nie powinno wyjść tez za wysokie. To w końcu place, a nie torcik. Gorąco polecam mój ulubiony przepis na placek ze śliwkami węgierkami, czy też innymi śliweczkami, które nie puszczają za dużo wody. Powodzenia i smacznego.